Pavel Hartman
8. prosince 2008 • 16:19

Rosický: návrat nejdřív v březnu!

TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Návrat Tomáše Rosického? Snad v březnu. Trenér Arsene Wenger včera oznámil další zpoždění už téměř roční rekonvalescence záložníka Arsenalu Londýn.



 

Česká reprezentace se tak nebude moci opřít o kapitána ani v důležitém jarním pokračování kvalifikace mistrovství světa 2010 se Slovinskem a Slovenskem.

Informační embargo uvalené na pacienta Tomáš Rosického bylo 8. prosince 2008 mírně prolomeno. Příjemné novinky se však na veřejnost nedostaly. Naopak, z úst kouče Arsena Wengera vypadla nelichotivá prognóza.

ČTĚTE TAKÉ:
Matějovský: Mohlo by být hůř. Co má říkat Rosa? >>>
Rosický dře od rána do večera >>>
Kocurová léčila "Rosu" na Maledivách! >>>
Paska: Operace Rosického dopadla na jedničku >>>

„Rekonvalescence jde pomaleji než jsme očekávali,“
citovaly manažera Arsenalu internetové stránky klubu. „Rosický momentálně rehabilituje v Německu. Do Londýna se vrátí 17. prosince a doufejme, že s ním budeme moci začít pracovat.“ A kdy by mohl opět naskočit do zápasového kolotoče? „Možná nejdříve březen,“ konstatoval Wenger. „Ale je to dlouhodobý výhled,“ nechal si otevřená zadní vrátka.

Právě on už několikrát vymezil dobu předpokládaného Rosického návratu, ovšem pak musel vzít svá slova zpět. Třeba v polovině září avizoval: „Jsem optimista, před Vánoci ho uvidíme v dobré kondici.“

Skutečnost? V polovině listopadu se Rosický podrobil v Německu druhé operaci bolavé podkolenní šlachy. Vzápětí Wenger řekl, že rehabilitaci odhaduje na šest až osm týdnů. Nyní tuto časovou osu prodloužil.

Hráčův manažer Pavel Paska však jeho názor nesdílí. „Všichni věříme, že se Tomáš vrátí dřív než v březnu, protože rehabilitace probíhá optimálně. Všichni jsme optimisty,“ uvedl včera pro Sport. Víru v Rosického účast v nejspíš klíčovém dvojzápasu kvalifikace mistrovství světa 2010 ve Slovinsku (28. března) a se Slovenskem (1. dubna) neztratil ani reprezentační kouč Petr Rada. „Jsem přesvědčený, že Tomáš s námi v březnu bude,“ zopakoval Sportu ve včerejším večeru.

I v tomto směru zůstává „kauza Rosický“ věrna tradici. Od počátku se to v ní hemží rozporuplnými vyjádřeními. V jednom však panuje shoda. Dlouhodobý marod je v současnosti v péči odborníků vyhlášené rehabilitační kliniky v Regensburgu a do Londýna se přesune 17. prosince. Co bude následovat? Prohlídka, která rozhodne o dalším postupu. „Ano, Tomáš se podrobí prohlídce,“ potvrdil Paska.

Jinak veškeré podrobnosti o diagnóze, způsobu léčby a rehabilitace mají nadále punc státního tajemství. Arsenal je drží pod zámkem. Výstupy ven obstarává pouze Wenger. Jsou velmi strohé a nikdy nejdou do detailů.

Příkladem budiž včerejšek. Trenér Arsenalu světu zvěstoval „A“, tedy že Rosického marodění se podle něj protáhne, ovšem „B“ s bližšími informacemi si nechal pro sebe. Základní otázka zní: Proč se má návrat opět zpozdit? Odpověď vypáčit z odpovědných osob nelze.

A tak dodnes fanoušci nevědí, z jakého důvodu musel Rosický absolvovat druhý chirurgický zákrok (10. listopadu) a netuší, jestli mu při něm byla vyňata z těla podkolenní šlacha, kterou mu při první operaci (13. května) lékaři zpevnili.

„Lékaři mu vzali kus zjizvené tkáně,“ komentoval operaci číslo dvě stroze Wenger.

Celý příběh každopádně budí podezření, že se neobešel bez přehmatů. Rosický totiž naposledy vyběhl do utkání 26. ledna tohoto roku. Poslední zápas za národní tým odehrál 17. listopadu loňského roku. Tehdy gólem pečetil vítězství v kvalifikaci EURO 2008nad Slovenskem v poměru 3:1.

Stihne i následující duel se Slovenskem?

JAK ŠEL ČAS...
26. ledna - V utkání čtvrtého kola Anglického poháru proti Newcastlu opustil hřiště kvůli bolestem nohy už v deváté minutě; Rosickému se po týden staré naraženině ze zápasu s Fulhamem zanítila podkolenní šlacha.
28. ledna - "Tomáš nemá žádný vážný problém, jeho návrat je otázkou dnů, nikoli týdnů," zněla zpráva na internetových stránkách Arsenalu.
8. dubna - Stav poraněné šlachy se za více než dva měsíce nezlepšil; trenér Arséne Wenger připustil, že ve zbytku sezony už s jeho nasazením do hry spíše nepočítá; nejistý začal být rovněž Rosického start na červnovém ME.
14. dubna - Od klubu dostal povolení pokračovat v léčbě zranění v Praze; současně prý pocítil mírné zlepšení.
9. května - Rosický oznámil, že do začátku Eura nestihne podkolenní šlachu vyléčit: "Nebudu schopen na mistrovství Evropy startovat," uvedl klíčový hráč národního týmu.
13. května - V Londýně absolvoval operaci, při níž mu lékaři zpevnili uvolněnou podkolenní šlachu; počítalo se s osmi až desetitýdenní rehabilitací.
19. července - V rozhovoru pro deník Sport uvedl, že by měl v závěru měsíce začít běhat a v září se vrátit k soutěžním zápasům; v srpnu pokračoval v individuálním tréninku.
18. září - Kvůli bolestem operovaného místa musel přerušit svůj tréninkový program; optimističtější varianta se zářijovým návratem padla; některá česká i britská média začala spekulovat o možném konci Rosického kariéry.
11. října - Britská média přinesla zprávu o dalších komplikacích v léčbě s tím, že Rosického přepadly nevolnost a bolesti hlavy a musel být hospitalizován. Hráčův manažer Pavel Paska později tyto informace popřel.
10. listopadu - V Německu se podrobil další operaci a tamtéž začal s několikatýdenní rekonvalescencí.
12. listopadu - Trenér Wenger prohlásil, že Rosický by se měl vrátit na hřiště za šest až osm týdnů.
8. prosince - Wenger na klubových internetových stránkách informoval, že Rosický se k fotbalu vrátí nejdřív v březnu.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud