25. března 2010 • 11:00

Nepomohl ani defibrilátor. Pět otázek o smrti fanouška

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Muselo k jedné z největších tragédií v historii hokejové extraligy opravdu dojít? Zde je pět otázek a pět odpovědí k případu fanouška, jenž ve středu zemřel přímo při zápase play off mezi Vítkovicemi a Spartou.



1. Mohlo se něco udělat jinak?
Těžko. Ani jinak, ani rychleji. Třeba vítkovický manažer František Černík se zasahujících přeptával, zda by nebylo lepší pacienta přemístit z tribuny do sanitky. „Napadlo mě to z pohledu laika. Ale pochopil jsem, že by to ničemu zásadnímu nepomohlo,“ říká Černík.

Čtěte dále: Na hokeji ve Vítkovicích zemřel fanoušek »

Postižený fanoušek byl kardiak, lékaři se mu snažili pomoci bezmála hodinu. Byla to bohužel marná snaha. „Přes veškerou snahu se jim nepodařilo obnovit srdeční činnost pacienta a musela být nakonec konstatována jeho smrt,“ stojí v tiskové zprávě Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje.

2. Zkomplikoval situaci předchozí odvoz Koreise do nemocnice?
Jen částečně. Centrum tísňového volání v Ostravě přijalo během čtyř minut dva telefonáty žádající zásah. Nejdříve paradoxně případ fanouška, až pak Koreise, který přitom ke zranění přišel dříve. Ze stanoviště v Ostravě – Zábřehu kvůli tomu vyjely celkem tři posádky záchranné služby. Že jeden vůz následně od stadionu odjel s Koreisem do nemocnice tedy logicky nemohlo mít na kvalitu poskytované péče žádný vliv.

3. Byl na stadionu defibrilátor?
Ano, dokonce dva. Po tragické smrti ruského hokejisty Alexeje Čerepanova před rokem a půl má každý extraligový klub za povinnost mít defibrilátor přímo u ledu. „My jej skladujeme kousek od střídačky. Další měla k dispozici zasahující záchranka,“ řekl vítkovický manažer František Černík. Nejasné tak zůstává pouze to, který z těchto přístrojů byl použit.

4. Byl defibrilátor včas použit?
Podle všeho ano. U 59letého muže byl jako první lékař v civilu, poskytl mu laickou resuscitaci. Do několika minut byla na místě i záchranka, která podle očitých svědků použila defibrilátor minimálně dvakrát. „Záchranáři pokračovali v oživovacích pokusech za použití přístrojů a léků další více než půlhodinu," vysvětluje tisková zpráva.

5. Bylo správné odložit zápas na druhý den?
Nepochybně. Navzdory faktu, že když se zástupci Vítkovic a Sparty dohadovali co dál, ředitel extraligy Stanislav Šulc jim doporučil utkání dohrát. „Řekl, že podle řádů by se mělo hrát,“ popisoval sparťanský manažer Petr Bříza. „V pravidlech je pamatováno na úmrtí hráčů nebo rozhodčích, ale tahle situace se tam neřeší. Nakonec jsme se ale dohodli, že hrát se nebude.“ Moudrá volba. V utkání se nechtělo pokračovat ani zdrceným hokejistům, ani fanouškům, kteří rozhodnutí klubových bossů přijali potleskem.

Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud