8. května 2009 • 08:20

Růžička: V útoku nám to nehrálo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička se před začátkem mistrovství světa ve Švýcarsku obával výkonů brankářů a obránců, nakonec však v klíčovém momentu turnaje národní tým zklamal hvězdný útok.



Růžička měl k dispozici Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše, Milana Michálka, Jana Marka či Petra Čajánka. Ve čtvrtfinále světového šampionátu však jeho svěřenci vstřelili jen jediný gól a kvůli tomu prohráli se Švédskem.

"Někdy to tak bejvá, měli jsme strach z obranné hry, z brankářů, a stalo se tohle. Myslím si, že obránci, kteří hráli tři zápasy v šesti, toho mají dost, ale v obraně to tak neskřípalo. Udělali jsme tam chyby, ale v útoku nám to nehrálo tak, jak bychom si představovali," řekl Růžička novinářům po čtvrtfinálovém nezdaru.

PŘEČTĚTE SI:

Základním problémem českých hokejistů bylo, že se netlačili před branku na tečované střely či dorážky a gólman soupeře prakticky všechny české pokusy viděl. "Hráli jsme hodně po mantinelech," konstatoval Růžička.

Důvod, proč tomu tak bylo, ale pojmenovat nedokázal. "Těžko říci, jestli nám chyběly správné typy hráčů. Asi jo. Kdyby se to tam někdy odrazilo nebo kdyby se nám podařilo vyrovnat a dostali se zpět do zápasu, tak to bylo jiné. Je to ale o gólech a ty jsme zkrátka nedaly," uvedl zkušený kouč.

Na podobný problém přitom upozorňoval i jeho předchůdce Alois Hadamczik na minulých šampionátech. "Nevím, co kdo předtím říkal. Dnes (ve čtvrtek) jsem to tak zkrátka viděl. Dát gól od modré je těžké, když brankář vidí," podotkl Růžička.

Na hře českého mužstva se podle všeho podepsalo i neustále měnění složení formací, které podle hlavního trenéra souviselo i s tím, že v mužstvu bylo díky původně neočekávanému příjezdu Patrika Eliáše a Milana Michálka patnáct útočníků. "Vsadili jsme na útok. Pořád se hledalo správné složení, pak se zranil Honza Marek...," uvedl. Navíc hru jednotlivých formací prověřili jen silní soupeři, ne zápasy proti Dánsku či Slovensku.

Český tým pod Růžičkovým vedením v Klotenu a Bernu nedokázal porazit žádný tým ze světové špičky. Prohrál s Finskem, Kanadou i Švédskem. "Je to tak, je to realita. Celý turnaj je o čtvrtfinále, to víme všichni. Jeli jsme sem hrát dobrý hokej a udělat co nejlepší výsledek. Vypadli jsme ve čtvrtfinále a to beru jako neúspěch, je to jednoznačně špatné. Chtěli jsme přelézt přes Švédy a pak se poprat o medaili," řekl Růžička.

Foto Michal Beránek - SPORT


Reprezentace nezvládla čtvrtfinále MS již potřetí za sebou, v posledních letech se příliš nedaří ani juniorským výběrům, Růžička však nesouhlasí s názory řady odborníků, že je český hokej v krizi. "Já vím, že se nám nedaří. Určitě ale nebudu vysvětlovat, jak někde pořád slyším, že nám ujel vlak. Nezvládli jsme čtvrtfinále. Mužstvo jsme neměli špatné, útok jsme měli výborný, dobrého gólmana. Realita je taková, že jsme třikrát prohráli se silnými týmy," uvedl.

Zřejmě i proto neuvažuje o tom, že by rezignoval na svou funkci. Smlouvu má ještě na příští sezonu. "K tomu se nemá teď cenu vyjadřovat. Mám smlouvu ještě na sezonu a uvidíme. Příští rok je sezona celkem dlouhá. Bude olympiáda, mistrovství světa. Abych teď říkal, že jsme vypadli ve čtvrtfinále a chci odstoupit, to asi ne," řekl Růžička, jenž se chystá nejprve se svými asistenty vypracovat analýzu letošního nezdaru.

Bezprostředně po vyřazení ani netušil, jestli bude závěr šampionátu sledovat v televizi. "Nevím, co bude...," pokrčil rameny Růžička, který si dobře uvědomuje, že z nezdaru se rozhodně nevyspí. "To asi těžko. Pravda je ta, že za poslední roky jsme vždy vypadli ve čtvrtfinále a bohužel o placku nehrajeme. Je čas na to, abychom hrábli a dostali se mezi poslední čtyři. Tak to je," dodal Růžička.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud