Jakub Hlaváč
12. září 2008 • 20:57

Sparťané se na vítězství nadřeli

Autor: Jakub Hlaváč, ČTK
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Sparta se ve svém prvním utkání nové sezony před vlastními fanoušky na vítězství hodně natrápila. Houževnatý Liberec byl dlouho šťastnějším mužstvem a podlehl až na samostatné nájezdy 1:2.



Na páteční večer si na Spartě připravili slavností večeři o několika chodech. Pozvali si k ní své přemožitele ze čtvrtfinále minulé sezony z Liberce.

Předkrmem byl efektivní nástup a představení všech hvězd, které se do rudého dresu vrátily. Téměř osm tisícovek natěšených fanoušků se nemohlo dočkat hlavního chodu, ten jim však v ústech zhořkl.

Utkání jsme sledovali on-line >>>

Liberec totiž předvedl, jak se proti týmu nabytému skvělými individualitami musí hrát. Pozorně bránil a přidal pořádnou porci důrazu před vlastním brankovištěm, které zůstalo dlouho nedobyto.

Začátek však patřil domácím. Do první šance se prosadil po několika vteřinách úspěchy v Litvínově povzbuzený Langhammer, ale jeho střela do náručí gólmana Fikrta, který nahradil zkušenějšího Hniličku, předznamenala další pokračovaní marné sparťanské snahy.

Souhrn 2. kola Extraligy
Nájezdy rozhodly také duel Slavie s Pardubicemi >>>


Když se netrefil do odkryté klece hostí ani Hromas, přišel liberecký úder. Nedorost se dravě prodral po pravém křídle a řítil se sám na Pöpperleho stojícího ve svatyni Sparty. Ten mu výtečně vypíchl puk, ale pouze na hokejku dojíždějícího Pletky, jehož rána skončila v bráně – 0:1.

OHLASY TRENÉRŮ
František Výborný (Sparta): "Čekali jsme těžké utkání, protože Liberec v minulém zápase prohrál. Hrál výborně zezadu a dal první gól, který mu hodně nahrál. Na našich hráčích byla vidět velká motivace, možná až přemotivovanost. Hlavně v první třetině. V té Liberec byl lepší. Ve druhé a třetí třetině jsme se zvedli, byli jsme lepší, měli jsme šance, ale bohužel jsme je neproměnili. Za vybojované, vydřené vítězství jsme ale rádi. Tým to posílí."

Vladimír Čermák (Liberec): "Sparta je v této sezoně favorit, ale my jsme na jeho půdu přijeli se záměrem uhrát tady body, protože jsme v minulém duelu neuspěli. V první a ve druhé třetině se nám dařilo plnit taktiku, ale bohužel jsme to nedotáhli do konce. Bylo tam časté vyloučení, které nás stálo dost sil a Sparta v té síle, kterou má, vyrovnala. Na penalty už je to buď a nebo."
Vyrovnat mohl defenzivní obránce Jan Hanzlík, ale jeho pokus skončil jen na břevně. Hezkých kombinací předvedli domácí hodně, technických fines nespočet, ale nad vším čněla odhodlanost a bojovnost Tygrů. Ti vedeni kapitánem Modrým nenechali milimetr ledu bez dohledu.

Skoro jsem měl v očích slzy, řekl Výborný

A podobně tomu bylo i ve druhém dějství. Liberečtí se občas nedostávali za polovinu hřiště ani při vlastních přesilovkách, ale vůbec je to netrápilo. Stále si drželi svůj náskok.

Když už se Tonovi podařilo dostat se do výhodné palebné pozice, odkrytou klec netrefil a tribuny jen smutně vydechly. Pöpperle si na puk nesáhl ani po Klimentově ostré střele z křídla, neboť byla zblokována Gulašim a skončila v jen v ochranné síti.

Škoda, že jsem nechytil něco navíc, mrzelo Fikrta

Největší šanci na vyrovnán měl při vyloučení Borise Žabky Výborný, který byl však v samostatném úniku obětí sekání a jeho jedovka práskla do zadního hrazení. Sparta z toho vytěžila přesilovku 5 na 3 a kouč Výborný poslal na led to nejlepší co má v ofenzívě k dispozici.

Elitní komando ve složení Výborný, Broš, Kratěna, Ručinský a Ton předvádělo v útočné třetině hodinářskou práci, které scházelo jediné – gól. A diváci začali být netrpěliví.

Sparťané tak odložili příbory, chopili se lžiček a pokusili se spravit si chuť zákuskem.

V 53. Minutě k tomu dostali vynikající příležitost od rozhodčího Šíra a faulujících Jareše se Šachem. Minutu a tři vteřiny dvojnásobné početní převahy se jim podařilo využít. Po ose Ručinský, Výborný Boš puk doputoval až za brankovou čáru a TESLA Arena vybuchla nadšením.

Brzy ji opět mohlo opustit, neboť Žabkův dalekonosný pokus málem překvapil všechny účastníky duelu. Nakonec skončil na vyrážečce brankáře a drama pokračovalo.

Ostrým hitem ho ještě vyostřil sparťan Procházka a k velké nevoli lidu si vysloužil dvě trestné minuty.  Liberec se dostal po dlouhé době k souvislému útoku v 53. minutě. Černošek seděl za katrem a bylo se na co dívat. Hokejisté v bílých dresech roztočili před brankovištěm domácích kolotoč a Pöpperle musel vytasit svá nejlepší kouzla, aby své spoluhráče podržel ve hře.

Stejně tak činil i famózní Fikrt. Tomu sice za brankou sebral puk Broš, ale jeho nabídku před opuštěnou bránu nikdo nezachytil a bojovné utkání tak dospělo do prodloužení.

To ozdobil Broš neuvěřitelným sólem přes trojici bránících hráčů, jenže opět ztroskotal na Fikrtovi. Šanci měli i hosté. Nedorost se odpoutal obránců a osamocen postupoval ke svému cíli, ale v klíčovém okamžiku mu touš přeskočil hokejku.

Ke slovu musely přijít samostatné nájezdy, v nichž uspěla Sparta.
Nedorost nejprve po bekhendovém blafáku netrefil branku. Stejnou fintu zvolil i Petr Ton, který se však nemýlil a poslal Spartu do vedení.

Václav Pletka poté skulinku mezi betony nenašel. A když Jakub Laghammer poslal svou přízemní střelu do tyče a Pöpperle vychytal Plodka, sparťané se mohli začít radovat.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud