17. srpna 2009 • 07:19

Bolt: Muž za deset milionů dolarů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Usain Bolt se chce do olympiády v Londýně stát prvním atletem, který by během jednoho roku vydělal na prize money, startovném a příjmech z reklam deset milionů dolarů (asi 200 milionů korun).



Po včerejší galashow v Berlíně, která aspiruje na největší událost stopadesátileté historie atletiky, není pochyb, že uspěje.

K platu Cristiana Ronalda zřejmě Boltovi nepomůže ani jeden z nejúchvatnějších lidských počinů za poslední desetiletí, ale zatím se může spokojit s podobně cenným skalpem. Bolt včera potvrdil svou výjimečnou hvězdnou sílu a je jasné, že svými příjmy dožene legendárního sprintera a dálkaře Carla Lewise, devítinásobného olympijského vítěze.

Lewis v době největší slávy údajně vydělával mezi pěti až sedmi miliony dolarů. Bolt už v současnosti vydělává na kontraktech se značkami Puma (1,5 milionu dolarů za rok), Digicel a Gatorade. Fotil například pro Gucci.

Usain Bolt x Carl Lewis
USAIN BOLT Osobní rekord na 100 metrů: 9,58 sekundy Olympijské hry: 3 zlaté medaile Mistrovství světa: 1 zlatá medaile, 1 stříbrná medaile

CARL LEWIS
Osobní rekord na 100 metrů: 9,86 sekundy Olympijské hry: 9 zlatých medailí, 1 stříbrná medaile Mistrovství světa: 8 zlatých medailí, 1 stříbrná medaile, 1 bronzová medaile
„Musíme pochopit, že to není o běhání. Většina peněz nepochází díky výkonům,Ž tvrdí bývalá jamajská atletka Juliet Cuthbertová. „S jeho osobností si může vydělávat ještě víc než teď.

Za nejkvalitnější světový rekord atletických dějin vydělal Bolt na prize money sto šedesát tisíc dolarů, přes tři miliony korun. Šedesát tisíc získal za zlato, dalších sto tisíc díky světovému rekordu.

Pořadatelé Zlaté tretry v Ostravě však Boltovi za jeho červnový start v Česku vyplatili 250 000 (pět milionů korun) dolarů. A stejnou cenu si závodníkův manažer Ricky Simms říkal celou sezonu. Organizátoři mítinku v Bruselu, kteří si do jednoho běhu zavázali s Boltem i Američana Tysona Gaye zřejmě zaplatí ještě víc.

Dá se běžet pod 9,50, říká Bolt >>>

Jamajský blesk si teď může směle rozšiřovat svůj vozový park. Milovník rychlých aut si včera na mistrovství světa vydělal slušné peníze na aktuálních odměnách, ale jeho cena na trhu atletických hvězd i marketingových osobností ještě vzrostla.

Slavný sprinter přitom nezapomíná ani na své rodiče ve vesničce Sherwood Kontent. I když žijí skromně a ocení i drobnou pozornost.

„Usainovy tři zlaté olympijské medaile nám pomohly k tekoucí vodě. I když nefunguje vždycky, minulý týden jsme vodu měli a včera ne,Ž řekla Boltova maminka Jennifer před několika dny reportérce The Observer. „Teď se modlíme za další zlato, aby bylo na opravu silnice.

Témata:  berlín, atletika, bolt, spor
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud