9. listopadu 2008 • 16:23

Reprezentace na Rusy nestačila

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Hokejisté České republiky prohráli v závěrečném utkání na turnaji Karjala s Ruskem 0:1 po samostatných nájezdech. Tým nevyužil šanci vyhrát úvodní díl seriálu EHT, na kterém triumfoval naposledy v prosinci 2002 v Moskvě.



Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky skončili na druhém místě, rozhodl o tom závěrečný duel turnaje, v němž se utkalo Finsko se Švédskem.

Češi nakonec druzí, díky Švédům >>>

Naopak sborná, proti které se Česku dlouhodobě nedaří a porazila ji pouze jednou z posledních deseti zápasů, si už zajistila v Helsinkách třetí triumf za sebou.

Josef Vašíček v souboji u mantinelu s Vitalijem Atjušovem
Josef Vašíček v souboji u mantinelu s Vitalijem Atjušovem


Češi nastoupili proti úřadujícím světovým šampionům bez zraněného obránce Čáslavy, který měl problémy s kolenem, a v brance s Kopřivou, jenž dostal přednost před Mensatorem. Kouč Růžička se také rozhodl využít všech třináct útočníků, které měl k dispozici.

Utkání jsme sledovali online >>>


Zápas byl od začátku vyrovnaný, favorizovaná sborná hrála opatrně, zatímco čeští hráči byli aktivní a neustále se tlačili před brankáře Barulina. Gólové příležitosti si ale nevytvořili ani při přesilových hrách, při nichž soupeře dokázali trvale uzavřít v jeho obranném pásmu.

Ve 12. minutě Těrečšenko nebezpečně tečoval před Kopřivou střelu jednoho ze svých spoluhráčů, kladenský gólman byl ale pozorný. Bez úhony přestál i dvouminutové Čermákovo vyloučení, kterému předcházely Butovy příležitosti. Obraz hry dokumentoval i počet zásahů brankářů 3:8 z českého pohledu, mnohem více práce měl Barulin.

Hráči litovali nevyužitých přesilovek >>>

Na začátku druhé třetiny mohl otevřít skóre po Markově přihrávce kapitán Čajánek, ale ani on neuspěl. Aktivitu poté převzali Rusové, zejména díky sérii početních výhod. Kopřiva si ale se všemi pokusy soupeře, včetně nejnebezpečnější střely Aťušova, poradil.

Velkou šanci vstřelit první branku měli Češi v 79 vteřin dlouhé přesilové hře pět na tři. Vašíček a několikrát nebezpečně pálící Rachůnek ale gólmana moskevského CSKA nepřekonali. Podobně dopadl na druhé straně při Čermákově vyloučení Ščadilov.

Růžička: Šest let bez vítězství? Nevadí >>>

Taktická a vyrovnaná bitva ale pokračovala i nadále. V 49. minutě mohl při Vašíčkově vyloučení otevřít skóre Proškin, ale Kopřiva byl připraven a poradil si i s dalšími pokusy soupeře. O tři minuty později byl blízko první brance po přečíslení dva na jednoho But, český gólman ale jeho střelu se štěstím vyrazil.

Růžičkovi se líbila hlavně první třetina >>>

Český tým potřeboval k vítězství na turnaji vyhrát v normální hrací době, druhá polovina třetí třetiny ale patřila aktivnější sborné. Ani Rusové však gól dát nedokázali, a tak se muselo prodlužovat. V nastavené pětiminutovce byli aktivnější čeští hráči, gól však nedali ani při zkrácené přesilovce čtyři na tři.

Češi nakonec druzí, díky Švédům >>>

Stejně jako v prvním duelu turnaje proti Finsku tak o zisku druhého bodu rozhodly samostatné nájezdy. A v těch byl opět úspěšnější soupeř. Kopřivu bezpečně překonali Zaripov a But, Klepiš a Marek své pokusy neproměnili.


Česká republika - Rusko 0:1 po sam. nájezdech
Rozhodující nájezd: Zaripov. Rozhodčí: Rantala, Rönn - Fonselius, Nieminen (všichni Fin.). Vyloučení: 7:8. Bez využití. Diváci: 4212.

Česká republika: Kopřiva - K. Rachůnek, Kutlák, Krstev, Barinka, Němec, Blaťák, Ševc - Čermák, Marek, Čajánek - Klepiš, Vašíček, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Nedorost - Květoň, Vampola, Hořava - Irgl.
Rusko: Barulin - I. Nikulin, Proškin, Aťušov, Korněv, Kuljaš, Višněvskij, Ščadilov, Žitnik - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Michnov, Ščastlivyj, But - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Těreščenko, Paršin.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud