15. listopadu 2009 • 12:01

Pohřeb Enkeho (†32): Rakev nesl i Štajner

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německo se dnes loučí s mrtvým brankářem Robertem Enkem (†32), který v úterý spáchal sebevraždu. Místem veřejného posledního rozloučení se stal fotbalový stadion Hannoveru, v jehož středovém kruhu ležela rakev zesnulého gólmana, kterou pomáhal nést i český útočník Jiří Štajner.



Vlastní pohřeb se uskutečnil později odpoledne jen v rodinném kruhu v Neustadtu. Enke byl pochován vedle své dcery Lary, která zemřela před třemi roky.

Čtěte dále:
Vzkaz na Enkeho hrobě: Laro, tatínek už jde za tebou »
Brankář Enke (†32): Má na parte citát od Václava Havla »
Štajner v slzách: První trénink po smrti Enkeho »

Rodinní příslušníci ronící slzy na střídačkách, kde obvykle sedají hráči, rakev ve středovém kruhu, v němž normálně probíhá výkop zápasu.

Fotbalový stadion Hannoveru se dnes proměnil v místo posledního rozloučení s brankářem Robertem Enkem (†32), který si v úterý vzal život skokem pod vlak. S brankářem německé reprezentace se přišlo rozloučit na 40 tisíc lidí.

Plačící žena na pohřbu německého fotbalového brankáře Roberta Enkeho.
Plačící žena na pohřbu německého fotbalového brankáře Roberta Enkeho.


Veřejné poslední rozloučení s Enkem začalo v 11 hodin a stalo se jednou z nejsledovanějších fotbalových událostí v historii Německa. Přímým přenosem jej vysílalo pět televizních stanic.

Vedle rodiny a přátel dorazily na stadion pro 50 tisíc diváků politické i fotbalové špičky země včetně kompletního národního týmu. Další tisíce truchlících pietní akci sledovaly na velkoplošných obrazovkách v okolí stadionu.

Čtěte dále:
Brankář Enke dva dny před smrtí věnoval knězi rukavice »
Mrtvý brankář Enke: Poslední minuty před smrtí »
Manželka Enkeho: Tajil deprese, aby nepřišel o dceru »

Policie musela uzavřít široké okolí stadionu. Podle agentury DPA se jednalo o jednu z největších smutečních akcí v Německu za posledních 42 let. Enkeho podobizna visí i ve většině hannoverských restaurací, které se rovněž ponořily do smuteční atmosféry.

Tisíce fanoušků před stadionem v Hannoveru, kam se přišli rozloučit s Robertem Enkem.Foto ČTK/AP

U pultu na ploše stadionu se vystřídalo několik řečníků, jejichž slova doplnily tóny smyčcového kvarteta místní hudební školy.

Smutnou atmosféru ještě umocnil zpěv malé školačky či slavné smuteční písně jako "Candle In The Wind" od Eltona Johna a "Time to say Goodbye" od Andrey Bocelliho.

Na řadu přišly i projevy místního kněze Heinricha Plochga a také prezidenta fotbalistů Hannoveru Martina Kindla, který připomněl vedle Enkeho sportovních výkonů také jeho lidské kvality.

"Robert Enke se již nikdy nevrátí na tento stadion, na místo, kde si získal naše srdce. Nebyl to však jen jeho sportovní úspěch, proč byl tolik populární. Bylo to především proto, jakým byl člověkem a osobností," řekl Kind. "Byl to pro nás dar, že tu Robert mohl být s námi. Bohužel příliš krátce," dodal.

Prezident Německého fotbalového svazu Theo Zwanziger ve své řeči poukázal na to, že sport nemůže zastínit lidský život. "Nepřemýšlejme jen nad tím, jak kdo ve svém sportu září, ale také nad tím, co v člověku je. Nad jeho pochybnostmi a slabostmi," uvedl Zwanziger.

Smutečního ceremoniálu se zúčastnili i Enkeho spoluhráči z německé reprezentace v čele s Michaelem Ballackem a Perem Mertesackerem, kteří k rakvi položili věnec. Na stadionu byli přítomni i další hráči německé bundesligy i hosté ze zahraničí.

Smutná Teresa EnkeováFoto ČTK/AP

Vdova Teresa (33) nevystoupila, ale už dopředu poslala vzkaz všem lidem nacházejícím se v obtížné životní situaci: „Vždycky existuje jiná cesta, než jakou si vybral Robert."

Odpoledne se pak na hřbitově v městečku Empede, kde Enkeovi řadu let bydleli, uskuteční soukromý rodinný obřad, při němž bude Robert Enke uložen do hrobu vedle zesnulé dcery Lary (†2).

Enkeho před třemi roky zasáhla tragédie, zemřela mu dcera LaraFoto Youtube.com

Ta před třemi roky zemřela na vrozenou srdeční vadu. S touto velkou ztrátou se Enke nedokázala vyrovnat. Společně s depresemi, kterými nejméně šest let trpěl, přispěla smrt dcery k jeho tragickému konci.

Své deprese však Enke tajil kvůli strachu, aby spolu s manželkou Teresou nepřišli o osmiměsíční adoptovanou dceru.

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud