25. února 2010 • 06:16

FinsK.O. Češi padli ve čtvrtfinále a končí

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
58
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je konec. Hokejová reprezentace nedotáhla do konce skvělou českou noc - po bronzu lyžařské štafety a druhém zlatu Martiny Sáblíkové padli Češi ve čtvrtfinále s Finskem 0:2 a s olympijským turnajem se loučí.



Pro české fanoušky je to hodně smutná zpráva. Navíc proto, že pro největší českou hvězdu Jaromíra Jágra to podle jeho slov před začátkem olympijských her byl POSLEDNÍ VELKÝ TURNAJ. "Nechci zklamat," přál si.

Jaromír Jágr a Tomáš Vokoun po prohraném čtvrtfinále s FinskemFoto ČTK
ROZHOVOR: Seberu se a jedu do Omsku, říká Jágr »
Andrej Sekera (vlevo) a Richard Zedník se radují z gólu do sítě Švédů Andrej Sekera (vlevo) a Richard Zedník se radují z gólu do sítě ŠvédůFoto ČTK/AP

Slováci jsou v semifinále! Švédy porazili 4:3 »
Valteri Filpula a Mikko Koivu se radují z druhého gólu do české sítěFoto ČTK/AP
Kubinovi spadla helma. A s Čechy bylo zle »
Foto 
Smůla. Ne, průšvih! Tak vidí experti český pád »

Místo toho se český tým loučí znovu ve čtvrtfinále. Už čtvrtým rokem tak trvá čekání na to, že si čeští hokejisté zahrají na velkém turnaji alespoň semifinále. Což je po období Nagana a zlatého hattricku hodně neúspěšná série.

Rozhovor před Vancouverem:
Jedu na svůj poslední velký turnaj, tvrdí Jágr »

Jisté je, že na další olympiádu už se Jágr nepodívá. Za čtyři roky mu bude už 42 let. Otázkou je, zda slova o posledním velkém turnaji vztahoval i na mistrovství světa.

"Já na to teď nedokážu odpovědět," říkal chvíli po vyřazení. "Můžu vám říct, jak se vyvíjel zápas, jakej byl můj pohled na něj, ale co bude dál, to nedokážu říct. To si myslím, že nikdo nedovede říct.“

Kubina ztratil helmu a přišel rozhodující úder Finů

Začátek čtvrtfinálového zápasu na Hrách ve Vancouveru proti Finsku jakoby předznamenal český zmar. Zaváhání Poláka, který nechal ujet Selänneho, musel výborným zákrokem hasit Tomáš Vokoun, jenže český bek zároveň putoval na trestnou lavici.

A hned vzápětí fauloval stejného hráče Kubina a Češi po čtyřech minutách putovali do tří!

Podobně jim ale pomohl také Saku Koivu, který za podražení vyfasoval dvě minuty. V přesilovce Finů čtyř proti třem se opět blýskl Vokoun, na druhé straně musel zasahovat Kiprussof při šanci Krejčího.

ONLINE s komentáři Milana Hniličky, herce Michala Dlouhého a squashisty Jana Koukala »

Finský gólman pak vytáhl další skvělý zákrok, když zlikvidoval Eliášovu střelu z úhlu po pěkné české kombinaci, a do třetice vychytal znovu Krejčího.

Český tlak zastavilo vyloučení Vašíčka, ale Vokoun všechny finské střely zvládl pokrýt. Jenže přišlo další oslabení - Eliáš hloupě projel brankovištěm, a když se Kiprussof poroučel k zemi, český kapitán musel zamířit na trestnou lavici.

Češi další oslabení přežili bez úhony, jenže když už se dostávali do tempa, přišlo další oslabení - Krejčí trochu smolně srazil Ruutua a Finové měli opět možnost zahrát si v početní výhodě.

Zklamaný Vladimír Růžička
Zklamaný Vladimír Růžička


Ta jim naštěstí pro české barvy opět příliš nevyšla a na druhé straně mohl zahrozit Fleischmann, který tečoval Kubinovu střelu od modré těsně vedle.

Na začátku druhé třetiny se výborně předvedl Krejčí, který prokličkoval až před finskou branku, objel ji, ale Kiprussofa nepřekonal. Na druhé straně zase podržel český výběr Tomáš Vokoun, který musel stále častěji hasit chyby svých obránců.

Ve dvacáté šesté minutě Vokoun fantasticky vychytal Miettinena, který se před českou brankou zjevil zcela sám, ale gólman Floridy se stačil přemístit a betonem vykopnout kotouč.

V polovině zápasu po dlouhé době zahrozili i Češi, Plekanec se v rychlém brejku pokusil vypálit bekhendem, puk se odrazil k Eliášovi, který ale nedokázal trefit odkrytou branku.

A zase musel zasahovat Tomáš Vokoun, Hagmanův nájezd ale zlikvidoval. Čtyři minuty před koncem druhé třetiny měl český tým první šanci zahrát si přesilovku a dokázal soupeře přitlačit před brankou, Kaberleho střela ani šance Fleischmanna ovšem za zády Kiprussofa neskončily.

Zklamaný Jaromír Jágr po čtvrtfinále s FinskemFoto ČTK


Do poslední části vstoupili opět lépe Finové a v permanenci byl Tomáš Vokoun, na druhé straně zahrozil aktivní Krejčí, ale Kiprussofa neprostřelil. O chvíli později zahrozil konečně i Jaromír Jágr, jeho první střelu ovšem srazili obránci a při dorážce do odkryté branky přeskočil české hvězdě puk hokejku.

Češi trochu ožili, ale na druhé straně zase hrozili Finové - Tomáš Vokoun opět podržel české naděje. Do protiútoku se bleskově řítil nově utvořený útok Jágr, Eliáš, Plekanec, český kapitán však z úhlu puk do branky nepropasíroval.

Jenže osm minut před koncem přišlo další smolné české vyloučení, když Martin Erat vyhodil puk ze hřiště, a Finům se podařilo dostat do vedení. Kubina přišel v obraně o helmu a nemohl zabránit Hagmanovi v gólové teči těsně před Vokounem.

Žádný velký závěrečný tlak se v českém podání nekonal. V momentě, kdy Tomáš Vokoun opustil minutu a půl před koncem branku, Češi ztratili puk a bylo rozhodnuto.

Jaromír Jágr a spol. se tak loučí na velké světové akci opět už ve čtvrtfinále, naopak tým kolem dalšího veterána Selänneho si zahraje semifinále proti Američanům.

Česká republika - Finsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky:
54. Hagman (Niskala), 59. Filppula (M. Koivu). Rozhodčí: O'Halloran, Watson - Sharrers (všichni Kan.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 5461.
Česko:
Vokoun - Židlický, Kuba, Polák (27. Z. Michálek), T. Kaberle, Hejda, Kubina - Erat, Plekanec, Eliáš - Jágr, Čajánek, M. Michálek - Červenka, Krejčí, Fleischmann - Havlát, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Finsko: Kiprusoff - Salo, Timonen, Lepistö, Niskala, Kukkonen, Lydman - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - T. Ruutu, M. Koivu, Filppula - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - O. Jokinen, J. Ruutu, Peltonen. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva

Foto 
Jágr trápí bolesti krku. Co vydrží s Finskem? »
Foto 
Eliáš po postupu: Tohle mohla být tragédie »
Foto 
Růžička se zlobí: Takhle Finy neporazíme! »
Foto 
Bavič Suchánek u hokeje usnul. Pak se děsil: To je hustý! »
Foto 
Růžička plánuje před Finy pohovory s hráči »
Foto 
Olympijský BLOG: Přijede Hadamczik? »
Foto 
Fanoušci vzkazují hokejistům: Hoši, probuďte se »
Foto 
Zase ten drzoun. Jágra opět vyzve Ruutu »
Vstoupit do diskuse
58
Články odjinud


Články odjinud