Pavel Hartman
10. října 2009 • 22:19

Češi vyhráli. Ale Slováci je do Afriky nepustili

Autor: Pavel Hartman, spo
Vstoupit do diskuse
35
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa? Pro české fotbalisty už jen s pomocí nadpozemského zázraku. Češi sice vydřeli výhru 2:0 nad Polskem, ale protože Slováci doma podlehli Slovinsku 0:2, jejich start na šampionátu v JAR v příštím roce je téměř vyloučen.



Fotbal na Facebooku

 

Online Česko - Polsko Online Česko - PolskoFoto Sport

Online Slovensko - Slovinsko Online Slovensko - SlovinskoFoto Sport

Zajistit by ho mohl jedině kolaps slovinského celku v San Marinu.

Čtěte více:
Poláci se rvali! Před stadionem na Letné to vřelo »

Heslo Věříme zabralo. Ovšem jen napůl. V letenské aréně ano, na Tehelném poli ne. Zatímco Češi v dešti doklouzali pro nutný skalp polského mužstva, Slováci nedosáhli v souboji se Slovinskem ani na bod.

Tomáš Necid posílá Česko do vedení nad Polskem
Tomáš Necid posílá Česko do vedení nad Polskem

Co to znamená? Že pokud slovinský favorit neremizuje nebo neprohraje na trávníku sanmarinského trpaslíka, česká naděje na účast na světovém šampionátu definitivně zemřela.

Čtěte více:
Slováci prohráli a můžou přijít o MS »

Ale ve skutečnosti už je s ní na 99,999 % amen. Vždyť San Marino slouží ve skupině jako fackovací panák, inkasovalo už 44 branek.

Češi tak již ve středu v Edenu v duelu se Severním Irskem podle všeho odstartují přípravu na kvalifikaci na mistrovství Evropy.

Český tým prošustroval postup už dříve. Včera tahal do přestávky horké kaštany z ohně špatně. Nedařilo se mu. Jenže pak se z lavičky zvedl Tomáš Necid a stal se spasitelem.

 

Tomáš Necid (vpravo) slaví vedoucí gól nad Polskem, přibíhá k němu Daniel PudilFoto Jaroslav Legner (Sport)

Talentovaný kanonýr CSKA Moskva se na první poločas plný bídy díval z lavičky, neboť se místo něj dostalo na Michala Papadopulose, ale zdravě ho to nabudilo.

 

Po šesti minutách na trávníku se v poltivém území „zakousl" do dvou polských strážců, vydoloval z nich míč a napřáhl k tyči. Sice nikterak rázně, ale balon brnknul o tyč a odrazil se za čáru. Konečně!

„Ještě jeden," nadechli se příznivci na zdaleka ne zaplněných tribunách. Sivok na to slyšel, ale jeho parádní hlavičku vytěsnil zázračně brankář Kowalewski, který dostal přednost před veteránem Dudkem.

Zpacifikoval i Jankulovského střelu zblízka, ale především Barošovo sólo. Češi už před výkopem přitom věděli, že se každý gól může nakonec platit zlatem. Přesto se dočkali ještě jednoho přírůstku. Zasloužil se o něj dříč Plašil, který líznul Pospěchův centr.

Poprvé si však Češi zakřičeli gól již v 37. minutě. Po zaváhání polských obránců poslal z pravé strany centr do šestnáctky Plašil, k prudkému balonu dosprintoval Baroš a dloubnul ho pod „víko". Exploze radosti trvala pár vteřin. Asistent na pomezí totiž zvedl praporek. Kvůli ofsajdu Papadopulose.

Jeho příběh byl vůbec absurdní. Vytáhlý útočník se ke značnému údivu fanoušků objevil v základní sestavě! Navzdory tomu, že původně přijel do Prahy na dovolenou.

A bez kopaček, protože nebyl v nominaci. Pak se dočkal dodatečné pozvánky kvůli zranění Svěrkoše a nakonec putoval senzačně do zahajovací jedenáctky.

S pár odehranými minutami z přípravného utkání v Anglii, které už byly přes rok staré, rovnou do klíčového zápasu. Experiment naštěstí skončil po úvodní pětačtyřicetiminutovce.

Poté Necid otevřel skóre, pak na tabuli naskočilo 2:0. Jenže na Tehelném poli svítilo do noci také 2:0. Ale bohužel v obráceném gardu.

 

Posmutnělí reprezentanti Jiří Štajner a Petr Čech poté, co se dozvěděli, že Slovensko prohráloFoto Jaroslav Legner (Sport)

Takže: sbohem baráži, sbohem Afriko.

Česká republika - Polsko 2:0 (0:0)
Branky: 51. Necid, 72. Plašil. Rozhodčí: Larsen - Sonderby, Norrestrand (všichni Dán.). ŽK: Jankulovski, Necid - Polczak, Iwanski, Glowacki. Diváci: 14.010.
Sestavy:
ČR: Čech - Pospěch, Sivok, Hubník, Jankulovski - Plašil, Rosický (78. Jarolím), Hübschman, Pudil (86. Štajner) - Papadopulos (46. Necid), Baroš. Trenér: Hašek.
Polsko: Kowalewski - Rzežniczak, Glowacki, Polczak, Gancarzyk - Blasczykowski (67. Peszko), Iwaňski, M. Lewandowski, Obraniak - Grosicki (81. Janczyk), Jeleň (64. R. Lewandowski). Trenér: Majewski.

 

Klíčové momenty obou zápasů:

Slováci dostali druhou branku! Slovinci v nastaveném čase vedou 2:0.

90. min. - Konec zápasu, Češi vyhrávají, ale Slováci stále prohrávají.

89. min - Češi si v klidu hlídají náskok, ovšem ze Slovenska se příznivějších zpráv stále nedočkali.

78. min - Za velkého potlesku fanoušků střídá Tomáš Rosický, na hřiště jde David Jarolím.

73. min. GÓL 2:0 - Český tlak korunoval krásným gólem hlavou Jaroslav Plašil.

66. min - Obrovská šance Baroše, který se po pasu Rosického hnal na polskou branku, ale gólmana nakonec neprostřelil.

61. min - Nebezpečnou hlavičku Sivoka vytáhl gólman Poláků Kowalewski.

Slovensko prohrává 0:1! - Slovinsko právě vstřelilo branku!Pasivní hra Slovenska přinesla Slovincům ovoce a v Česku mohou smutnit. Po několika přihrávkách vypálil z pětadvaceti metrů ke vzdálenější tyči VALTER BIRSA a gólman Mucha neměl nárok.

57. min -
Výborný zákrok Petra Čecha teď zabránil pohromně - hlavičku Jeleně vytáhl konečky prstů.

50. min - GÓL! 1:0 Tomáš Necid dává gól. Dokázal se prosadit ve vápně a překonal Kowalewského.

46. min - Začal druhý poločas, místo Papadopulose nastoupil Tomáš Necid.

Slovensko: Na Slovensku je to po prvním poločase také bez branek, Slovinci zlobili  hlavně na začátku, kdy měli tři velmi dobré šance, Slováci kontrovali dvěma pokusy Hamšíka, ale gól nepadl.

45. min - Skončil první poločas 0:0 - Češi sice v jeho závěru tlačili, ale žádnou gólovou šanci si už nevypracovali.

37. min - Velkou šanci českého týmu teď zastavil ofsajd - Plašil výborně získal míč a posílal ho na Papadopulose do vápna, jenže ten byl zřejmě v těsném ofsajdu, a následná gólová dorážka Baroše platit nemohla.

32. min - Poláci hrozí z rychlých protiútoků a následných několika rohů. Nebezpečnou střelu k tyči musel vytáhnout Čech.

26. min - Českému týmu se nadaří přejít přes polskou obranu, chybí přesná finální přihrávka.

20. min - Obrovskou šanci Poláků zastavil hvizd rozhodčího - ofsajd. Po závaru před Čechem se objevil na malém vápně Obraniak úplně sám, ale skákavý míč netrefil a poslal ho jen do náruče českého gólmana.

16. min - Úvodní tlak českého týmu opadl, teď se Haškovým svěřencům hůře dostává k polské brance.

7. min - Jankulovski dostal za faul na Blaszczykowskeho žlutou kartu.

6. min - Češi začali aktivně, po centru Pudila se Plašil málem dostal do velké šance.

1. min - Na Letné prší, Poláci právě zahájili zápas.

20:20 - Oba týmy jsou na ploše, s reprezentační kariérou se oficiálně loučí nejlepší střelec české reprezentace Jan Koller.

První překvapení nachystal kouč Ivan Hašek hned do základní sestavy: vedle Milana Baroše nastoupí na hrotu Michal Papadopulos - více čtěte ZDE »

Základní sestavy:
Česko: Čech - Pospěch, Sivok, Hubník, Jankulovski - Plašil, Hübschman, Rosický, Pudil - Baroš, Papadopulos.
Polsko: Kowalewski - Glowacki, Gancarczyk, Polczak, Rzežniczak - Blaszczykowski, Obraniak, Iwaňski, Lewandowski - Jeleň, Grosicki.
Rozhodčí: C. B. Larsen - H. Sonderby, A. Norrestrand (všichni Dánsko)

Vstoupit do diskuse
35

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud