Michal Koštuřík
19. listopadu 2008 • 14:26

Maradona poprvé v akci

TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jen přípravný zápas. Přesto jej bude s napětím sledovat celý svět.
Armando Diego Maradona, jeden z nejslavnějších hráčů všech dob, ve středu večer ve skotském Glasgow poprvé povede v roli kouče národní tým Argentiny.



Bude to třaskavá premiéra. Právě v tomto městě vstřelil „božský Diego“ svůj premiérový gól v reprezentaci.

Osmačtyřicetiletý Maradona si podmanil Skotsko už při úterním tréninku. Jak? Záložník Gago odehrál míč a poté zjistil, že nemá na krku zlatý přívěsek s podobiznou svatého Kryštofa. Trenér přerušil akci a dal se s hráči do pátrání po trávníku. Jejich desetiminutová snaha efekt nepřinesla.

ČTĚTE TAKÉ:
Počká si Butcher na Maradonu v tunelu?›››
Maradona opět rozběsnil Anglii›››

Ztracený přívěsek se posléze přece jen našel. Maradonovi jej přinesl třináctiletý podavač míčů Adam Brown, talent Celtiku Glasgow. Maradona jej z vděčnosti uchopil v podpaží a zvedl do vzduchu. „Bylo to úžasné,“ zářil chlapec. „Když mě zvedal, nazval mě svým přítelem. Nemohl jsem tomu věřit. Taková legenda... Hned to musím oznámit rodičům,“ tetelil se blahem a hrdostí.

Od argentinského kouče navíc dostal jeho rukavice a kulicha. V tom oblečení vedl Maradona trénink. „Obě věci si zarámuji ve svém pokoji a budu je pořádně opečovávat,“ plánoval nadšený Brown.

Argentinci přivezli do Skotska silný výběr, v němž chybí pouze Riquelme a Messi. Dvěma esům dal Maradona volno, aby si po náročném klubovém programu odpočinuli. „Naše země nezná termín přátelský zápas,“ ujistil nástupce Alfia Basileho, že hosté budou makat nadoraz.

„Jsme uprostřed čtyřletého cyklu před mistrovstvím světa, a podle toho se budeme chovat. Doufám, že předvedeme lepší výkon než nedávno v Chile,“ dodal.

Mistr světa z roku 1986 je v Evropě už skoro týden. Než dorazil do Skotska, stihl navštívit své svěřence v několika zemích. V Liverpoolu se potkal s Mascheranem, v Barceloně s Messim, v Manchesteru s Tévezem. V Mnichově absolvoval schůzku s duem Demichelis, Sosa. A do Glasgow přiletěl linkou z Madridu, kde si povídal s hráči Realu Gagem, Higuaínem a Heinzem.

Na letišti ale k zástupcům médií vstřícný nebyl. „Jak se cítíte ve Skotsku?“ doráželi na něj novináři. „Contendo,“ odvětil Maradona španělsky. (contendo = spokojený - pozn. red) Skotští novináři se na sebe nechápavě podívali.

„Nemluvím anglicky,“ pousmál se trenér a v doprovodu policie kvapně zamířil do hotelu. „Potkat se s Maradonou je pro nás skvělá příležitost. Když půjde kolem, asi jej požádám o podpis,“ připustil skotský obránce Alan Hutton.

Trenérský nováček Maradona by měl s argentinskou federací záhy podepsat kontrakt, který mu vynese více než 20 milionů korun ročně. A prý si bude moci k sobě vzít jakéhokoliv asistenta. Tedy i Oscara Ruggeriho, proti němuž ještě před pár dny tvrdě brojil svazový boss Julio Grondona.

„Pro Diega to dnes bude něco jako svatební den. A to si vždycky přejete, aby i ta noc byla zvláštní. Všichni věříme, že nás čeká v Glasgow fantastický zážitek,“ prohlásil Grondona.

Mimochodem, když slavný záložník 2. června 1979 jako osmnáctiletý v Hampden Parku skóroval a pomohl Argentině k výhře 3:1, nastoupil v domácím dresu jistý George Burley. Dnes budou stát oba muži opět proti sobě. Jako trenéři svých zemí...

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud