Karel Häring
30. listopadu 2008 • 10:10

Anglie se těší na "derby den"

TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Los letošního ročníku Premier League sice nenabízí žádný Grand Slam, tedy vzájemné bitvu celků „velké čtyřky“ v jeden den, ale fanoušci o tradiční Super Sunday nepřijdou!



Bude ve znamení derby. A její čas právě přichází: Manchester City dnes hostí United (14.30) a Chelsea přivítá Arsenal (17.00).

Každý z týmů má svůj vážný důvod, proč musí v prestižní bitvě zvítězit. Arsenal proto, aby se udržel v boji o titul. Chelsea má poslední šanci porazit v první polovině sezony na Stamford Bridge někoho z „velké čtyřky“.

Manchester United si už nemůže dovolit žádné velké ztráty a City mohou na chvíli zapomenout na nevýraznou sezonu.

Navíc to bude soubojů trenérů, kteří se dobře znají. Luiz Felipe Scolari a Arsene Wenger se krátce potkali v polovině 90. let během působení v Japonsku. „Jsme přátelé nějakých deset dvanáct let, ale tohle je poprvé, co budeme hrát proti sobě. Mám ho rád jako trenéra i člověka,“ nechal se slyšet Brazilec ve službách Chelsea.

A jako důkaz nadstandardních vztahů přidal vzkaz Wengerovým kritikům. „Nerozumím tomu. Kdybych měl vybrat pět nejlepších trenérů na světě, byl by jedním z nich. Jeho tým se vždy snaží hrát pěkný fotbal, takže je těžké nad ním vyhrávat. Navíc ve velkých zápasech odvádí vždy lepší práci, což si musíme uvědomit,“ připomněl Scolari nedávné vítězství 2:1 nad United po úžasném výkonu.

„Big Phil“ zatím čeká na první velký triumf v těžkém zápase. Chelsea pod jeho vedením remizovala s Manchesterem United a s Liverpoolem ztratila domácí neporazitelnost.

Nicméně Scolari zdaleka nemá takové starosti jako Arsene Wenger. Vinou tří porážek v posledních čtyřech kolech zaostávají „kanonýři“ za vedoucí Chelsea o deset bodů. A další prohra by je vyřadila z reálného boje o titul. „Když ztrácíme deset bodů, nemůžeme říct, že jsme favorité na zisk titulu, ale na druhou stranu víme, že jediná cesta, jak se dostat zpět, je, že v to budeme věřit,“ nechal se slyšet Wenger.

Jestliže Scolari vyslal ke svému protějšku slova uznání, Sir Alex Ferguson si do Arsenalu rýpnul, když hodnotil výhru Manchesteru City nad Arsenalem (3:0) z minulého víkendu. „Asi je potkali ve správný den, protože to vypadá, že v jejich táboře teď vládne chaos.“

Co na to Wenger? „Nemyslím si to. City jsou silným týmem a United to možná poznají taky.“ Určitě to bude chtít dokázat i Mark Hughes, kouč Manchesteru City. Fergusona zná velmi dobře z dob, kdy sám pod legendou „red devils“ nastupoval. A mezi oběma muži zřejmě nepanovaly idylické vztahy jako například mezi Fergusonem a jinými „žáky“ Stevem Brucem či Alexem McLeishem. Bývalý šéf ochranky United Ned Kelly napsal ve své knize, že Hughes nikdy necítil, že ho Sir Alex považoval za dobrého hráče.

Oba muži se navíc dostali v minulé sezoně do slovní pře po utkání Blackburnu s Manchesterem United. Hughes je jedním z mála současných manažerů, kdo se nebojí „postavit“ Fergusonovi. „Vždy chráním svůj klub a hráče,“ reagoval tehdy na obvinění, že Rovers hráli zákeřně.

V obou zápasech je o náboj postaráno. Velký „Derby den“ začíná...

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud