16. listopadu 2009 • 12:23

Žokej Váňa v listopadu 89: Probudil mě Matuška

Autor: Blesk Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvaceti lety vyhrál žokej Josef Váňa (57) Velkou pardubickou stejně jako letos. Potom odjel závodit do Německa a první dny revoluce strávil tam.



„Vlastně jsem vůbec nevěděl, co se děje, měl jsem svoje starosti. Při návratu jsem přespal v Karlových Varech a ráno slyším z rádia Matušku. Říkám si: „Kurňa, co se děje? Já jsem ještě v Německu?" vzpomíná na listopad 1989.

Čtěte více:
Žokej Váňa dostal metál od Klause »
Váňa v 56 letech pošesté vyhrál Velkou pardubickou »
Váňa: Musel jsem přestat pít, abych vyhrál »


Waldemar Matuška byl od své emigrace do USA v roce 1986 v Česku zakázaný zpěvák, dokonce i v seriálu Chalupáři z jeho titulní písně zůstala jen hudba, hlas byl dodatečně smazán.

Josef Váňa pošesté vítězně protíná cílovou pásku Velké pardubickéFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Tohle byl teda první příjemný šok. Druhý přišel v Praze, kam jsem jel z Varů na sraz s kamarádem. Zaparkoval jsem úplně v centru, myslím, že přímo na Václaváku. Bylo tam moc lidí, já byl úplně vykolejenej. Poprvé jsem zažil davovou psychózu," popisuje Váňa.

„A pak se na balkoně objevil Václav Havel. Musím přiznat, že mi dlouho docházelo, co se to vlastně děje. Jo a toho kamaráda už jsem tehdy nepotkal. Nešlo to, mobily tehdy chudí Češi neměli a všude bylo tolik lidí..."

Co se od té doby ve světě koní změnilo? „Tak v tom roce jsem jel na Železníkovi a vyhráli jsme spolu potřetí Velkou. Nebylo to pro mě vlastně nic moc zvláštního, protože on byl jedinečnej, jasný favorit. Jenže dneska už by Železník takovej kanon nebyl, šlo to hrozně dopředu..."

Čtyřnásobný vítěz Pardubické Železník před pěti lety umřel ve věku 26 let. Co zůstalo skoro beze změny, je žokej Váňa. Velkou vyhrál i letos, i když s Tiumenem, který rozhodně favoritem nebyl.

Žokej Josef Váňa přebírá z rukou Václava Klause medaili Za zásluhy II. stupně
Žokej Josef Váňa přebírá z rukou Václava Klause medaili Za zásluhy II. stupně

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud