5. března 2010 • 14:29

Hradec blíž KHL. Podepsal předběžnou smlouvu

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jágr a spol. v Hradci Králové? Tato dlouho bláznivá myšlenka má zase o něco reálnější základ. Představitelé KHL se zástupci českého klubu totiž uzavřeli předběžnou dohodu.



Omsk, Ufa, Dynamo Moskva, Jaroslavl a Lev Hradec Králové! Už od příští sezony by mezi kluby KHL mohl figurovat i český zástupce.

Několik týdnů se o tom mluví, spekuluje. Leckdo se nad touto myšlenkou pousmál. Ale faktem je, že zástupci klubu v minulých dnech přímo v Moskvě uzavřeli předběžnou dohodu o účasti hradeckého mužstva.

„Takže to, že se bude KHL v Česku hrát, je opravdu na spadnutí,“ uvedl zdroj deníku Sport, který se pohybuje blízko vyjednávání, ale nepřál si být jmenován.

O tom, že dílčí dohoda mezi hradeckým klubem a KHL byla uzavřená, včera informovaly i ofi ciální stránky ruské soutěže. Za KHL ji svým podpisem stvrdil i sám Alexander Medvěděv, nejvyšší představitel ligy.

Zatím se nejedná o listinu, která by českému klubu defi nitivně zajistila místo v KHL. Ale činovníci ligy podpisem vzkázali asi toto: Stadion máte dobrý, zázemí rovněž. A pokud seženete peníze, nic nebrání tomu, aby se v Česku KHL hrála.

Ve smlouvě se rovněž hovoří o tom, že liga pomůže klubu Lev Hradec Králové i právě při hledání sponzorů. Podle informací Sportu ale lidé, kteří stojí za ambiciózním projektem, už víceméně rozpočet pokrytý mají.

Což ale není žádný lehký úkol, každý klub v KHL musí mít v přepočtu rozpočet minimálně 350 milionů korun, což je více než dvojnásobek nejvyšších rozpočtů v extralize. Jen platové minimum na mužstvo činí podle aktuálního kurzu zhruba 180 milionů...

Podle zdrojů Sportu se vesměs jedná o zahraniční kapitál, z českých zdrojů by tedy rozpočet naplněný nebyl.

Za projektem stojí i hradecká radnice, osobně se do jednání zapojil i primátor Otakar Divíšek.

„Organizátoři chtějí finančně podporovat stávající klub a nabízejí zajímavé uplatnění v KHL i nejlepším odchovancům našeho hokeje,“ uvedl už dříve Divíšek. „Nezanedbatelná je i možnost propagovat účastí v soutěži Hradec Králové prakticky po celém světě.“

Ve městě by paralelně fungovaly dva kluby. Nový, s názvem Lev, by hrál KHL, ten stávající by i nadále normálně jako doposud hrál první ligu.

Oba by se dělily o hradeckou arénu, která má kapacitu 7 700 fanoušků. Musely by se vybudovat pouze nové kabiny, což je ale v současné době stejně v plánu.

V managementu klubu KHL by měli působit i někdejší úspěšní hokejisté - Otakar Janecký a David Pospíšil. Právě Janecký je v současné době podle informací Sportu v Rusku a byl u podpisu předběžné smlouvy.

Vrátit zpátky by se měl o víkendu a v Česku rozjede další klíčová jednání vedoucí k tomu, aby se skutečně český zástupce v KHL objevil.

Otázkou zůstává, jestli se představitelům podaří naplnit rozpočet. A také jaké sežene hokejisty. V dubnu by mělo být jasno. 

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud