Karel Häring
12. prosince 2008 • 14:27

Liga mistrů, liga nudy?

TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Základní skupiny Ligy mistrů jsou dohrány. Slavné soutěži však v jejím závěru scházel náboj. Víc než v minulých sezonách. Až se to člověk možná bojí říct, ale nudila.



Potvrzují to i čísla sledovanosti. V předchozím ročníku usedalo k obrazovkám mnohem víc diváků.

Šlo jen o náhodu, nebo půjde o trend, který v následujících letech pošramotí pověst nejlepší klubové soutěže na světě? Kolik zápasů z tohoto ročníku skutečně utkvělo v paměti? Možná třetí kolo, kdy čtyři mužstva nastřílela pět branek a Juventus porazil Real (2:1). Jinak tento ročník zatím historii Champions League příliš neobohatil.


Vždyť před posledním kolem nebylo rozhodnuto jen o dvou postupujících ve skupině A a jednom v „béčku“. Středa byla prakticky zbytečným hracím dnem. I v minulosti bývalo o některých postupujících rozhodnuto dříve, jenže ne v tak velkém počtu.

V minulých letech se český fotbalový fanoušek na středeční (a posléze) i úterní večery třepal nedočkavostí, ovšem s ohromným nárůstem přímých přenosů ligových soutěží v tuzemských televizích už rozhodně netrpí nouzí o kvalitní podívanou.

Za víkend je k vidění až pět duelů atraktivní anglické Premier League, čtyři ze španělské Primera Division. K mání je i italská, německá, francouzská či skotská liga. A pochopitelně rovněž Gambrinus liga.

I když není tak atraktivní, pořád je „naše“. Kdo se může po víkendových hodech cítit stále hladový jako před několika roky? Fanoušek si už vybírá, proto průměrné zápasy netáhnou.

Není to jen zdání, čísla hovoří jasně. Zatímco na podzim 2007 sledovalo zápasy LM bez účasti Slavie v průměru 377 tisíc diváků, letos to bylo ve stejných hracích dnech jen 313 tisíc. Nejvíce lákal duel Chelsea–AS Řím (379 tisíc), loni to bylo střetnutí Valencie s Chelsea (440 tisíc).

Skutečných šlágrů, kdy se střetnou v základní skupině dvě velká mužstva (Real–Juventus, Lyon–Bayern), nabídl aktuální ročník jen pár.

Změní na tom něco nový systém kvalifikace, který navrhl předseda UEFA Michel Platini? Teoreticky ano. Navzdory tomu, že francouzská legenda obhajovala svůj plán tím, že se k milionům plynoucí z účasti dostanou snadněji i kluby z méně vyspělých lig, v celkovém součtu jich může být méně.

Pravděpodobnější ale je, že se poměr mezi zástupci „velkých“ a „malých“ výrazně nezmění. V současném ročníku se objevili čtyři „sváteční“ účastníci: Kluž, Aalborg, Borisov a Famagusta. A ti k televizi zrovna netáhnou.
Pokud i příští ročník ukáže sestupný trend v atraktivitě soutěže, měl by Platini pomalu vymýšlet nový model.

Jisté je, že na jaře už uvidíme „starou dobrou“ Ligu mistrů s přímými souboji největších evropských klubů. A 24. února, kdy jsou na programu první osmifinálová střetnutí, bude mít fanoušek zase chuť sednout si k televizi s očekáváním, že uvidí krásu i drama.

 

 

 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud