Pavel Hartman
10. prosince 2008 • 23:18

Tápající obři slibují útok

TOP VIDEA
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen málo gigantů zářilo. S tímto odkazem se rozloučila Liga mistrů se základní částí a vydala se vstříc osmifinále.

 



To se losuje příští pátek.José Mourinho po základní části Ligy mistrů tvrdí: „Kdo dostane v osmifinále Inter Milán, bude z toho nešťastný.“

Real smetl Petrohrad >>>
Chelsea senzaci nepřipustila >>>


Vždycky o sobě říká: „Zajímají mě jen vítězství!“ Teď však portugalský kouč José Mourinho musel vzít zavděk pouze „stříbrem“. Inter Milán, který od léta vede, se totiž kvalifikoval do vyřazovacích bojů Champions League až ze druhé pozice.

„Druhá příčka ve skupině není perfektní, ale jeden z vítězů skupin, třeba Manchester United, Barcelona nebo Liverpool, kterému los přiřkne tak silný tým, jakým je Inter, z toho bude nešťastný,“ glosoval to po svém Mourinho.

„Na druhou stranu budou šťastní, když dostanou Panathinaikos Atény,“ připojil v narážce na mužstvo, které jeho svěřence odsunulo z čela tabulky. Z Brém si odvážel i šrám na čele, neboť se hlavou praštil o dveře auta.

Mnohem horší pohroma se valila na jeho bývalého zaměstnavatele. Londýnská Chelsea si totiž zajistila lístek do osmifinále až úterní výhrou 2:1 nad rumunskou Kluží. A diváci na Stamford Bridge hodně trnuli.

„Mnozí lidé na stadionu byli nervózní, ale hlavní je, že jdeme dál,“ řekl brazilský trenér Luiz Felipe Scolari. „Není důvod k panice, ovšem musíme hrát líp,“ připojil John Terry, kapitán „blues“.

Kdo z kolosů vlastně zatím dostál své pověsti? Určitě Liverpool. Nasbíral čtrnáct bodů. Poslední tři odvezl z Eidhovenu, přestože na trávník vyrazil s převahou náhradníků. „Chtěli jsme vyhrát, abychom skončili první ve skupině a to se stalo,“ shrnul kouč Rafael Benítez.

Mezi suverény patřila také Barcelona. Byť v závěrečném utkání podlehla na Nou Campu Šachtaru Doněck. I ona si však mohla vzhledem k jasnému vítězství ve skupině dovolit vyslat do hry záložní jedenáctku.

„Jsem rád, že jsme mohli nechat odpočívat klíčové hráče,“ pochvaloval si Josep Guardiola, kouč katalánského velkoklubu.

Na pochybách nikoho neponechal ani Bayern Mnichov. I když včera v Lyonu málem prohospodařil třígólový náskok z úvodního poločasu. Dále už však opět začíná výčet „kulhajících“ obrů.

Real Madrid, který dvakrát prohrál s Juventusem, má k životu nastartovat trenérská rošáda. První náznak procitnutí je na světě: Juande Ramos, nástupce Bernda Schustera na lavičce, získal ve své premiéře skalp Petrohradu, v jehož řadách nechyběl český reprezentant Radek Šírl.

Na přeskočení Juventusu to ovšem nestačilo. Ačkoli „Stará dáma“ nepřekonala s Nedvědem a Grygerou v „základu“ Bate Borisov.

Na „stříbrnou“ pozici spadl Arsenal. V přímém souboji se o to postaralo Porto. Manchester United s ním jako by držel basu. S dánským Aalborgem se na Old Trafford dopracoval jen k remíze.

To hlavní však přichází na řadu až teď. V pátek 19. prosince bude losováním ve švýcarském Nyonu odstartována nadstavba Ligy mistrů, jejíž heslo zní: buď postup, nebo konec.

Lídři skupin do něj půjdou jako nasazení, což znamená, že na sebe nemohou v osmifinále narazit (totéž platí pro týmy ze stejné země). Také mohou počítat s výhodou odvety před vlastním publikem.

Rozhodne však především aktuální forma na sklonku února a začátkem března, kdy se „ruská ruleta“ v Champions League opět roztáčí. „Na konci února všichni uvidí pravý Inter Milán,“ je si jistý Mourinho.

Chelsea zase spoléhá na návrat kanonýra Drogby. „Je pro nás důležité, že je opět fit. Jde o velkého hráče,“ prohlásil Scolari. Mircea Lucescu, kouč Šachtaru, ovšem tvrdí: „Ligu mistrů vyhraje Barcelona.“


EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud