11. listopadu 2009 • 13:45

Manželka: Enke tajil deprese, aby nepřišel o dceru

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den po tragické smrti fotbalového brankáře Roberta Enkeho vystoupila na veřejnosti jeho manželka Teresa a přinesla odpověď na otázku, která teď hýbe celým Německem. Proč spáchal sebevraždu?



"Roberta zabily těžké deprese," prozradila manželka dvaatřicetiletého fotbalisty Teresa na tiskové konferenci.

Brankář Enke (†32) spáchal sebevraždu! Nechal se přejet vlakem »

"Když byla deprese akutní, bylo to pro něho hrozně těžké období," prohlásila. "Chyběla mu pak vůle k životu a ztrácel naději," dodala smutně.

Enkeho dcera Lara zemřela ve dvou letech v roce 2006
Enkeho dcera Lara zemřela ve dvou letech v roce 2006

Problémem pak bylo i to, že o jeho problémech do poslední chvíle nikdo veřejně nevěděl.

"Bylo to jeho přání, které pramenilo ze strachu, aby nepřišel o všechno. Ve zpětném pohledu se to jeví jako šílenost," podotkla Enkeho žena.

"Tolik jsme toho spolu prožili. Období strávené v Barceloně a v Istanbulu bylo hrozně těžké. Poté jsme si mysleli, že už zvládneme všechno," vzpomíná Teresa.

"A pak umřela Lara," připomíná smrt malé dcerky, která před třemi lety zemřela na vrozenou srdeční vadu. "Mysleli jsme, že to překonáme. S láskou to přeci jde. Ale nám se to nepodařilo," vzdechla manželka gólmana Hannoveru.

Robert EnkeFoto ČTK

S jeho depresemi se mu snažila pomoci. "Snažila jsem se mu vysvětlit, že fotbal není všechno. Na světě existuje přeci tolik krásných věcí. Nic není beznadějné. Měli jsme Laru, máme Leilu (adoptivní dcera, kterou si manželé osvojili v květnu). Vždy jsem se mu snažila pomoci, aby to zvládnul," říká Enkeová.

"On se nebál o to, jestli to vyjde. On měl strach, že by mohl ztratit Leilu. V tom byl největší problém," myslí si.

O depresích brankáře, který se měl s největší pravděpodobností stát německou jedničkou na mistrovství světa, nevěděl nikdo kromě jeho blízkých a psychologa Valentina Marksera. "Jsem ještě v šoku," uvedl Markser, který také promluvil na tiskové konferenci.

Smrt Roberta Enkeho vyvolala v Hannoveru vlnu emocíFoto ČTK/AP

"Poprvé ke mně přišel v roce 2003 během svého působení v Barceloně a Istanbulu, protože trpěl depresemi a strachem z neúspěchu," popisuje doktor.

"Pak se jeho stav stabilizoval a od začátku roku mohl úspěšně hrát ve Španělsku a pak v Hannoveru," vzpomíná Markser. "Znovu jsem viděl Roberta Enkeho počátkem října. Volal mi, že kvůli infekci nemůže hrát a opět se dostává do krize," vysvětluje Enkeho psycholog.

Desátého listopadu 2009 pak dvaatřicetiletý Enke napsal dopis na rozloučenou a vrhl se pod vlak. "Zde se omlouvá za to, že musel lhát, aby mohl provést svůj plán. A spáchat sebevraždu," ozřejmil Markser.

Brankářova dobrovolná smrt otřásla celým Německem. U hannoverského stadionu i přímo na místě neštěstí se začali scházet fanoušci, kteří přinášeli svíčky, fotky i dresy a v slzách vzpomínali na svého oblíbence.

Tragédie zahýbala i programem německé reprezentace. Enke sice na sobotní zápas s Chile po dlouhé zdravotní pauze nebyl nominovaný, ale vedení svazu se rozhodlo zápas přesunout na jiné datum.

Německý policista hlídkuje u trati, kde v úterý zemřel Robert EnkeFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

27. kolo
Články odjinud


Články odjinud