24. března 2010 • 18:40

Na hokeji ve Vítkovicích zemřel fanoušek

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Hrozná tragédie. Přímo při hokejovém zápase extraligového play off mezi Vítkovicemi a Spartou zemřel devětapadesátiletý fanoušek domácího týmu. Lékaři se ho tři čtvrtě hodiny snažili oživovat, bylo to ale marné. Páté čtvrtfinále bylo v čase 4:51 kvůli smutné události odloženo na čtvrtek.



Takhle hororově si středeční hokejový večer určitě nikdo nepředstavoval. Čtvrtfinálové utkání mezi Vítkovicemi a Spartou bylo hned zkraje přerušeno poté, co v hledišti zkolaboval divák.

Zápas jsme sledovali minutu po minutě ZDE »

Postupně se ho pokoušeli oživit záchranáři i policisté, jejich snaha však nebyla úspěšná ani s pomocí defibrilátoru. Devětapadesátiletý muž z Opavy byl po zhruba pětačtyřiceti minutách odnesen ze stadionu na nosítkách, bez kyslíkové masky. Všem bylo jasné, že je zle.

528017:gallery:true:true

Navzdory tragické události se dlouho zdálo, že se duel ve stanoveném čase dohraje. Rozhodčí stáhli oba celky z ledu, rokovali se zástupci Sparty a Vítkovic, jestli by bylo správné za takových okolností v zápase po krátké pauze a minutě ticha pokračovat.

Slušnost kázala nehrát, ve hře ale byla i obava, zda by za přerušený zápas nemohla některý z týmů postihnout kontumace.

Fanoušci v ostravské hale na to měli zřetelný názor. Skandovali „Mějte úctu“ a „Pískej konec“. Možná i na jejich úsudek se pak dalo. Manažeři obou celků František Černík a Petr Bříza se nakonec skutečně dohodli, že nejlepší bude utkání o den odložit.

Svůj verdikt sdělili aréně přes hlasatele přímo od ledu, zdůvodňovali jej mimo jiné i psychikou otřesených hokejistů. Odpovědí od přítomných diváků byl potlesk. Zápas tak znovu odstartuje ve čtvrtek od 17 hodin.

Prezident vítkovického klubu František Černík (vlevo) a generální manažer pražské Sparty Petr Bříza oznámili společně divákům, že se dnešní zápas nedohraje z důvodu úmrtí jednoho z diváků v hledišti.
Prezident vítkovického klubu František Černík (vlevo) a generální manažer pražské Sparty Petr Bříza oznámili společně divákům, že se dnešní zápas nedohraje z důvodu úmrtí jednoho z diváků v hledišti.

Vítkovický trenér Alois Hadamczik s rozhodnutím ukončit zápas souhlasil. Doslova řekl, že hráči byli psychicky zdrceni.

„Je těžké být půl hodiny na ledě a vidět, jak někdo v hledišti umírá a bojuje o život,“ říkal kouč. „Ještě před tím nepříjemně spadnul Koreis, bylo to nepříjemné pro všechny. Jak by pak měli jít hráči do souboje? To si vůbec nedovedu představit. Proto jsem rád, že došlo k dohodě obou týmů, je to správné řešení.“

Vítkovickým hráčům se po verdiktu viditelně ulevilo. Jednohlasně se shodli na tom, že pokračovat by bylo pro všechny hodně těžké. „Je to strašná tragédie,“ řekl vítkovický asistent kapitána Pavel Trnka.

„Byl to pán s malým synkem... Jednoznačně jsme byli pro to, aby se nehrálo. Přece jen je třeba mít nějaký respekt k rodině. Soustředit se po takové tragédii na hokej, by bylo až nelidské. Vůbec si to nedovedu představit.“

Pro českou hokejovou extraligu je středa 24. března 2010 jedním z nejtemnějších dnů v historii. Tím spíš, že tragickou smrtí fanouška smutný výčet ostře sledovaného utkání nekončí.

Už před ní měl vážné zdravotní problémy sparťanský hokejista Jakub Koreis, který v souboji s domácím Krenželokem narazil hlavou do hrazení. Když se pak pokoušel vstát, podlomily se mu nohy a bezvládně se svíjel na ledě.

Hráči obou týmů odnáší na nosítkách sparťana KoreiseFoto ČTK


Podle prvních lékařských zpráv je u Koreise podezření na poranění páteře. Hokejista byl ze stadionu ihned odvezen záchrannou službou do nemocnice, nicméně jeho stav by měl být stabilizovaný.

Stav čtvrtfinálové série mezi Vítkovicemi a Spartou je 2:2, kdo vyhraje, získá mečbol a přiblíží si postup do semifinále.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
6
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud