Květoslav Šimek
24. dubna 2010 • 05:00

Co bude s Vítkovicemi? Tým čeká revoluce

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna etapa skončila. A nutno říct, že byla úspěšná. Hokejisté Vítkovic zakončili sezonu stříbrnou medailí, čekali na ni osm let. Co bude s klubem dál? Odchází trenér Alois Hadamczik, stejně tak řada klíčových borců. A prezidenta Františka Černíka znovu čeká hledání generálního partnera.



V tuto chvíli je jasné, že v Ostravě budou budovat úplně nový hokejový tým. Za jakých finančních podmínek, s jakými hráči, pod jakým trenérem? Deník Sport nabízí nejaktuálnější z otázek, které čekají na odpovědi vedení vítkovického klubu.

1. Zůstane brankář Štěpánek? ANO
Třiadvacetiletý gólman, který i ve druhé extraligové sezoně potvrdil svůj talent a ve finále směle měřil síly s legendárním Dominikem Haškem, ve Vítkovicích zůstane. Nabídek se mu sice z Ruska i ze zámoří sbíhá opravdu hodně, ale prezident František Černík nehodlá o vítkovický klenot přijít.

Vedení klubu už v průběhu sezony uplatnilo na gólmana opci. „Brankáři jsou podepsaní oba dva, Štěpánek i Šindelář,“ říkal František Černík ještě před finálovou sérií. „To by měl být základ nadcházejícího týmu, z jejich práce budeme vycházet, na nich budeme stavět.“



2. Kdo by mohl nahradit Hadamczika? ŠINDEL
Klíčovou otázku nového trenéra bude vedení klubu teprve řešit. Bývalý brankář Jaromír Šindel, který s rodnou Ostravou v roce 1981 vybojoval mistrovský titul, může být jedním ze žhavých kandidátů. Trenérské zkušenosti nasbíral u juniorských výběrů, vedl reprezentační osmnáctku (bronz na MS 2004), v letošní sezoně i dvacítku (s vítkovickým asistentem Zdeňkem Motákem). V elitní soutěži Šindel trénoval Mladou Boleslav, v uplynulém ročníku přivedl prvoligovou Třebíč k velmi slušnému pátému místu.

Smutný a poražený Jakub ŠtěpánekFoto Michal Beránek (Sport)
„Musí přijít někdo, kdo nechce rozpočet 150 milionů a kdo nechce mít jen samé zkušené hráče,“ říkal k trenérské otázce Černík, aniž by spekuloval o jménech. „Je dost mladých lidí, kteří se toho nebojí. Proč jim nedat šanci?“

Jistě se dá říct, že Vítkovice nebude trénovat Vladimír Vůjtek starší. O návrat do extraligy příliš nestojí, navíc má slibně rozjetá jednání s ruským Novosibirskem.

3. Odejde hodně hráčů? ANO
Takřka polovině aktuálního vítkovického kádru končí smlouvy, většina hráčů je na odchodu. Podle neoficiálních informací zamíří Juraj Štefanka, Lukáš Krenželok a Petr Kuboš do Slavie, Yorick Treille do Sparty, Radim Hruška do Brna.

Hned několik klubů má zájem o Marka Kvapila a Richarda Stehlíka, na odchodu jsou i Viktor Ujčík a Vladimír Sičák. „Když se dívám, kolika hráčům končí smlouva, vypadá to na konec téhle party,“ přitakal obránce Vladimír Sičák.

„Ale zase přijdou jiní. Vítkovice peníze na hráče seženou, ligu hrát budou, otázka je, jaké umístění vybojují příští rok.“ Kromě gólmanů mají z klíčových hráčů smlouvu Burger, Barinka, Trnka, Vrána… Z Brna se vrací Ovčačík, z Polska urostlý obránce Dudáš. „Můžeme uvažovat i o zkoušce nějakých mladých Kanaďanů, čtyři si pozveme, dva si třeba necháme. Dá se na tom stavět,“ říkal Černík.



4. Zůstane partnerem Evraz? NE
Nejpalčivější otázka na závěr. Generální partner Vítkovic neměl zájem na pokračování spolupráce už před minulou sezonou. Šéfové klubu se po dlouhých jednáních dohodli až v průběhu ročníku alespoň na tom, že tým podpoří do konce sezony.

„Už teď ale vím, že zase budeme ve stejné situaci jako loni. Od prvního května znovu nemáme generálního partnera,“ nezastíral František Černík. „Proto jsme si nedovolili podepisovat hráče, proto je půl mančaftu bez smlouvy a zřejmě hodně hráčů odejde. Ale nebojím se toho, Vítkovice budou fungovat dál.“

Viktor Ujčík nájezd na Haška neproměnil.
Viktor Ujčík nájezd na Haška neproměnil.


Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud