7. května 2009 • 22:27

Český obrat se nekonal, na turnaji končíme

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Švýcarská mise je u konce. Českým hokejistů se ani letos nepodařilo postoupit do semifinále mistrovství světa. V dnešním utkání české mužstvo podlehlo Švédsku 1:3 a potřetí za sebou budou chybět v bojích o medaile.



Seveřané, kteří český tým porazili ve stejné fázi šampionátu i před rokem v Québeku, vyhráli i díky dvěma gólům v přesilových hrách. O jedinou branku svěřenců trenéra Vladimíra Růžičky se postaral Petr Čajánek.

ONLINE reportáž »


Švédsko se v pátečním semifinále utká s Kanadou, Česko obsadí v konečném hodnocení turnaje šesté místo.

Český tým měl hned v úvodu utkání výhodu přesilové hry, neboť již po 22 vteřinách byl vyloučen Tärnström, gól však dát nedokázal.

Po chybě v rozehrávce byl navíc blízko k otevření skóre Persson, Štěpánek ale jeho šanci zlikvidoval.

Dvaadvacetiletý vítkovický gólman chytající nejdůležitější utkání ve své kariéře byl poté v permanenci, zejména kvůli Hlinkově a Blaťákově vyloučení.

Rostislav Olesz v souboji s Johanssonem
Rostislav Olesz v souboji s Johanssonem


Tvrdé Johanssonovy střely od modré ale vyrazil a poradil si i s Weindhandlovým pokusem. V průběhu série dalších trestů se při hře čtyři na čtyři zkoušel prosadil Marek, Gustavsson ve švédské brance byl ale připraven zasáhnout.

V poslední minutě první třetiny si český tým vytvořil velkou převahu. Marek, Rolinek, Kotalík, Klepiš ani Židlický však branku dát nedokázali.

Při Židlického pokusu musel zaskočit za již překonaného Gustavssona Jönsson, jenž stihl zastavit puk směřující za brankovou čáru. Ve 23. minutě vyloučili američtí sudí přísně Michálka, a protože na trestné lavici už seděl Rolinek, nabídli Švédům 82 vteřin dlouhou přesilovou hru pět na tři.

A Seveřané ji využili. Dvě vteřiny před návratem Rolinka na led překonal Štěpánka střelou na bližší tyč Weinhandl, který rozhodl v prodloužení loňský souboj stejných týmů v Québeku.

Stejný hráč mohl přidat ve 27. minutě další gól, přečíslení dva na jednoho však zakončil nepřesně. Švédové dokázali soupeři zatopit i v oslabení, při Martenssonově trestu se do velké šance dostal Eriksson.

Neuspěl ale, stejně jako v polovině normální hrací doby Omark. Kouč Růžička se snažil zvednout výkon týmu avizovaným nasazování Jágra do dvou útočných formací, ke gólu to ale nevedlo.

Po jedné z akcí největší hvězdy turnaje mohl vyrovnat Hemský, Gustavsson však jeho dorážku zlikvidoval. Ještě ve druhé třetině přiblížil Švédsko postupu do semifinále Tärnström, který pohotově dorazil mezi Štěpánkovy betony Weinhandlovu střelu v další z přesilových her.

Kouč Růžička na nepříznivý stav zareagoval změnami v sestavě a snížit náskok soupeře mohl při Harjuhově vyloučení Jágr, švédský gólman byl ale připraven.

Českému týmu nepřálo ani štěstí, Eliášovu tvrdou střelu zastavila ve 46. minutě levá tyč. O tři minuty později putoval útočník New Jersey na trestnou lavici jako druhý český hráč, Švédsko dostalo 101 vteřin dlouhou výhodu pět na tři a s Čechy to nevypadalo dobře.

Místo třetí branky Seveřanů však přišlo nečekané snížení, když Rolinek s Čajánkem ukázkově zakončili rychlý protiútok. Vzápětí byl vyloučen Martensson a nápor Růžičkova mužstva pokračoval.

Židlického tečovaná střela však skončila jen na horní tyčce. Češi se poté mocně tlačili do útoku a soupeř čekal na šanci definitivně duel rozhodnout. V 57. minutě se to málem podařilo po brejku Weinhandlovi, Štěpánek však výborným zákrokem udržel tým ve hře.

O pár vteřin později jej ale překonal Jönsson a bylo o postupujícím do semifinále rozhodnuto. Švédsko tak nechybí v bojích o medaile nepřetržitě od roku 2001.

Česká republika - Švédsko 1:3
(0:0, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 49. Čajánek (Rolinek) - 24. Weinhandl (Magnus Johansson), 39. Tärnström (Weinhandl, Martensson), 58. K. Jönsson (Nilson). Rozhodčí: Looker, Sterns - Feola (všichni USA), Orelma (Fin.). Vyloučení: 11:11. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.415.

Sestavy:
Česko: Štěpánek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Polák, Němec - Jágr, Hemský, Čajánek - Michálek, Plekanec, Eliáš - Hlinka, Vašíček, Olesz - Kotalík, Marek, Rolinek - Klepiš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švédsko:
Gustavsson - Oduya, Tärnström, Magnus Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Akerman, Grossman - Nilson, Wallin, Huselius - Weinhandl, Martensson, Eriksson - Omark, Harju, Thörnberg - Berglund, Persson, Andersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud