Marek Bílek
12. října 2009 • 14:00

Šance na postup? Čtyři procenta

Autor: Marek Bílek, Michal Petrák
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká naděje ještě neumřela, ale pozvolna hyne. Národní tým sice splnil misi v kvalifikaci o mistrovství světa a porazil Polsko 2:0, jenže nečekaný úder dostal z Bratislavy.



Tam Slovensko podlehlo Slovinsku 0:2. A českému týmu k baráži nestačí výhra nad Severním Irskem, potřebuje, aby San Marino bodovalo se Slovinskem...

Jak velká je naděje, že trpaslík z malinké republiky ve středu uspěje?

Čtěte více:
Češi vyhráli. Ale Slováci je do Afriky nepustili »
Kvalifikační selhání: Den poté »


Statisticky přesně čtyřprocentní. Z 97 mezistátních zápasů jich San Marino 93 prohrálo. A pokud se vyhneme číslům, naděje se posouvá do roviny úplné utopie.

San Marino totiž naposledy nějaký zápas neprohrálo před pěti a půl roky. V dubnu 2004 porazilo v přátelském utkání Lichtenštejnsko 1:0. Tenhle výsledek znamená pro sanmarinský fotbal zápis do historie, jedná se totiž o jediné vítězství tohoto reprezentačního mužstva.

Tomáše Rosického (vlevo) se snaží zastavit Maicol Berreti ze San Marina Tomáše Rosického (vlevo) se snaží zastavit Maicol Berreti ze San MarinaFoto Michal Beránek (Sport)

„Šance na baráž se pohybují v teoretické rovině," připustil sám trenér Hašek. „Je to planá naděje. To by byl velký zázrak, kdyby San Marino něco uhrálo. Je to nereálné," poznamenal obránce Zdeněk Pospěch.

Češi v sobotu v duelu s Polskem neuchvátili fotbalem, z něhož šla hlava kolem, ale úkol splnili. Jenže nakonec se z vítězství ani příliš neradovali. Ke konci utkání, když vedli 2:0, se i k hráčům dostávaly zprávy o tom, že Slovensko prohrává.

Čtěte více:
Rosický: Slováci? To nejsou žádní zázraci »
VIDEO: Slováci zklamali! A nejen Čechy...

„Teď to ani nemá cenu hodnotit," mávl rukou bezprostředně po utkání záložník Tomáš Rosický, když dostal v televizním přenosu otázku na dojmy ze zápasu. „Věřili jsme, že ze Slovenska přijde lepší zpráva," potvrdil kapitán Petr Čech.

Smuteční atmosféra se následně přenesla i do kabiny. Hráči prý jen rozpačitě seděli a těžko hledali nějaká slova. „Přišli jsme o postup na mistrovství světa, bylo tam velké zklamání," sdělil útočník Tomáš Necid, střelec prvního gólu. Ani on nevidí příliš reálně účast českého týmu v listopadové baráži „Slovinci by museli být úplně leví, aby v San Marinu nedali gól..."

Ve středu tak s největší pravděpodobností skončí „zlatá éra" českého fotbalu. Pokud národní tým skutečně zůstane v kvalifikační skupině na třetí příčce, bude po osmi letech chybět na závěrečném turnaji.

Postupně se probojoval na mistrovství Evropy 2004, světový šampionát 2006 a EURO 2008. Pokud se skutečně nedostane na druhou pozici, bude to poprvé od roku 1998, kdy si ve skupině nezajistí minimálně start v baráži.

Absence na světovém šampionátu 2010 v Jihoafrické republice patrně řádně otřese českým fotbalem. Za kvalifikaci na přecházející mistrovství světa připlulo do pokladny ČMFS zhruba 200 milionů korun. Nyní tak svaz s podobnou položkou počítat nemůže.

Marek Jankulovski v zápase s Polskem odevzdal vše. Na postup to ale asi stačit nebude
Marek Jankulovski v zápase s Polskem odevzdal vše. Na postup to ale asi stačit nebude

Navíc se dá očekávat určitá obměna týmu. Před zápasem s Polskem se zástupci svazu oficiálně rozloučili s nejlepším střelcem české reprezentace Janem Kollerem, jenž definitivně v národním týmu skončil. O dvě hodiny později prohlásil to samé obránce Marek Jankulovski.

„Ve středu nastoupím za reprezentaci naposledy," pronesl. I to dokresluje, jakou naději postupu dává. Zatím nikdo jiný podobný úmysl nenaznačil, ale možná, že se tak stane právě po duelu se Severním Irskem.

A nastává i otázka, kdo reprezentaci povede. Současný trenér a zároveň předseda ČMFS Ivan Hašek v létě poznamenal, že národní tým přebírá jen na dobu dočasnou. A tou patrně myslel do konce této kvalifikace v případě nepostupu na mistrovství světa. Kdo by jej tedy na lavičce po středečním duelu nahradil?

„Nějaké plány v hlavě mám, ale to si řekneme až ve středu po zápase. Dokud je minimální šance, stojí o to za ni bojovat," odmítl zatím jakékoliv spekulace Hašek. „Musíme doufat, že se v San Marinu stane zázrak," konstatoval Čech.

Zázraky se skutečně někdy dějí. Ale bude to platit zrovna ve středu?

 

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud