12. listopadu 2009 • 04:00

Enke (†32): Poslední minuty před smrtí

Autor: kre, Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový brankář Robert Enke si svou sebevraždu promýšlel a plánoval zřejmě už delší dobu. Za tragický čin, který otřásl celým Německem, se omluvil ve svém dopise na rozloučenou.



"Ve svém dopise na rozloučenou se omlouval, že musel vědomě lhát, aby mohl uskutečnit svůj sebevražedný plán," prohlásil na středeční tiskové konferenci Enkeho osobní psychiatr Valentin Markser.

Čtěte více:
Brankář Enke spáchal sebevraždu. Skočil pod vlak »
Manželka Enkeho: Tajil deprese, aby nepřišel o dceru »

Právě on byl jedním z mála lidí, kteří o gólmanových problémech s depresemi věděl. V roce 2003 se u něho Enke léčil, když hrál v Barceloně a později v Istanbulu.

Další krizi Enke zažil po smrti své dcerky, která před třemi lety zemřela kvůli vrozené srdeční vadě. Teď se u něho objevily další problémy kvůli záhadné břišní infekci, kvůli které nemohl tři měsíce chytat.

Fanoušci Hannoveru oplakávají Roberta Enkeho blízko místa, kde skočil pod vlak
Fanoušci Hannoveru oplakávají Roberta Enkeho blízko místa, kde skočil pod vlak

Ale na konci října se dvaatřicetiletý gólman vrátil do branky a nic nenasvědčovalo tak drastické katarzi.

V den své smrti ještě dopoledne trénoval a zároveň podle Marksera zavolal šéfovi kliniky. "Řekl, že odvolává všechna sezení od příštího týdne dál, protože už mu je teď daleko lépe," uvedl psychiatr.

"Bohužel jsme neuspěli, od sebevraždy se nám ho nepodařilo odradit. Podle mého názoru se nechoval jako někdo, kdo chce spáchat sebevraždu," podotkl Valentin Markser.

Jenže Enke v úterý odpoledne zaparkoval svůj mercedes ve vesnici blízko Hannoveru na konci slepé ulice u železniční trati. Auto nechal otevřené a na sedadle zůstala ležet i jeho peněženka.

V 18:17 projíždí Neustadtem regionální vlak 4427 z Brém do Hannoveru. A Robert Enke se vrhá pod jeho kola.

POSLEDNÍ MINUTY ENKEHO PŘED SMRTÍ

17:30
Po tréninku se Enkemu snaží dovolat jeho agent Jörg Neblung. Telefon je vypnutý. „Začal jsem mít strach. Řekl jsem jeho ženě Terese, ať se po něm podívá. Upozornil jsem také policii.“

18:05
Enke se nachází 2,5 kilometru od svého domu. S černým mercedesem přijíždí až k železniční trati. „Peněženku nechal v autě na místě spolujezdce,“ řekl Stefan Wittke, mluvčí policie.

18:08

Enke se vydává směrem ke kolejišti. Vidí jedinou možnost, jak se zbavit svých problémů: Zabít se!

18:17
Brankář Hannoveru skáče do cesty expresního vlaku číslo 4427 jedoucího z Brém do Hannoveru. Rychlík sviští rychlostí 160 km/h, smrt je okamžitá.

18:25
Na místo tragédie přijeli hasiči a policie, která kontaktuje Enkeho manželku. Ta utrpěla těžký šok a potřebuje pomoc lékařů.

19:35
Policie informuje šéfa hannoverského fotbalového klubu Martina Kindla a sděluje mu zprávu o úmrtí Enkeho.

21:47
Fotbalistovo tělo je odvezeno z místa neštěstí. Nadále však probíhá vyšetřování.
Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud