Jiří Uhlíř
9. října 2009 • 09:14

Špaček v ohrožení života: otok na mozku!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna věc se stále nemění - mladý motokrosař zůstává v kritickém stavu. Na mozku Michaela Špačka, který před týdnem spadl ze vzduchu z motorky a ta mu pak dopadla na hlavu, se navíc udělal otok, který se však postupem času vytrácí. Mladý závodník je stále v kómatu.



„Řeknu to takhle - doktoři to i nyní vidí spíše pesimisticky," řekl pro deník Sport otec Stanislav Špaček, který s manželkou každý den do plzeňské nemocnice dojíždí. Aktuální zdravotní stav komplikují dvě věci.

Čtěte více:
Půltunou do hlavy - nehoda motokrosaře Špačka »
Maminky motokrosařů: Míšo, drž se, tenhle závod vyhraješ »

Tou první je nitrolební otok. „Kvůli tomu nebyla aktivita mozku dobrá," vysvětlil Špaček. „Muselo se proto zakročit. Naštěstí otok začal ustupovat. Teď jde o to, aby se všechny funkce mozku vrátily do normálu.

"V souvislosti s omezenou činností mozku jsou ledviny, játra a další orgány dost zatížené. „Ale i primář jednotky intenzivní péče nám sdělil, že kdyby Michael nebyl sportovcem, tak by vůbec k ústupu otoku nedošlo," tvrdil Špaček.

Sezóna 2009 začala pro Michala Špačka tréninkem ve Španělsku. Sezóna 2009 začala pro Michala Špačka tréninkem ve Španělsku.Foto Foto - team.goldfren.cz

Odolnost těla mladého Špačka navíc komplikuje infekce, která se objevila v hrudní dutině. „Lékaři nasadili antibiotika. Měla by pomoci," potvrdil Špaček, který denně dostává několik desítek povzbudivých vzkazů od lidí.

Pro rodiče zraněného motokrosaře je to jakési psychologické brnění. „Přesto je to stále obrovská zátěž. Hlavně kvůli nejistotě. Vždyť si můžete představovat nejlepší, ale i ten nejhorší konec," svěřil se Špaček.

Sám uvádí za příklad ty dobré konce. Třeba český skokan na lyžích Jan Mazoch. Před dvěma lety v polském Zakopaném tragicky spadl a utrpěl zhmoždění mozku. Několik dní byl v umělém spánku, nyní je však téměř bez následků.

Čtěte více:
Otec zraněného motokrosaře: Míšo, už na to nebudu mít sílu »

Stejně jako rakouský lyžař Daniel Albrecht. Při svém úděsném pádu loni v Kitzbühelu si přivodil mozkolebeční trauma. Z kómatu ho lékaři probudili až po třech týdnech. „Všichni vědí, jak je mozek komplikovaný. Pořád nikdo stoprocentně nepopsal jeho funkce. A my doufáme, že se stane zázrak," dodal Špaček.

 

Mladý nadějný motokrosař Michal Špaček se svou motorkou KXF250. Mladý nadějný motokrosař Michal Špaček se svou motorkou KXF250.Foto Foto - team.goldfren.cz

Sám prý pozoruje určité změny k lepšímu. Například když svého syna pohladí po kůži. „Hodnoty na přístroji, co zobrazuje tep a tlak krve, se pak opravdu změnily. Jsou na to různé názory. My si však myslíme, že nás Míša vnímá," přiznával Špaček.

Našel se také důvod, proč Michaelu Špačkovi zhasl uprostřed nešťastného skoku motor. „Zjistilo se, že za to mohl problém s elektronikou," určil Špaček. Kuriózní nehoda se stala během republikového závodu v Lokti nad Ohří.

Čtěte také:
Ochrnutého Šemberu převezla sanitka do Prahy »
Naděje! Šembera možná bude chodit »

Mladý jezdec vyskočil, jenže ve vzduchu mu přestal fungovat motor kawasaki, převrátil se a spadl na bahnitou zem. Hlavu juniorského mistra Evropy ve třídě MX2 poté zranila padající motorka.

Neštěstí se odehrálo přesně po týdnu, kdy si další nadějný motocyklový jezdec poranil páteř po pádu z pitbiku. Lukáš Šembera ochrnul vinou nárazu hlavy do obrubníku.

Nyní se však jeho stav lepší.

„Pana Šemberu znám, ale neměl jsem ještě možnost se s ním spojit. Jsme podobně pracující rodina. Oni vyrábějí veškeré kapotáže na silniční závodní motocykly. Naše firma zas komponenty na motocykly," řekl Špaček, šéf firmy Goldfren.

„Oba jsme vyznávali motocyklový sport, ale bohužel jsme dnes tam, kde jsme." Na motokros ale Stanislav Špaček nezanevřel. „Někteří lidé mi hned po nehodě řekli, že už radši se svým synem nebudou jezdit. Ale když někdo slyší o autonehodě, také si řekne, že nepojede rychle. Realita je pak jiná," zakončil Špaček.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud