19. srpna 2009 • 03:00

Čech v Prátru, Jágr se žvýkačkou. A miliony se sypou z reklamy

Autor: mip, zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO – Petr Čech a Jaromír Jágr. Dvě elitní české sportovní osobnosti, přesto každá jiná. Fotbalový brankář inkasuje z reklamy miliony, hokejový fenomén naopak tyto aktivity nevyhledává. Svůj sport ale propagují báječně.



Stal se největším paradoxem loňského fotbalového mistrovství Evropy. Ačkoli Petr Čech svou chybou přímo zavinil prohru české reprezentace s Tureckem a potažmo její vypadnutí v základní skupině, na turnaji byl vidět ze všech nejdéle – a podíval se dokonce až do dějiště finále...

Jeho monstrózní osmiruká figurína totiž zahalila obří kolo ve vídeňském Prátru - a českého gólmana, připomínajícího indického boha Višnu, si tak mohl prohlédnout každý návštěvník rakouské metropole už z pořádné dálky.

Český gólman si připsal čisté konto. Český gólman si připsal čisté konto.Foto Pavel Mazáč - SPORT

Takovou extravaganci způsobila reklamní akce firmy Adidas, v jejíž kampani se sloganem Impossible is nothing, čili Nemožné neexistuje, byl Čech jednou z hlavních tváří. S gigantickým výrobcem sportovního vybavení totiž předtím podepsal lukrativní pětiletou smlouvu, jíž se dostal mezi světovou marketingovou smetánku.

Mezi tuzemskými fotbalisty je Čech co do reklamních kontraktů nespornou jedničkou. Minulý rok se jeho roční příjmy odhadovaly na 250 milionů korun. Není divu, že když se dostane do slabšího období, objevují se hlasy, že jej jeho reklamní povinnosti odvádějí od těch fotbalových.

„Není to tak, že Petra pořád někam taháme. Smlouvy přesně stanovují, kolik hodin se těmto aktivitám věnuje, víc nedovolíme. A třeba na českém trhu už máme plno,“ říká manažer Pavel Zíka.

Jaromír Jágr Jaromír JágrFoto Michal Beránek SPORT

Jaromír Jágr a reklama? Nejlepší český útočník podobné aktivity nevyhledává, nelákají ho. „Zabraly by mi spoustu času a já si ve svém věku nemůžu dovolit někam odjet a být třeba dva dny bez tréninku,“ vysvětluje lídr Omsku. V minulosti natočil jedinou reklamu – na žvýkačky.



Něco jiného jsou propagační spoty na soutěže, v nichž působí. V minulé sezoně lákal fanoušky na KHL, v roce 2000 se objevil i v proslulé upoutávce na All Star Game 2000 v Torontu, na níž vystupovali i Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Gordie Howe. Jágr spolu s Erikem Lindrosem, Paulem Kariyou a Pavlem Burem zastupovali „hrající“ generaci.

Jágr a spol. bruslili na zamrzlém rybníce, k němuž přišly „vysloužilé“ legendy. Lindros navrhl: „Pojďte si s námi zahrát!“ Gretzky emotivně pronesl: „Ne, díky chlapi. Teď je řada na vás.“ Lindros, Bure a Kariya pomalu odjížděli, když Jágr na ně zavolal, ať se vrátí. Potom začali poklepávat hokejkami o led – na důkaz toho, jak k legendám vzhlíží.



Celý dojemný „minifilm“ trval dvě a půl minuty a vyvolal velký ohlas. Byl dokonce nominovaný na prestižní cenu Emmy. „Jsem moc rád, že jsem dostal příležitost v něm vystupovat,“ vzpomínal tehdy Jágr.

Natáčení trvalo asi tři hodiny. Gretzky a Lemieux si vzali letní boty, proto hrozně vymrzli. Ale výsledek byl úchvatný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud