10. listopadu 2009 • 20:38

Brankář Enke: Sebevražda! Skočil pod vlak

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
Sparta jim dodala sílu. Moták: Každý má svou roli, ještě mi to nedochází
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Brankář německé fotbalové reprezentace a Hannoveru Robert Enke zemřel. Dvaatřicetiletý gólman spáchal v úterý večer na železničním přejezdu v Neustadtu sebevraždu!



Potvrdil to fotbalistův poradce i policie, která našla jeho dopis na rozloučenou. Jeho obsah ale nezveřejnila.

Nejlepší brankář uplynulého ročníku bundesligy loni získal s národním mužstvem stříbrnou medaili na mistrovství Evropy. Kouč Joachim Löw s ním počítal jako s prvním brankářem pro světový šampionát v Jihoafrické republice.

"Dnes v půl osmé večer mi zavolala policie a oznámila mi, že Robert Enke je mrtvý. Je to hrozné," řekl agentuře DPA Martin Kind, šéf Hannoveru, za který nastupuje i český útočník Jiří Štajner.

"Vůbec nevím, co se stalo. Ale jsem si jistý, že to nemělo nic společného s fotbalem," dodal.

Německý brankář Robert Enke s dcerou Larou, která měla vrozenou srdeční vadu
Německý brankář Robert Enke s dcerou Larou, která měla vrozenou srdeční vadu

Proč? Právě tahle otázka teď hýbe celým Německem. Proč si dvaatřicetiletý gólman, který byl možná největším adeptem na post německé jedničky pro pro mistrovství světa, sáhl na život?

Enke se už (alespoň zdánlivě) dokázal vzpamatovat ze smrti své malé dcery, která zemřela před třemi lety na srdeční vadu. Letos v květnu adoptovali se svou ženou tříměsíční holčičku.

Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl nějaké problémy. Zotavil se z infekce v trávicím traktu a na konci října se vrátil do branky. V úterý dopoledne absolvoval brankářský trénink, odpoledne se měl objevit na dalším.

Jenže tam už nedorazil. Místo toho později zaparkoval v Neustadtu am Ruebenberge nedaleko Hannoveru svůj mercedes na konci slepé ulice u železniční trati. Auto nechal otevřené a na sedadle zůstala ležet i jeho peněženka.

V 18:17 projíždí Neustadtem regionální vlak 4427 z Brém do Hannoveru. A Robert Enke se na železničním přejezdu vrhá pod jeho kola. Proč?

To by měli jeho spolupracovníci vyjevit na středeční tiskové konferenci, která začne ve 12:00.

Stovky fanoušků i někteří hráči začali ještě v úterý večer nosit ke klubovému sídlu květiny a zapalovali tam svíčky.

Fanoušci vzpomínají na brankáře Hannoveru Roberta EnkehoFoto ČTK/AP

Enke v dresu německé reprezentace odchytal osm zápasů a národní tým s ním v brance jen jednou prohrál. Loni byl v odborném magazínu Kicker druhým nejlépe hodnoceným hráčem bundesligy, lepší byl pouze kanonýr Vedad Ibiševič z Hoffenheimu.

Během kariéry působil Enke také v Mönchengladbachu, Benfice Lisabon a krátce v Barceloně, Fenerbahce Istanbul a Teneriffe. V Hannoveru chytal od roku 2004.

Gólman po sobě zanechal manželku Teresu a osmiměsíční dcerku, kterou v květnu adoptovali. Před třemi lety Enkeovi přišli o svou dvouletou dceru Laru, která zemřela na vrozenou srdeční vadu.

Enkeho před třemi roky zasáhla tragédie, zemřela mu dceraFoto Youtube.com

Enke se na konci října vrátil do sestavy po několikatýdenní zdravotní pauze, kterou si vynutilo infekční onemocnění trávícího traktu.

Kvůli dlouhé přestávce nedostal pozvánku k nadcházejícím přípravným zápasům národního týmu proti Chile a Pobřeží slonoviny.Němečtí reprezentanti se v úterý na dvojutkání začali připravovat v Bonnu, kde se také dozvěděli o brankářově smrti.

"Všichni jsme v šoku. Nevím, co k tomu říct," řekl manažer národního týmu Oliver Bierhoff. Enkeho smrt možná ovlivní nejbližší program národního mužstva před sobotním duelem proti Chile v Kolíně nad Rýnem.

"Ještě nevíme, co bude ve středu," uvedl mluvčí svazu Harald Stenger. Šéf německého fotbalu Theo Zwanziger vyjádřil upřímnou soustrast rodině. "Jsme z toho úplně bez sebe a plni smutku," prohlásil.

Podle generálního sekretáře německého svazu Wolfganga Niersbacha není vyloučeno, že utkání s Chile bude zrušeno. "V téhle chvíli se k tomu nemůžeme vyjádřit. Musíme se nejprve sebrat a rozmyslet co udělat. Ve středu na tohle téma promluvíme," uvedl.

VIDEO: Brankář Enke s dcerou Larou, která zemřela v roce 2006

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud