25. září 2009 • 05:00

Moment, kdy Šembera ochrnul

Autor: pv, Petr Žaloudek, Ondřej Požár
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jen okamžik, ale jeho následky ponese Lukáš Šembera (16) až do konce života. Na exkluzivní fotografii, kterou se podařilo Blesku získat, je jasně vidět, proč mladý motocyklista má tak děsivé následky.



Hlavou totiž narazil přímo na nechráněný obrubník. Balíky slámy tam byly v podstatě jen pro okrasu.tu došlo v sobotu během exhibice na parkovišti před brněnským obchodním centrem Olympia.

Čtěte rozhovor: Nevzdám to, budu bojovat, říká Šembera »

„Helma se napůl zabořila do slámy a půlkou tvrdě narazila do obrubníku. Balíky slámy byly až nad ním,“ popisuje Lukášovu nehodu jeho otec Jiří Šembera.

V posteli leží v bačkorách
Aby se zabránilo proleženinám, má Lukáš na nohou »bačkory« ze speciálního měkkého materiálu, z něhož je vyrobený i polštář.

Proleženinám se Lukáš brání také pravidelným cvičením s rehabilitační sestrou a polohováním, kdy je každé čtyři hodiny otáčen na bok nebo na záda.
Nadějný motocyklista zůstal bezvládně ležet na trati a byl převezen do Úrazové nemocnice v Brně, kde prodělal čtyřhodinovou operaci. Má poraněnou míchu, rozdrcené obratle a v současnosti pobývá ochrnutý od prsou dolů na spinální jednotce.

„Podle primáře musíme měsíc počkat, než zmizí otok míchy. Pak se uvidí,“ říká otec závodníka a dodává: „Doktoři moc optimističtí nejsou. My známe Lukáše jako bojovníka a věříme, že to bude dobré.“

Na spinální jednotce už mladý Šembera podstupuje první rehabilitaci – to aby mu nezatuhly klouby. Až bude připraven, čeká ho také pobyt v rehabilitačním centru. Mezitím se možná rozhodne, zda Jiří Šembera podá na pořadatelskou firmu Forsage trestní oznámení.

Lukáš Šembera v nemocnici
Lukáš Šembera v nemocnici

„Mrzí mě, že nás dosud nebyli schopni kontaktovat. Vůbec si nepřipouštějí, že by udělali chybu,“ říká Jiří Šembera. Tiskové prohlášení Forsage skutečně nezmiňuje jakékoliv pochybení organizátorů. „Zajištění bezpečnosti jsme věnovali maximální pozornost. Umístění 180 balíků slámy odpovídalo požadavkům jezdců,“ píše se ve zprávě.

Statečný Šembera vtipkuje na Facebooku

Je plný optimismu a vůbec na něm není znát, jak těžké chvíle právě prožívá. Ochrnutý motocyklový závodník Lukáš Šembera (16) je upoután na nemocniční lůžko a dlouhé chvíle zahání na internetové sociální síti Facebook.

„Co se ti stalo?“ děsí se jeden ze Šemberových kamarádů, když na Facebooku uvidí fotku Lukáše s monoklem, jak leží v nemocnici. „Byl jsem na zemi a dostal jsem pěstí. Ještě mě pak okradli,“ píše vtipnou odpověď mladý závodník, který je po těžkém zranění od prsou dolů ochrnutý.

Právě na internetu mu píší desítky kamarádů a snaží se ho podpořit. Napsal mu dokonce i jeho soupeř z MS silničních motocyklů Sandro Cortese. „Přeji ti vše nejlepší. Ty tenhle boj vyhraješ,“ píše Cortese.

„Všechny vás zdravím a berte to v klidu. Brzy jsem zpět,“ zní optimistická zpráva od Šembery.

Vstoupit do diskuse
17
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud