13. prosince 2008 • 12:39

Ramos: Psí čumák jako lék

Autor: Ahmed Chaibi
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez řečí souhlasil s půlroční smlouvou, takže nebude dělat problémy, když Real Madrid nevytáhne z potíží a dostane výpověď. To je podle spekulací španělského tisku hlavní důvod, proč Juande Ramos tento týden usedl na trenérskou lavičku Bílého baletu, kde vystřídal vyhozeného Bernda Schustera.



Realu to v poslední době nešlo, ze čtyř zápasů tři prohrál a pak to přišlo – německý kouč Bernd Schuster prohlásil, že dnešní bitvu s Barcelonou na jejím hřišti Real nemůže vyhrát. O jeho vyhazovu se spekulovalo několik týdnů, ale až tímhle výrokem si pod sebou sám podřezal větev.

JUANDE RAMOS
Celým jménem: Juan de la Cruz Ramos Cano
Narozen: 25. září 1954 v Pedro Muňoz
Trenérská kariéra:
Alcoayno (1993–1994),
Levante (1994–1995),
Logroňes (1995–1996),
Barcelona B (1996–1997),
Lleida (1997–1998),
Rayo Vallecano (1998–2001), Betis (2001–2004),
Espanyol (2004),
Malaga (2004–2005),
Sevilla (2005–2007),
Tottenham (2007–říjen 2008)
Real Madrid (2008-?)
Úspěchy: vítěz Poháru UEFA (2006 a 2007), Superpphár UEFA (2006), Španělský pohár (2007), španělský Superpohár (2007), Ligový pohár (2008)
Jméno Juandeho Ramose se na seznamu možných kandidátů průběžně objevovalo. Byl volný, v říjnu se ho totiž zbavil londýnský Tottenham. „Ramos? Ne,“ vzkazovali médiím šéfové Realu v čele s prezidentem Calderonem.

Jenže Španělé madridskou taktiku popírání a zapírání dobře znají, navíc zasvěceným došlo, že kapitán Realu Raúl a Ramos mají společného agenta. I to prý nakonec hrálo roli. Ramosovo jmenování nepřekvapilo a sotva podepsal smlouvu, bylo všem jasné, proč se klub a kouč dohodli.

Po potupě povýšení
„Zdědil mistrovský tým, který Schusterovi a předtím Capellovi vlastně postavili sportovní ředitel Mijatovič a prezident Calderon. Nebude požadovat velké zimní posily, tím dá najevo, že oni nakoupili dobře,“ napsal list Marca. „A má smlouvu jen na pár měsíců. Když dojde na malér, zadarmo se ho zbaví. Jak jednoduché!“

Tottenham, který Ramose vyhodil před několika týdny, mu musel vyplatit téměř 2 miliony liber odstupného. Pro britské listy je nástup do Realu po výpovědi od Spurs překvapením. „Potupným vyhazovem za lepším. Ramos musí být úplně nadšený,“ napsal Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ:
Léčba Ramosem na Real zabrala >>
Schusterovo odstupné? 116 milionů >>
Schuster odvolán! Nahradí ho Ramos >>
Ramos v Tottenhamu dotrénoval >>


„Je to psí čumák,“ popisuje kouče deník Times. „Chybí mu charisma a temperament jiných trenérů v Lize, ale respektují ho. Ve Španělsku má prostě renomé, protože tu něco dokázal. Real věří, že si vybral správný lék na svoji mizernou formu. Jde o to, jak rychle a zda vůbec zabere před zápasem roku v Barceloně.“

„Ramos je bojovník,“ citoval list Marca jednoho z funkcionářů Realu. „Každý trenér má občas špatné výsledky, ale vítězný typ se vždycky vrátí ještě silnější. Nejsme tak naivní, abychom si mysleli, že skvělý kouč jako je Ramos najednou zapomněl svoje řemeslo.“

Co mluví ve prospěch Ramose a jeho angažmá ve velkoklubu? Se Sevillou, která 60 let čekala na úspěch, předloni a loni vyhrál Pohár UEFA. K tomu domácí pohár a Superpohár – loni v srpnu potupil právě Real 5:3 v odvetném utkání na jeho půdě. V lize tým skončil pátý a třetí.
„Jenže to bylo jediné období jeho kariéry, kdy se mu dařilo. Vyneslo mu ovšem báječnou čtyřletou smlouvu se Spurs a 18 milionů liber jako plat,“ připomíná kousavě list Times.

Londýnská karikatura
Roční (od října 2007 do října 2008) účinkování v Tottenhamu skončilo katastrofálně. Padáka dostal po osmi ligových kolech, v nichž získal jen dva body, a neúspěšném vystoupení v Poháru UEFA. „Byla to karikatura trenéra,“ hodnotí list Sun letošní Ramosův podzim. „Na lavičce během zápasu nekomunikoval, s kamennou tváří sledoval, jak si soupeři Spurs dělají, co chtějí.“

„Neuspěl, protože mu prodali Berbatova a Keana,“ hájí krajana Marca s poukazem na letní odchody útočných hvězd do Manchesteru United resp. Liverpoolu. „Nestavěl hráče, které nekoupil. To bylo evidentní,“ kritizuje ho Daily Mail. „Nechtěl Darrena Benta ani Rusa Pavljučenka, a podle toho s nimi nakládal.“ Pravdou je, že po jeho odchodu začal Tottenham vyhrávat.

Reprezentant David Bentley při jednom rozhovoru zakázal reportérovi používat v souvislosti s Tottenhamem termín forma. „My nemáme ani špatnou ani dobrou formu. My nemáme žádnou formu. Tak to slovo, prosím, přede mnou nevyslovujte,“ prohlásil.

Ramos po příchodu do Tottenhamu z 28 zápasů prohrál jen pět a na jaře dokonce získal Ligový pohár. Po finále ale přišel strmý pád – pět vítězství v 26 zápasech.

„Tenhle kouč nás pošle do druhé ligy,“ vyhlásil mu otevřeně válku obránce Jonathan Woodgate. Má se za to, že právě nespokojení starší hráči zlomili Ramosovi vaz. Hned po příchodu totiž veřejně oznámil, že mají nadváhu a zcela jim změnil třeba jídelníček. Opravdu doplatil na dietu?

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud