20. listopadu 2009 • 11:21

Henryho ruka má hodnotu 30 miliard korun!

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO – Francouz Thierry Henry je pod palbou kritiky. Dokonce už se proti němu postavili i někteří domácí fandové. Přesto jeho "postupová ruka" znamená pro francouzskou ekonomiku příjem až miliardu liber! Irové naopak truchlí, o nejméně sto milionů liber totiž přišli.



Pro jeden stát znamená postup na fotbalové MS v Jihoafrické republice obrovskou finanční injekci, pro nepostupující tým ale velkou tragédii.

Vždyť Irové byli jen kousek od senzačního vyřazení favorizované Francie. Nebýt ruky Thierryho Henryho z prodloužení barážového utkání, možná by nyní slavili právě oni.

Pro Irsko, které prochází nejhlubší ekonomickou recesí v historii země, to je podle expertů ohromná finanční ztráta.

"Na základě výdajů domácností a dalších faktorů odhaduji, že Irská ekonomika právě přišla o 100 milonů liber (téměř 3 miliardy korun)," řekl finanční analytik Owen James z britského ekonomického institutu.

"V případě, že by fotbalisté na MS hráli a přešli přes základní skupinu, znamenalo by to další miliony navíc ," dodává analytik.

"Největší finanční ztráty mohou počítat maloobchodníci, hospody, bary a především bookmakeři," říká makléř Henk Potts pro britský server The Sun.

SKANDÁL Francie postoupila podvodem:
Zoufalý Henry: Jsem pro opakování zápasu »
Beckham brání Henryho. Ruku by také nepřiznal »

Gól po ruce platí. Zápas Francie s Irskem se opakovat nebude »
Francie slaví neprávem, Irové chtějí nový zápas »
Henrymu vyhrožují a přejí mu pomalou smrt »

To Francie zažívá úplně opačné pocity. Pro její ekonomiku postup vzhledem k rozloze a počtu obyvatel znamená obrovskou finanční injekci. Ekonomové se nebojí říci, že Henryho ruka má hodnotu jedné miliardy liber (cca 28 miliard korun)!

"Existuje mnoho oblastí, v kterých Francie díky postupu na šampionát zaznamená ekonomický růst. Ať už se jedná o mimořádný prodej některých předmětů či letecký průmysl," vysvětluje profesor Chris Brady.

"Vydělají na tom i výrobci, distributoři a obchodníci s elektronikou. Očekává se, že mnoho lidí si před turnajem pořídí nové televizory. Je tu i psychologický faktor. Takový sportovní úspěch vyvolá u lidí lepší pocit a optimistické myšlení, což také vede ke změně nákupních návyků," říká profesor Chadwick z Coventry University.

Pak se mohl společně se svým parťákem z útoku Nicolasem Anelkou radovat z postupu na světový šampionát.
Pak se mohl společně se svým parťákem z útoku Nicolasem Anelkou radovat z postupu na světový šampionát.

Ekonomové se v jedné věci naprosto shodují. I když se v případě Irů jednáo menší částku, zemi by to pomohlo mnohem více. Navíc si to zaslouží, nepodváděli!

"Francie tyto peníze nepotřebuje tolik jako Irsko. Navíc Irové si je zaslouží, protože Francouzi nehráli v duchu fair play. Psychologicky i ekonomicky by šampionát pro Iry znamenal mnohem víc," říká ekonomka Ruth Lea.

Irský premiér Brian Cowen je dokonce rozhodnut promluvit na summitu EU s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. "Myslím si, že fair play je ve sportu základní pravidlo hry," říká Cowen.

Proti Henrymu a celé Francii se navíc obrátila i část francouzké veřejnosti: "V tuto chvíli se necítím být pyšný, že jsem Francouz. Něco se mělo stát. Celý svět viděl, že to byla ruka. Cítím se trapně," okomentovala sporný moment francouzská fotbalová legenda David Ginola.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud