Jiří Fejgl
6. března 2010 • 16:58

Pohled: Hradec do KHL? Cesta do pekla

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lev z Hradce Králové se dere do elitní hokejové společnosti Starého kontinentu. Může se stát – a na východě Čech se bude hrát Kontinentální hokejová liga. Je to dobrý krok pro město, kde byl vždy na prvním místě fotbal? Historická zkušenost mluví jinak. Tenhle pokus vypadá spíše jako cesta do ledového pekla.



Samozřejmě, lidé, kteří projekt KHL v Hradci prosazují, ujišťují, že tým zvaný Lev bude fungovat nezávisle na nynějším klubu v současnosti bojujícím v semifinále první ligy.

Hradecký Martin TáborskýFoto www.hchk.cz (Stanislav Souček)
Hradec blíž KHL. Podepsal předběžnou smlouvu »

To si však lze jen těžko představit. Bezesporu bude život nynějšího hradeckého mužstva výrazně ovlivňovat. Ve městě se rozmělní zájem o hokej – tradiční celek bude rázem na druhé koleji. V očích sponzorů i fanoušků.

A to může skončit špatně! Historie nakonec naznačuje, že to tak bude.

Minulý (a zatím vlastně jediný) hokejový rozmach ve východočeské metropoli skončil (málem) smrtí místního klubu.

Boje Hradce Králové s Ústím nad Labem mají v první lize tradici
Boje Hradce Králové s Ústím nad Labem mají v první lize tradici

Na začátku devadesátých let minulého století vstoupil do klubu Čechoameričan Jan Voda, zároveň také mecenáš místního fotbalu.

V roce 1993 pak Hradec slavil historický postup do extraligy. To bylo slávy!

Štěstí však trvalo jen krátce, pouze jednu sezonu. Hradec spadl do první ligy, v níž se však nezastavil. Tradiční účastník druhé nejvyšší soutěže – kde se měl léta poměrně dobře – zahučel ještě o patro níž.

Ve druhé lize pak dlouho živořil, jeden čas to dokonce vypadalo na sestup do krajského přeboru. Tým přežíval na poloamatérské úrovni, stranou zájmu fanoušků.

Doba temna skončila až v roce 2002, kdy se klub vrátil do první ligy, v níž se časem zařadil mezi špičková mužstva. Pravda, bez větších ambicí na postup do extraligy.

Jenže hokej v Hradci žije. A to by po experimentu zvaném KHL, který bude dozajista pouze dočasnou záležitostí, nemuselo platit.

Vstoupit do diskuse
12
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud