3. prosince 2008 • 20:37

Liverpool bojuje za své fanoušky

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení fotbalového Liverpoolu riskovalo disciplinární trest za zatahování politiky do fotbalu, nakonec mu ale unikne. V pondělním zápase s West Hamem povolilo vedení Liverpoolu choreografii na podporu zřejmě neprávem odsouzeného mladíka.



Hráči si navíc na rozcvičku vzali trička se stejným poselstvím. Anglická Fotbalová asociace (FA) chtěla incident vyšetřovat a požádala klub o vysvětlení, nakonec ale od trestu ustoupila.

Jméno mladíka, jehož jméno z mozaiky barevných papírů kotel stvořil, totiž v Liverpoolu vyvolává hodně silné emoce. Dnes dvaadvacetiletý Michael Shields, odmalička velký fanoušek klubu, se cestou z vyhraného finále Ligy mistrů v Istanbulu v roce 2005 zapletl v bulharské Varně do potyčky, jejímž výsledkem byl těžce zraněný číšník.

Muž sice přežil, podle informací bulharského tisku ale má zdravotní následky.
Bulharský soud Shieldse odsoudil k patnácti letům nepodmíněně, i když podle všech svědectví v době incidentu dávno spal ve svém pokoji. Vzápětí se navíc k vině přiznal jiný fanoušek, tehdy dvacetiletý elektrikář Graham Sankey.

Shields byl po 18 měsících v bulharském vězení předán do své vlasti a dosáhl zkrácení trestu na deset let. Veškeré snahy o jeho amnestii ale zatím vyzněly do prázdna; i když k ní letos v dubnu svolila i bulharská vláda.

Liverpoolský kotel si proto v pondělí připravil obrovskou mozaiku z barevných papírů, které se složily v nápis "Pusťte Michaela, teď hned!", tentýž slogan na sobě měli před zápasem i všichni hráči.

Letos už byl za veřejnou podporu odsouzeného kamaráda potrestán hráč druholigového Ipswiche David Norris, který musel zaplatit pět tisíc liber (asi 150 tisíc korun), v roce 1997 zase dostal poloviční pokutu za gólové oslavy s tričkem na podporu propuštěných liverpoolských dělníků útočník Robbie Fowler.

Tentokrát ale svaz přece jen oko přimhouřil. "Chápeme, že je to velmi emotivní záležitost. Vyslechli jsme si vyjádření klubu a nebudeme proti němu vyvíjet žádná další opatření. Stačí, že klub vyjádřil pochopení," uvedla dnes ve svém prohlášení FA.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud