František Suchan
21. srpna 2009 • 11:00

Sbal prachy a vypadni! Aneb nejméně povedené smlouvy ve světě sportu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve své době patřil k nejlepším centrům NHL. Mohl se stát prvotřídní superstar. Jenže Alexeje Jašina si hokejoví fanoušci pamatují z jiného důvodu. Jako primadonu, které nebylo dost dobrých 3,6 milionu dolarů a kvůli dohadům vynechala na vrcholu sil celou sezonu.



A taky jako hráče, jemuž Islanders raději dali sedmnáct a půl milionu odstupného, než aby jej platili další čtyři roky...

Sezona 2009-10 se rozbíhá. V kanceláři klubu New York Islanders rekapitulují platy pro nadcházející ročník. Jednička posledního draftu John Tavares 3,7 milionu. Nejlepší hráč týmu Mark Streit 4,1 milionu. Spolehlivý obránce Radek Martínek 1,5 milionu. Nová brankářská jednička Martin Biron 1,4 milionu. Alexej Jašin 3,2 milionu...Stop.

Největší přehmaty českého fotbalu a hokeje »

Cože? Kdo? Vždyť tenhle pán už v New Yorku dávno nehraje! A co víc, sešel z očí celé NHL. Brzy v Petrohradu začne svou třetí sezonu po návratu domů z Ameriky.

Ale ne, není to chyba v účetnictví. Spíš následek obřího přehmatu bývalého generálního manažera Mika Millburyho. To on v roce 2001 přivedl do týmu ruského centra, který si předtím svou hamižností dokázal znepřátelit celou Ottawu.

Nejnepovedenější kontrakty
Finanční hledisko bylo při sestavování žebříčků jen pomocným vodítkem, hlavním kritériem byla míra zklamání, kterou smlouvy přinesly.

1. Alexej Jašin
hokej, NY Islanders
Islanders se zavázali nasypat mu za 10 let celkem 87,5 milionu dolarů (3,2 mld. korun)... Komu? Ruské primadoně, která předtím v Ottawě dvakrát odmítala hrát, dokud nedostane přidáno. Islanders doufali, že díky tomu začne zářit. Jašin ale v roli klíčového hráče selhal a po šesti letech jej klub ze smlouvy vyplatil.

2. Denílson
fotbal, Betis Sevilla
V roce 1998 způsobil tenhle přestup z FC Sao Paulo obrovské pozdvižení - částkou 32 milionů eur (1,12 mld. Kč) byl totiž nejdražším fotbalistou v historii. Technický Brazilec však ukázal, že se do Evropy absolutně nehodí. Svou hru naplnil zbytečnými kličkami a kudrlinkami, jenže byl zoufale neproduktivní.

3. Alex Rodriguez
baseball, NY Yankees
Jistě, Rodriguez je fenomenální baseballista. Ale když s ním Yankees podepsali desetiletý kontrakt na 275 milionů dolarů, tj. při dnešním kurzu takřka 5 miliard korun, určitě očekávali, že je dovede k vítězství ve Světové sérii. A to se mu nedaří.

4. Juan Sebastian Verón
fotbal, Manchester United
Sir Alex Ferguson přebudoval od roku 1986, kdy do Manchesteru přišel, tým Rudých ďáblů hned několikrát. Argentinský středopolař však byl v roce 2001 jednoznačným krokem vedle - za velké peníze (43 milionů eur, 1,3 mld. Kč) předvedl málo muziky a o dva roky později se za poloviční sumu přesunul do Chelsea.

5. Ric DiPietro
hokej, NY Islanders
Nejdelší kontrakt v historii NHL (67,5 milionu dolarů, tj. 1,48 mld. Kč, za 15 let) vzbuzuje od začátku pochybnosti. Ekonomicky slabý klub si uvázal brankáře, který jen stěží patří mezi ty nejlepší, navíc je náchylný ke zraněním. Třeba v minulé sezoně odchytal jen 10 zápasů.

6. Nicolas Anelka
fotbal, Real Madrid
Arsenal za něj zinkasoval 35 milionů eur (1,28 mld. Kč) - a Francouzovo angažmá v Realu nezačalo v roce 1999 špatně. Jenže Nicolas se brzy rozhádal se spoluhráči i s trenérem Vicentem Del Bosquem. Na pětačtyřicet dní byl dokonce vyřazen z kádru za to, že odmítl chodit na tréninky. Po roce přestoupil do Paris Saint-Germain.

7. Stephon Marbury
basketbal, Phoenix
V roce 2003 podepsal Marbury s Phoenixem čtyřletý kontrakt na 77 milionů dolarů (2,29 mld Kč). Ten udělal z egoisty a problémového hráče jednoho z nejlépe placených hráčů NBA.

8. Gaizka Mendieta
fotbal, Lazio Řím
Valencii dvakrát po sobě dovedl do finále Ligy mistrů. I proto za něj v roce 2001 zaplatilo Lazio šílených 48 milionů eur (1,54 mld. Kč). Jenže záložník baskického původu ve Věčném městě neunesl srovnání s Pavlem Nedvědem a postupně se dokonale vytratil.

9. Wade Redden
hokej, NY Rangers
Nejnepovedenější kontrakt Rangers v jejich jinak slavné historii... Elitnímu obránci dali smlouvu na 6 let za 39 milionů dolarů (684 mil. Kč). Kanaďanova výkonnost pak ale propadla do hlubokého podprůměru. Za to bral poslední dva roky 8 milionů dolarů.

10. Andrej Ševčenko
fotbal, Chelsea
Když si hráče nepřeje trenér, je zle. Ukrajinského kanonýra AC Milán si před třemi lety zamiloval majitel Chelsea Roman Abramovič a byl ochoten zlomit kvůli němu rekord v přestupní částce zaplacené anglickým klubem. Konkrétně 46 milionů eur (1,3 mld. Kč). Andrej Ševčenko však v Londýně pouze vadne, nepomohlo mu ani hostování zpět v Miláně.

Pozn.: Na české koruny jsou sumy přepočítány vždy podle kurzu platného v době podpisu kontraktu.
Millbury vyměnil práva na Jašina za „balíček“ obsahující obránce Zdena Cháru (letos nejlepšího beka soutěže) a druhou volbu v draftu (uplatněnou na Jasona Spezzu, špičkového útočníka).

A nejen to, svou neprozřetelnost korunoval urychleným podpisem grandiózní desetileté smlouvy, která Jašinovi celkem zaručovala 87,5 milionu dolarů.

Jak moc se „Šílený Mike“ ve svých odhadech kolem vytáhlého Rusa mýlil, to mu měl prozradit čas...

Což o to, Jašin nehrál vyloženě špatně. I když se postupně vzdaloval svému bodovému maximu, které v Ottawě stanovil na 94 bodů za sezonu, dokázal předvádět solidní výkony. Dal pár gólů, nějaké ty hezké akce vymyslel. Hned v první sezoně u Islanders dokázal týmu po dlouhé době pomoct do play off . Rok nato zase.

Jenže to byl vždycky jeho strop. Sotva skončila základní část, jako by se z ledu pomalu vytrácel. V sezoně před výlukou už si za pět zápasů Stanley Cupu připsal jen jednu asistenci. Stane se, řekli si šéfové klubu. Ještě bylo brzy na to, přiznat si chybu.

Poté, co se NHL po roční pauze zase rozběhla, jmenovali Jašina kapitánem. Ostatní nákladní hráči z mužstva zmizeli. Měl to být už jen a jen on, na kom závisel úspěch. Jenže role lídra, za kterou byl královsky zaplacený, mu neseděla. Jemně řečeno. Šuškalo se, že mu stačí mazlit se doma s přítelkyní, atraktivní topmodelkou a herečkou Carol Altovou, a nemá v sobě vnitřní sílu a motivaci k tomu, aby makal do roztrhání těla, aby se mohl pomazlit i se Stanley Cupem.

Vrcholem pak byla sezona 2006-07. Výborný Jašinův start utnulo listopadové zranění kolena. A když se vrátil, hrál tragicky. Bylo to tak špatné, že jej kouč Ted Nolan dokonce přestal zařazovat do sestavy. Ofi ciálně proto, že útočník potřeboval stoprocentně doléčit. V době, kdy tým zoufale bojoval o každý bod, aby se protlačil do osmičky pro play off...

Závěr základní části ještě Jašin zvládl docela se ctí. Ale v osmifi nále Stanley Cupu, kam se nakonec Islanders dostali, byl zase hrozivý. Nejen že v útoku působil neškodně, šílenými minelami ještě kazil snažení spoluhráčů. Kapitán a zdaleka nejlépe placený hráč mužstva si závěr marného souboje s Buff alem vytrpěl ve čtvrté lajně. Skončil zase bez gólu. Bez jediného bodu.
A to už bylo moc.

Když vám ročně přistane na účtu víc než 7 milionů dolarů, měli byste se snažit trochu víc. Islanders se odhodlali k radikálnímu kroku. Zbavit se břemene. Vyplatit Jašina ze smlouvy, z níž mu zbývaly ještě čtyři roky.

Řečí čísel to znamená dát mu rekordních 17,6 milionu dolarů za to, že už za ně nebude hrát. Osm dalších let, rok co rok 2,2 milionu vyletí komínem. Plus původní bonusy, odtud těch letošních 3,2 milionu. Taková jsou pravidla výpovědi v NHL: nechtěnému hokejistovi musíte zaplatit dvě třetiny zbývající částky v kontraktu. Ještě v sezoně 201415 tak bude managementu Islanders ubírat Jašinův zlatý padák 3 miliony z platového stropu.

Ale šest drahých let, během nichž klub nevyhrál ani jednu sérii play off , bylo prostě dost. To radši tohle. A Jašin? Nezapřel svou hamižnou povahu. Shrábl peníze a zmizel. Ne nadarmo se mu v zámoří říká Cashin. To je, jako byste v Česku Macháčka překřtili na Pracháčka.

V klidu si teď odehraje své v Rusku. Přesto, že měl talent na to, aby vynikal na té nejvyšší úrovni.



Jemu ale vždycky šlo v první řadě o naditou peněženku. Už v Ottawě. Na podzim 1995 trucoval, než z něj udělali nejlépe placeného hráče týmu. Ukázalo se, že tučný dobročinný dar uměleckému centru měl postupně zčásti doputovat na konto jeho rodiny.

Sezonu 1999-2000 vynechal celou, protože už mu 3,6 milionu dolarů, které měl ještě rok dostávat, přišlo málo. Chtěl aspoň šest. Po pauze kontrakt přece jen dokončil, pak se jej ale Senators rychle a rádi zbavili.

A zbytek už znáte...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud