12. května 2009 • 14:27

Motivátor Straka probudil už mnoho týmů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Fotbalová veřejnost ho vnímá hlavně jako velice temperamentního trenéra a zdatného motivátora, který své svěřence dokáže zdravě pobláznit a hnát vstříc vytýčenému cíli.



Přesto je jmenování Františka Straky novým trenérem fotbalové reprezentace spíše překvapivým rozhodnutím.

Zanedlouho jednapadesátiletý kouč zatím sice na svém kontě nemá žádný úspěch typu mistrovského titulu, jeho hlavní přednost se nicméně v plné míře projevila v dobách, kdy pomohl zachránit nejvyšší soutěž v Plzni, Českých Budějovicích nebo druhou bundesligu v německém Ahlenu.

Straka, jenž na lavičce národního týmu nahradil v dubnu odvolaného Petra Radu, má - jestliže na ní setrvá po přátelském utkání s Maltou - před sebou dva náročné úkoly.

Stabilizovat tým rozvrácený po domácí prohře se Slovenskem v kvalifikaci o postup na mistrovství světa a medializované aféře s následným večírkem a udržet postupové, byť už jen minimální šance na závěrečný turnaj v Jihoafrické republice.

František StrakaFoto sport

Pokud by Straka svou novou misi dotáhl do zdárného konce, jednalo by se nesporně o jeho největší trenérský úspěch. Své dosud nejlepší období prožil pravděpodobně v Teplicích, s nimiž před šesti lety vyhrál Pohár ČMFS a posléze postoupil až do třetího kola Poháru UEFA.

Zatím poslední angažmá bývalého řízného obránce a československého reprezentanta nepatřilo k nejvydařenějším. V květnu loňského roku podepsal roční smlouvu s řeckým klubem OFI Kréta, ale po rozehrání nové sezony u mužstva vydržel pouhých osm kol.


Jeho svěřenci ani jednou nevyhráli a Straka dostal vyhazov.Krátká řecká epizoda byla jeho celkově čtvrtou zahraniční štací. V minulosti vedl rakouský Tirol Innsbruck, kde ale také dlouho nevydržel a i přes dobrý start v soutěži byl ještě v témže ročníku po sérii 12 zápasů bez výhry odvolán.

Působil i v Německu ve druholigovém Ahlenu a regionálním Wuppertalu, v němž se svou trenérskou kariérou před devíti lety začínal.V české lize se kouč pověstný svou divokou gestikulací a úsměvnou "českoněmčinou" poprvé představil v Teplicích v roce 2002.

Po dalších dvou letech se bývalému obrannému pilíři pražské Sparty splnil dávný sen a trenérské taktovky se chopil právě ve svém milovaném klubu. V polovině ročníku byl ale - ačkoliv tým měl v čele tabulky devítibodový náskok - odvolán.

Zklamaný a ukřivděný Straka prožíval svůj odchod z Letné velice emotivně a svého času se dokonce ocitl uvnitř diváckého kotle, jenž mu neustále vyjadřoval mohutnou podporu a hanobil nově jmenovaného Jaroslava Hřebíka.

František Straka při rozhovoru pro deník SportFoto Sport

Později Straka úspěšně pomáhal se záchranou v Plzni a naposledy i v rodných Českých Budějovicích. Právě v jihočeské metropoli začínal s hráčskou kariérou.

Nejdelší dobu ve vrcholovém fotbalu pak strávil jako obránce ve Spartě, kde vytvořil nedostižnou stoperskou dvojici s Jozefem Chovancem. Díky svým komickým číslům byl na Letné zároveň i známým miláčkem tribun.

Se Spartou čtyřikrát vyhrál ligu a po odchodu do Borussie Mönchengladbach v roce 1988 hrál až do konce kariéry v Německu. V 80. letech nastoupil v 35 zápasech v reprezentačním dresu a byl i členem týmu čtvrtfinalistů na MS 1990.

V letech 1996-98 Straka, otec dvou dětí, působil i jako hráčský agent. Před třemi lety měl kandidovat v Karlovarském kraji za KDU-ČSL ve volbách do Poslanecké sněmovny, na oficiální kandidátku nakonec ale zapsán nebyl, a to především díky svým nešťastným výrokům o vietnamské menšině v předvolební debatě.

František Straka před hotelem Pyramida
František Straka před hotelem Pyramida

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud