Jakub Hlaváč
12. ledna 2010 • 15:00

Na Jágra poštval Kanaďany ruský mafián

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - O hokej jim jde až v poslední řadě. Góly je nezajímají, kvalitu hráčů posuzují pouze podle tvrdosti jejich pěstí. V Čechově panují zvláštní pořádky, tamní klub děsí celou KHL sbírkou kanadských rváčů.



Ti si v sobotu vyšlápli na Omsk, zápas zůstal nedohrán a ataku obávaného bijce musel čelit i Jaromír Jágr. Za vším prý stojí majitel Viťazu.

Takhle urputně se Jaromír Jágr rval, až ho museli odtáhnout rozhodčí.Foto khl.ru
VIDEO: Když se perou hvězdy »
Jágr se mstil kanadskému zbabělci »
Klepiš: Tohle už nechci nikdy zažít »
Nekompromisní trest za bitku: kontumace pro oba kluby »
Jágr byl zapleten v nevídané rvačce »

Všichni je nesnáší, nikdo s nimi nechce hrát. Do Čechova se sice jezdí pro vítězství, kvalita mužstva není nijak výjimečná, ale často jsou body vykoupeny bolestivými šrámy od zákeřných faulů.

Majitel klubu se totiž vyžívá především v pěstních soubojích. Darcy Verot, Brandon Sugden a Chris Simon, to je drsná parta Kanaďanů, která závodí ve sběru trestů.

Jágr v bitce s Verotem:

Jaromír Jágr v bitce s kanadským rváčem Darcy Verotem
Video se připravuje ...

Omsk hrál s Čechovem poprvé od duelu z minulé sezony, při kterém selhalo srdce Alexeje Čerepanova. V sobotu se čas zastavil na hodnotě 3:39 a už se nepohnul, hokejové hřiště se změnilo v gladiátorskou arénu. Každý se rval s každým, sudí rozdali celkem 600 trestných minut. Utkání muselo být ukončeno.

„Vůbec se nedivím, že se něco takového stalo. Zvlášť, když hráli s Omskem, který majitel Čechova nesnáší. On vždycky pošle své hráče, aby se bili. Aby útočili na hvězdy soupeře,“ popisuje Andrej Podkonický, který za Viťaz hrál v sezoně 2007/08.

Tentokrát se stal cílem Jágr. Vystartoval na něj Darcy Verot, nejtrestanější hráč ligy. „Co já vím, tak ten vlastník Jágra moc v lásce neměl, takže je jasné, že si ho vybral úmyslně,“ tvrdí Podkonický.

Jágr schovaný za helmou soupeře (číslo 48).
Jágr schovaný za helmou soupeře (číslo 48).

Podobnou zkušenost má i Jan Platil, který v KHL ještě v této sezoně nastupoval za Čeljabinsk. „Čechov je mafiánský klub, který se jenom pere. O nic jiného jim nejde, jejich majitel chce vidět jenom rvačky,“ nebere si servítky.

„Když chce ten chlap vidět bitku, tak si seběhne z lóže na střídačku a poručí svým Kanaďanům, koho mají zmlátit. Vybere si hráče soupeře a po něm ti jeho hokejisté prostě musí jít,“ dodává současná opora Třince.

Jenže na nic podobného se v KHL moc nehraje. Technické kudrlinky, šikovnost, to jsou její obvyklé parametry. Boxerskou vložku jako z NHL v ní vidíte spíše výjimečně, pokud tedy zrovna nehraje Čechov… Nikdo se mu nemůže bránit, nikdo nedisponuje podobnou armádou „mlátiček“.

Největší bitka v ruské historii:

Jedna z největších bitek hokejové historie - Čechov vs. Omsk
Video se připravuje ...

„Jak jsme začali prohrávat, tak už trenér posílal na led jenom bitkaře.

Ono jim je to samotným nepříjemné, v zámoří se bili se sobě rovnými a tady musí mlátit normální hráče,“ říká Podkonický.

„V tom klubu se ale vůbec dějí hrůzné věci. Kluky z ciziny, co bydlí v hotelu, přijde majitel vzbudit třeba v jednu v noci a poručí, aby s ním šli pít,“ kroutí hlavou Platil.

„Je to tak. A ještě vzkáže, že se musí druhý den vyhrát. Také nám v kabině vyhrožoval, že všechny postřílí,“ svěřuje se slovenský forvard, momentálně válčící za Liberec. „Teď se tomu sice směju, ale tehdy mi moc radostně nebylo. Ačkoliv jsem přesvědčený, že by se nikdy nic takového stát nemohlo,“ dodává.

KHL zakročila bryskně. Po sobotním excesu Čechovu pohrozila vyloučením z ligy. Nic podobného se nesmí opakovat, vzkázala jasně. A to má s problémovým klubem svatou trpělivost. „Nechápu, proč už je nevyhodili dávno,“ podotýká Platil.

Trio kanadských rváčů z Čechova

466634:gallery:true:true
Darcy Verot

výška: 183 cm, váha: 90 kg

Po několika neúspěšných pokusech o proklouznutí do NHL se rozhodl změnit prostředí a ze zámoří vyrazil do Ruska. Hned v první sezoně na sebe upozornil jasnými čísly: odehrál 43 utkání a nasbíral 511 trestných minut! „Jsem s ním v kontaktu, dobře se známe a musím říct, že jemu samotnému je hodně nepříjemné rvát se s někým, kdo o to vůbec nemá zájem,“ říká Andrej Podkonický na adresu drsného bitkaře, který se o víkendu pustil do Jaromíra Jágra.

466635:gallery:true:true

Chris Simon

výška: 191 cm, váha: 105 kg

Nejhorší z nejhorších. Jeho pověst je olemovaná tresty, v NHL kvůli nim musel vynechat 65 utkání. Nejdrsnější zákrok předvedl v sezoně 2006/2007, kdy se napřáhl a vší silou sekl hokejkou po krku Ryana Hollwega, kterého od vážnějších zranění zachránil jen fakt, že čepel nejprve lízla jeho rameno. Vedení NHL vyměřilo Simonovi trest na 25 zápasů. Sedmatřicetiletý rváč je vítěz Stanley Cupu s Coloradem z roku 1996.

466636:gallery:true:true

Brandon Sugden

výška: 190 cm, váha: 105 kg

Nová akvizice Viťazu zapadla do party drsných hochů bez sebemenšího problému. První tři zápasy, 33 trestných minut. „Hrál jsem s ním na farmě a to je úplný blázen. V zámoří už má doživotní zákaz startu v některých soutěžích, protože hodil hokejku mezi fanoušky,“ vypráví Podkonický. Sugden, fanoušky přezdívaný Sugar, měl pro roli bijce předpoklady, vždyť jeho otec byl první Kanaďan, který se utkal se slavným boxerem Muhammadem Alim.

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud