25. února 2010 • 08:00

Kubinovi spadla helma. A s Čechy bylo zle

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jeden z nejsmolnějších okamžiků, který kdy rozhodl o nějaké české hokejové prohře. V olympijském čtvrtfinále mezi Českem a Finskem to bylo 0:0, když obránci Pavlu Kubinovi spadla helma. Než si ji nandal, jak nakazují pravidla, Finové skórovali. Byl z toho nakonec vítězný gól soupeře.



Kubina je kus chlapa. Jen tak něco ho nerozhodí. O tomhle zatroleném okamžiku ale vyprávěl novinářům s lehce rozechvělým hlasem. Jako by pořád nechápal, jaká maličkost může rozhodnout zápas, na který se čeká čtyři roky.

„Obrovská smůla,“ ulevil si.

Foto 

Slováci jsou v semifinále! Švédy porazili 4:3 »
Foto 
FinsK.O. Češi padli ve čtvrtfinále a končí »
Foto 
Smůla. Ne, průšvih! Tak vidí experti český pád »

Helma mu spadla v 54. minutě po souboji s Niklasem Hagmanem, během finské přesilovky. Na trestné lavici právě seděl Martin Erat za zdržování hry, když Kubina stál před zásadním rozhodnutím, jež musel učinit ve zlomku vteřiny.

„Jakmile mi helma spadla, rozhlížel jsem se, jestli mám radši spěchat na střídačku nebo si pro ni dojet za Vokyho branku,“ popisoval. „Hrát jsem dál nemohl, to by Finové měli automaticky přesilovku pět na tři. Zvolil jsem druhou možnost. A oni toho dokázali využít.“

Zklamaný Vladimír RůžičkaFoto Barbora Reichová (Sport)

Bylo to všechno ohromně rychlé. Kubina se jedním svižným tempem dostal za branku, shýbnul se pro svou modrou skořepinu. V tom od modré vypálil Janne Niskala. Helma ještě Kubinovi ani neseděla na hlavě, když arénou zarámusila finská radost.

1:0 pro bílé. Ztráta, kterou Češi potom už nedohoní, dostanou naopak ještě jeden gól.

„Třeba se to nezdálo, ale Pavel ve zmíněném okamžiku před brankou dost chyběl,“ řekl brankář Tomáš Vokoun. „Jeden Fin pálil z dálky, druhý mi neatakován clonil. Proto mi to tam propadlo.“

Pravidlo o tom, co musí hráč dělat v případě spadnutí helmy, se po utkání dostalo pod ostrou kritiku. Překvapivě ani ne tak ze strany strany českých hráčů, jako od kanadských novinářů. Zmíněné pravidlo je totiž praktikováno v soutěžích řízených IIHF, v NHL může hráč bez helmy klidně dohrát střídání.

"Nám to sice tentokrát pomohlo, ale obecně mám pocit, že ze strany IIHF je to hloupé pravidlo," prohlásil dokonce i Fin Hagman.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud