12. května 2009 • 10:20

Reprezentaci povede Straka!

Autor: sid, spo, pj
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotovo! Fotbalová reprezentace má nového trenéra. Výkonný výbor ČMFS posadil na lavičku národního týmu Františka Straku. Bývalý kouč Sparty porazil Dušana Uhrina staršího o dva hlasy. "Je to překvapení, ale jsem hrdý," uvedl Straka.



Straku hlasování výkonného výboru, které probíhalo tajně, překvapilo. Myslel si, že reprezentaci převezme Dušan Uhrin starší.

Přehled trenérů od roku 1994 (zápasy-výhry-remízy-prohry):
Dušan Uhrin
(1994-97/48-27-10-11)

Jozef Chovanec (1998-01/45-27-7-11)

Karel Brückner (2002-08/76-50-12-14)

Petr Rada
(2008-09/8-2-4-2)

František Straka
(od 2009)

"Vůbec jsem to nečekal. Je to obrovské překvapení i z toho důvodu, že expertní skupina se rozhodla pro Dušana," přiznal Straka v rozhovoru pro deniksport.cz.

"Pocity jsou ale samozřejmě úžasné. Jsem potěšen a hrdý na to, že jsem byl zvolen. Zároveň si však uvědomuji, že mám vůči národu obrovský závazek. Čeká nás tvrdá práce," poznamenal.

Horkokrevný trenér zároveň poděkoval českým fanouškům za jeho podporu, kterou mu vyjádřili v nedávné anketě deníku Sport a televize Nova.

"Určitě to sehrálo svou roli. Byl to jeden z těch bodů, proč se takto výbor rozhodl. Především jsem ale rád, že pro mě hlasoval i národ," řekl.

Straku už v prvním kole hlasování sice zvolilo nejvíce členů (6), ale nezískal většinu. Uhrin měl hlasů pět, jednoho se dočkal i Jaroslav Hřebík (celkem 12).

Ve druhém kole Straku podpořilo sedm členů VV, jen pět bylo pro Uhrina. Kouče vicemistrů Evropy z roku 2006 vedení svazu odmítlo i přesto, že jej doporučovala expertní komise.

Jaký máte názor na angažování trenéra Straky? Připojte se do diskuze pod článkem

Straka se bleskovou novinku dověděl od předsedy Mokrého. "Napsal mi sms zprávu, že hlasování dopadlo pro mě a že povedu reprezentaci. Nic oficiálního zatím neproběhlo, to teprve přijde. Ale asi si dovedete představit, jak v tuhle chvíli vypadá můj telefon," uvedl s úsměvem Straka.

Jeho působení u národního týmu bude zatím dočasné. Českou reprezentaci povede jen v přátelském klání s Maltou 5. června v Jablonci.

Jaký realizační tým Straka sestaví? Podle informací Sportu mu budou na lavičce asistovat Karel Večeřa, Petr Vrabec a jako trenér brankářů Pavel Srníček.

Zda Straka povede národní tým také v závěrečných bojích o postup na mistrovství světa, rozhodne až nové vedení svazu, které valná hromada ČMFS zvolí 27. června.

František Straka při rozhovoru pro deník Sport
František Straka při rozhovoru pro deník Sport

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud