30. září 2009 • 11:36

Otec zraněného motokrosaře: Míšo, už na to nebudu mít sílu

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
26
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tyhle dvě tragédie mladých motocyklových jezdců dělilo pouze sedm dní. Po šestnáctiletém Lukáši Šemberovi, který leží ochrnutý v úrazové nemocnici v Brně, řeší lékaři vážný stav jen o dva roky staršího motokrosaře Michaela Špačka.



Ten se vážně zranil v sobotu při závodech Mistrovství republiky v Lokti nad Ohří. Při pádu byl zasažen motocyklem do hlavy a po následných oživovacích pokusech byl převezen vrtulníkem do fakultní nemocnice v Plzni.

Podle ranní zprávy lékaře je zdravotní stav mladého motokrosaře stále kritický a beze změn. Rozhodující by mělo být podle doktorů následujích 8 dní. Píše se tak na webových stránkách Michala Špačka.

"Všichni, kdo Míšu znáte, prosíme, myslete a modlete se za něho," napsala na jeho internetových stránkách jeho máma Andrea, jinak také jeho manažerka. "Děkujeme všem za morální podporu. Moc to pro Míšu a pro nás znamená."

Mladý nadějný motokrosař Michal Špaček se svou motorkou KXF250.
Mladý nadějný motokrosař Michal Špaček se svou motorkou KXF250.

Zdravotní stav jejího syna je od soboty stabilizovaný, ale velmi vážný. Nadále je udržován v umělém spánku a následující dny budou pro něho rozhodující.

Vše se odehrálo při Mistrovství České republiky družstev, kde Michal Špaček odváděl skvělou práci na motocyklu kawasaki KXF250. Jenže v úvodní rozjížďce došlo k nečekanému zastavení motoru v letu na skoku a při pádu byl motocyklista zasažen do hlavy. Tuto informaci uvedl web moto-racing.cz.

"Michael měl strašnou smůlu. Při takových situacích končí pádem přes řídítka jen kolem deseti procent jezdců a jen v naprosto ojedinělých případech navíc hrozí kontakt s motorkou. Mě se to přihodilo jedenkrát a skončil jsem se zlámanou nohou," říká bývalý motokrosový reprezentant Petr Kovář

Po několikaminutovém oživování byl průběžně desátý jezdec německého šampionátu ADAC Špaček junior převezen letecky do nemocnice. Při pádu utrpěl zlomeninu ruky a vážné poranění hlavy.

"Všichni se modlíme. Doufám, že už nikdy nebudu muset stát na kraji tratě se strachem, jestli projede další kolo. Na to Míšo už nebudu mít sílu... Proto raději zvolíme jiný sport," napsal jeho otec na internetové stránky týmu.

Osmnáctiletý Špaček patří k velkým talentům, předloni získal titul juniorského mistra Evropy, závodí převážně v zahraničí.

Čtěte dále: Moment, kdy ochrnul Šembera »

Nešťastník Šembera: Nevzdávám to. Budu bojovat »

Podobně smutný příběh se odehrál o týden dříve v Brně, kde se vážně zranil šestnáctiletý Lukáš Šembera, který letos začal jezdit mistrovství světa motocyklů.

Šembera v nemocnici. Šembera v nemocnici.Foto Blesk

Osudnou se mu stala exhibice na malých ale zrádných motorkách pitbikách. Šembera si rozdrtil dva obratle a poranil si míchu. Od svého pádu nemůže hýbat dolními končetinami.

Vstoupit do diskuse
26
Články odjinud


Články odjinud