Jiří Fejgl
18. listopadu 2009 • 10:14

Pavel Kábrt: Nasadil si pouta a oběsil se

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doma měl dvouletou dceru, jeho paní čekala dalšího potomka. Přesto si vzal hokejista Pavel Kábrt - stejně jako německý fotbalový gólman Robert Enke - život.



Útočník Liberce se oběsil před šesti lety a kolem jeho smrti se objevily dva otazníky. 1. Proč to vlastně udělal? 2. Proč měl, když byl nalezen, spoutané ruce za zády?

Čtěte také:
Evžen Hadamczik: Zničily ho deprese a bojkot olympiády »
Jaroslav Huleš: S životem skoncoval při třicetinách »

Forvard nezanechal dopis na rozloučenou, proto šlo pouze o dohady.

Hlavním motivem se zdá jeho zdravotní stav, i když i tahle domněnka mírně pokulhává. Kábrta dusila zranění a nemoci už dlouho.

Enke - banner Enke - bannerFoto Sport

„Kdyby byl zdravý, byl by ještě lepší," řekl kouč Miloš Říha, jenž se s dravým hráčem potkal při angažmá v Pardubicích, kde se hokejista poprvé prosadil do extraligového mužstva.

Na začátku podzimu 2003 trápila hokejistu třísla a zažívací potíže, s kterými si lékaři nějaký čas nevěděli rady. Kábrt výrazně zhubnul, objevily se zvěsti o neznámém viru či nádoru ve střevech.

Květiny na ledě jako vzpomínka na tragicky zesnulého Pavla Kábrta
Květiny na ledě jako vzpomínka na tragicky zesnulého Pavla Kábrta

„Cítil se unavený, stěžoval si na závratě a trpěl průjmem. Absolvoval řadu vyšetření v Liberci i doma v Pardubicích, ale ta prý nic závažného neprokázala," řekl tehdejší trenér Liberce Josef Jandač.

Podobně promluvil také týmový lékař Dušan Morman: „To skutečně byla banální záležitost, která se léčí během čtrnácti dní."

Kouč Jandač ale na Kábrtovi jistou malomyslnost zpozoroval. „Mluvil jsem s ním o tom a byl dost rozmrzelý," připustil.

Že by se však hokejista s cejchem bojovníka neporval s něčím takovým? „Když bylo potřeba tým nastartovat, vždycky to zařídil Pavel. Nikdy nic nezabalil, nevzdal. Je to pro mě nepochopitelné," divil se Jandač.

„Pavel byl vždycky první, kdo utíkal domů za rodinou. A pak po sobě nechá dcerku a těhotnou manželku," upozornil navíc gólman Jan Koťátko.

Druhým otazníkem bylo, proč si Kábrt, jenž byl nalezen v lese u Stéblové nedaleko Pardubic, spoutal ruce za zády policejními pouty, které si koupil v den smrti v Hradci Králové.

„Každý má nějaké tajemství," řekl trenér Říha, jeden z osudových lidí v hokejistově životě.

Zítra čtěte 4. díl: Jan Sanytrník

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud