9. listopadu 2008 • 19:05

Růžička: Šest let bez vítězství? Nevadí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezmála šestileté čekání českých hokejistů na vítězství v některém z dílů seriálu Euro Hockey Tour pokračuje i po turnaji v Helsinkách.



Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky byli sice až do samotného závěru svého třetího duelu ve hře o první místo, ale nakonec se jim premiérový triumf ve finské metropoli v historii vybojovat nepodařilo.

Reprezentace na Rusy nestačila >>>

Růžičku to ale zas až tak moc nemrzelo. "Já na to nekoukám jako na turnaj. Beru to zápas po zápase. Je pravda, že jsme mohli vyhrát turnaj, ale pro mě je důležité, že ve všech zápasech jsme bodovali," řekl Růžička novinářům.

Růžičkovi se líbila hlavně první třetina >>>

I proto se v posledním utkání proti Rusku nerozhodl v závěru normální hrací doby více riskovat a například odvolat brankáře. Český tým totiž k prvnímu místu potřeboval úřadující mistry světa porazit v základní hrací době a získat tři body.

Naposledy se český národní tým radoval z vítězství v seriálu EHT v prosinci 2002 v Moskvě, kdy u mužstva byl jako asistent Slavomíra Lenera i Růžička. Právě v Rusku bude mít Česko za šest týdnů šanci svou sérii zlomit.

Hráči litovali nevyužitých přesilovek >>>

Češi v Helsinkách porazili díky výbornému výkonu ve třetí třetině Švédsko 4:1 a prohráli s Finskem a Ruskem až po samostatných nájezdech. "V tom se musíme zlepšit," uvedl Růžička. Z šesti pokusů se v Helsinkách prosadil pouze jedenkrát Jakub Klepiš, jenž ale další dvě penalty nedal. Dvakrát se neprosadil například i nejproduktivnější hráč Kontinentální ligy Jan Marek.

České mužstvo při první akci pod staronovým vedením kouče Růžičky, jenž se na střídačku národního týmu vrátil po triumfu na mistrovství světa ve Vídni 2005, zdobila bojovnost. To si bývalý vynikající útočník pochvaloval.

"Jsem vcelku spokojený s tím, že hráči celý turnaj plnili to, co jsem chtěl. Hráli bojovně, bruslili," uvedl. Bezprostředně po výhře nad Švédskem ale přiznal, že někdy by bylo potřeba, aby na bojovnosti a nasazení ubrali a hráli více s rozvahou a takticky.

V Helsinkách se představili tři nováčci Ondřej Němec, David Květoň a Petr Vampola. A rozhodně nezklamali. Růžička je ale konkrétně nechtěl hodnotit. "Beru vše jako mužstvo a s tím jsem vcelku spokojený. Musím říci, že nikdo z hráčů mě nezklamal," uvedl.

Pochválil ale brankáře Miroslava Kopřivu a Lukáše Mensatora. Zejména Kopřiva dostal poprvé velkou mezinárodní příležitost proti silným soupeřům ze světové špičky. A od Švédů dostal jediný gól, Rusové jej překonali jen při samostatných nájezdech.

"Oba byli výborní. Je vidět, že mezinárodně to zvládají dobře, a myslím si, že jejich čas přišel. Aby ukázali, že umí chytat," podotkl Růžička. Už před sezonou totiž uvedl, že hodlá na turnajích zkoušet mladší brankáře.

Další akce čeká hokejovou reprezentaci v prosinci, kdy se představí na turnaji Channel One Cup. Již nyní je jisté, že kádr týmu bude značně pozměněn. V nominaci budou například chybět hráči Karlových Varů a Dynama Moskva, které čeká o Vánocích Spenglerův pohár. Naopak hrát by mohli zástupci pražské Slavie, kteří nyní odpočívali s ohledem na náročný program v Lize mistrů.

"To mužstvo bude vypadat trošičku jinak, ale takhle bojující hráče chci. Máme před sebou pět měsíců, ve kterých se musíme připravit na mistrovství světa. Když budou hráči bojovat a hrát tak jako tady, tak se nemusí bát, že bych je nevzal na mistrovství. Je to ale dlouhá doba i cesta," dodal Růžička.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud