7. září 2009 • 16:16

František Kaberle: Play off je minimum

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší posila zadních řad hokejistů Kladna František Kaberle se těší před startem extraligy na velký prostor ve hře, který od trenérů dostane. Zároveň věří, že sezona skončí pro klub výrazně úspěšněji než ta minulá, kdy Kladno obhajovalo příslušnost k elitě ve skupině o udržení.



Kaberle považuje za minimum postup do play off.Pětatřicetiletý obránce, jehož příchod do Kladna byl po návratu Dominika Haška k aktivní kariéře nejvýznamnější událostí letního období, má se Středočechy roční smlouvu.

O svém budoucím angažmá neměl delší dobu jasno, i proto stihl jen tři přípravné zápasy."Ale už se těším na ligu. Na sehrání je to málo, ale ta situace je taková a musím se s tím vyrovnat. Budu se snažit co nejdřív se zapracovat do systému, celkové herní koncepce a využít svých zkušeností.

Chci, aby to začalo fungovat co možná nejrychleji," řekl dnes novinářům. "Jdeme do sezony s tím, že play off je minimum, které chceme udělat," dodal pětinásobný mistr světa.Přestože se nesmazatelně zapsal do historie Caroliny vítězným gólem ve finále Stanleyova poháru v sezoně 2005/06 proti Edmontonu, stal se postupně přebytečným a vedení Hurikánů s ním dále nepočítalo.

Po uplynulé sezoně proto v Carolině, která se rozhodla vyplatit mu dvě třetiny smlouvy pro nadcházející sezonu, skončil.Sám připustil, že ho to již ze zámoří táhlo domů.

"V mém věku chci především hodně hrát. I vzhledem k tomu jsem si vybíral angažmá a rozhodlo oboje - že bych chtěl hrát i to, že jsem tady doma. Od roku 1995 jsem hrál venku, s výjimkou výluky v sezoně 2004/05, takže i to rozhodlo," vypočítal hlavní důvody návratu do mateřského klubu Kaberle.

Do dvanáctého týmu extraligy z minulé sezony zamířil i přesto, že ho lanařily ruské kluby. "Měl jsem zájem jít do Ruska, pár nabídek tam bylo. Ale nebyly to zase až takové nabídky, aby mě přesvědčily.

Nechal jsem si však trošku pootevřená vrátka a mám ve smlouvě, že když o mě bude v Rusku zájem, klub mě uvolní," přiblížil Kaberle klauzuli, kterou obsahuje jeho kontrakt.

"Po sezoně to budeme řešit dál," dodal Kaberle v otázce na svou budoucnost.Dlouho se zdálo, že hlavním aspirantem na získání podpisu zkušeného zadáka bude Omsk v sestavě s Jaromírem Jágrem.

"Tam to bylo špatně načasované. Omsk měl o mě zájem v době, kdy jsem byl ještě vázaný s Carolinou. Když s nimi můj agent jednal hned po sezoně, Carolina v té době měla podepsané asi jen tři nebo čtyři beky, takže to nedopadlo.

Pak když ty obránci podepsali a dohodli jsme se na uvolnění, tak Omsk koupil snad nějakého finského beka, čímž to padlo. Zájem Omsku mě potěšil, ale smutný nebo skleslý z toho nejsem," vysvětlil Kaberle.

Aby však Kladno během rozehraného ročníku opustil, muselo by se prý jednat o zajímavou nabídku po všech stránkách. "Za každou cenu tam nechci. Kromě finančních podmínek by bylo důležité, jaké to je město a aby ten klub měl nějakou výkonnost a cíl hrát o první místo," nastínil Kaberle své představy o případném zájemci z KHL.

Nabídky měl i z jiných českých týmů. "Ale v české lize jsem neuvažoval o tom, že bych hrál, byť třeba i za lepších podmínek, někde jinde než na Kladně," ujistil.Návrat staršího ze sourozenecké dvojice proběhl trochu ve stínu Haškova comebacku do Pardubic.

"Takhle je to jedině dobře. Nemám ten humbuk okolo moc rád, protože bývá hlavně předčasný. O tom hráči se pak hodně píše, přitom sezona ještě nezačala a nepodal žádný výkon. Jsem rozhodně rád, že jsem takto v ústraní," řekl s úsměvem Kaberle.A na co se při návratu do českého hokejového prostředí nejvíce těší?

"Určitě na atmosféru, protože tady bývá vždy dobrá atmosféra. Celkově je to na českých stadionech trošku jiné než v zámoří. Také se těším, jak si zahraju s klukama, s nimiž jsem vyrůstal. Po dlouhé době jsem zdravý, tak se těším, že si pořádně zahraju," plánoval Kaberle.

V případě, že se mu návrat na české stadiony podaří, mohl by jeho služeb využít také kouč reprezentace Vladimír Růžička. "Všechno musí jít postupně. Dlouho jsem v reprezentaci nebyl. Teď se soustředím na začátek ligy a musím podávat nějaké výkony.

Když se budu cítit dobře a hrát dobře, tak se o tom třeba dá začít uvažovat. Také musí mít trenér zájem, takže ta otázka je ještě hodně předčasná," nechtěl předbíhat Kaberle.Spolupráci s dlouholetým kamarádem již netrpělivě vyhlíží kapitán týmu Pavel Patera.

"S Frantou už jsme spolu něco odehráli. Jsem moc rád, že je tady. Hodně nám pomůže a bude přínosem na led i do kabiny," těšil se na novou posilu Patera.

Fotbal na Facebooku

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud