Pavel Janega
12. listopadu 2009 • 15:37

Enke (†32) dva dny před smrtí věnoval knězi rukavice

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř tisíc lidí v přeplněném hannoverském kostele, dalších více než tři tisíce fanoušků venku a celkem 35 tisíc truchlících ve smutečním průvodu se ve středu večer rozloučili s brankářem Robertem Enkem. Nechyběl ani jeho spoluhráč a český útočník Jiří Štajner.



„Smrt tohoto sportovce ukázala, že fotbal není všechno. Za popularitou a úspěchem se může skrývat hluboká osamělost a zoufalství,“ pronesla v kostele biskupka a předsedkyně Rady evangelické církve Margot Käßmannová.

„Utrpení, slabost i nemoci jsou součástí našeho života. Každý by je měl pochopit s empatií a soucitem,“ pokračovala.

A truchlícím řekla, že by si zesnulý rozhodně nepřál, aby jej ostatní následovali. „On život miloval,“ prohlásila Käßmannová.

Video: Smuteční pieta

V kostele vystoupil také katolický kněz Heinrich Plochg, kterému po nedělním utkání s Hamburkem Enke daroval brankářské rukavice.

„Seděl jsem po celý zápas za brankou,“ připomněl svou návštěvu na stadionu.

Věděl snad Enke už v neděli, že o dva dny později svůj život ukončí? Německý tisk spekuluje o tom, že se po zápase netradičně dlouho loučil s fanoušky - Enke sebevraždu plánoval »

Navíc darovat rukavice zrovna knězi...

„Je to velká ztráta nejen pro Robertovu rodinu," nechal se slyšel Plochg s tím, že nemohl tušit, co v úterý nadejde.

Brankářské rukavice, které Enke po nedělním utkání věnoval knězi.Foto Reuters

Teresa Enkeová popisuje důvody sebevraždy svého manželaFoto ČTK/AP

První svíčku na počest Enkeho památky zapálila jeho manželka a vdova Teresa.

Ta již v úterý absolvovala mnohem emotivnější tiskovou konferenci, na které objasňovala Enkeho těžké deprese, jež ukončila až sebevražda - čtěte zde »

S gólmanem Hannoveru se rozloučilo celkem 35 tisíc lidí, kteří se zúčastnili v policii organizovaném průvodu z centra města až na stadion.

V čele pochodu byli manažer klubu i trenér Andreas Bergmann. V rukou drželi černý prapor s podobiznou Enkeho a nápisem „odpočívej v pokoji“. Na kondolenční knihu před AWD Arenou stály dlouhé zástupy lidí.

Na místě, kde Enke zemřel, se objevily svíčky, obrázky i dresy na jeho památkuFoto ČTK/AP

Štajner v šoku: Nechápu to

V kostele byli spatřeni mimo jiné i předseda německého svazu (DFB) Theo Zwanziger, trenér reprezentace Joachim Löw, bývalý brankář Andreas Koepke, kapitán národního týmu Michael Ballack i spoluhráč Jiří Štajner.

Posmutnělí reprezentanti Jiří Štajner a Petr Čech poté, co se dozvěděli, že Slovensko prohrálo Posmutnělí reprezentanti Jiří Štajner a Petr Čech poté, co se dozvěděli, že Slovensko prohráloFoto Jaroslav Legner (Sport)
Ten se novinku dověděl v úterý večer pár hodin po zveřejněné zprávy od redaktorů listu Aha!, kteří ho šokovali.

„Cože? Kdo umřel? To snad ne, to není možný,“ vyhrkl do telefonu a okamžitě zapnul internet. Tam stálo: Robert Enke je mrtev! - původní zpráva »

„Vůbec to nechápu. Sice prožil obrovskou tragédii, ale zdálo se mi, že už ho nemůže nic rozhodit. S manželkou adoptovali malou holčičku, pěkně se o ní starali, byli v pohodě. A teď tohle? Nejde mi to k němu,“ dodal Štajner.

Němci se kvůli tragické smrti Enkeho rozhodli zrušit sobotní přátelské utkání s Chile. Vyslovila se o to většina svěřenců trenéra Löwa. V klubu navíc uvažují o tom, že číslo jedna na dresu Hannoveru bude navždy patřit Enkemu.

Místo činu – železniční přejezd, kde se Robert Enke vrhl pod vlak, leží jen 2,5 kilometru od jeho domu.
Místo činu – železniční přejezd, kde se Robert Enke vrhl pod vlak, leží jen 2,5 kilometru od jeho domu.

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud