7. září 2009 • 00:00

Extraligu zasáhla krize, kluby šetří. Výjimkou jsou Vary a Brno

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ekonomická krize zasáhla podle očekávání i český hokej a extraligové kluby. Po letech, kdy rozpočty jednotlivých účastníků nejvyšší soutěže prakticky neustále rostly, musí většina z nich začít výrazně šetřit.



Uskromnit se podle dostupných informací nemusely jen dva kluby - úřadující mistr z Karlových Varů a nováček z Brna.

Západočeši se po zisku historického titulu přestěhovali do nové arény a díky hokejovému boomu ve městě bude klub hospodařit s rozpočtem 120 milionů korun, což je jen o pět milionů méně než rekordní suma před rokem.

"Byla to nejvyšší částka v historii, maximum pro možnosti kraje. Bylo to ale dáno tím, že jsme hráli finále. Díky tomu, že jsme se stali mistry republiky a máme novou arénu, máme rozpočet zabezpečen, což je malý zázrak v této těžké době," uvedl generální manažer Miroslav Vaněk.

Z jiného důvodu zvyšovala rozpočet brněnská Kometa. Jako nováček musela, pokud nechce být v nejvyšší soutěži jen do počtu. Klub počítá na sezonu s částkou 93 milionů korun, což je zhruba dvojnásobek oproti loňskému roku, kdy Brňané hráli v první lize.

V současné celosvětové krizi připomíná Kometa Brno až neobvyklou oázu jistoty, které se problémy netýkají. Klub je jedním z mála v české extralize, který hráčům nesáhl na peníze. "Nemůžeme si přece dovolit hrát extraligu s prvoligovým rozpočtem. Abychom v extralize uspěli a neměli starosti se záchranou, tak jsme museli výrazně obměnit a posílit kádr. Což si vyžádalo také nemalé finanční prostředky," tvrdí šéf klubu Libor Zábranský.

Brno má i tu výhodu, že město prožívá hokejovou horečku. "Registrujeme obrovský zájem o permanentní vstupenky na celou sezonu. A noví partneři klubu se nám hlásí sami a v ekonomické síle sponzorů je naše velká síla. Ale v žádném případě si nemyslím, že by se nás krize nedotkla. Ale zřejmě to nebude v nadcházející sezoně. Také proto, že nemáme žádné signály, že by některý ze sponzorů nebyl schopen naplnit uzavřenou smlouvu," dodal Zábranský.

Opačné starosti mají Vítkovice. Ostravští stále nepodepsali smlouvu s generálním partnerem společností Evraz a v rozpočtu jim tak chybí 30 až 45 procent, tedy několik desítek milionů korun. Klub má podle všeho pokrytou zatím zhruba jen polovinu sezony.

"S rozpočtem na tom nejsme dobře. Už vloni jsme měli problémy a nevěděli jsme, jestli nebudeme muset pouštět nějaké hráče, ale sezonu jsme pak zvládli. Prozatím jsme v intenzivním jednání s Evrazem, věříme, že to dobře dopadne, ale prozatím podpis generálního partnera není," přiznal prezident klubu František Černík. Složitost jednání navíc ztěžuje fakt, že ústředí Evrazu je v Moskvě.

Podobnou situaci jako letos Vítkovice zažily v minulosti již několikrát, vždy jim ale prý chybělo maximálně 20 procent. "Uvidíme, kde jsme ještě schopni snížit náklady, které budeme muset snížit, i kdybychom generálního partnera měli. Chceme, aby se to co nejmíň dotýkalo A-mužstva, ale nechceme ani, aby to odnesla mládež, protože v ní je budoucnost," uvedl Černík. Klub je podle všeho připraven i na variantu, že v průběhu sezonu bude muset některé hráče uvolnit.

Šetřit se však snaží i další extraligoví účastníci. Prezident Sparty Viliam Sivek například uvedl, že jedním z cílů Pražanů je nadcházející sezonu přežít. Sparta prozradila, že na platy hráčů vynaloží 62 milionů korun, o osm méně než v předešlé sezoně. Pokud navíc neskončí v základní části do čtvrtého místa, přijdou hráči o individuální prémie.

Zřejmě nejvíce šetří Liberec, jenž měl v minulé sezoně stejně jako Karlovy Vary nejvyšší rozpočet v historii klubu. Ale na rozdíl od Energie Tygři v sezoně neuspěli. Vypadli už v předkole play off, před sezonou přitom vyhlásili útok na finále a titul.

Prezident klubu Petr Syrovátko plánoval v létě ušetřit až 50 milionů korun, ale nakonec se mu podařilo snížit rozpočet ze 175 na 145 milionů korun. "Více to nešlo. Nelze zasahovat do platných smluv," řekl Syrovátko.
Liberečtí plánují šetřit například i na hokejkách, jen pro A-tým jich loni koupili asi za pět milionů korun. "Hráči si musí uvědomit, že množství hokejek pro ně není neomezené, a musí se o ně starat lépe než v minulých sezonách," řekl Syrovátko.

Klub se navíc podle něj připravuje na fakt, že největší ekonomická krize teprve přijde. "Staré obchody mnoha firmám doběhly a nové obchody nezačínají," podotkl úspěšný liberecký obchodník. "Kvůli hospodářské krizi jsme přišli přibližně o deset až 15 procent sponzorů. S některými jsme uzavřeli víceleté smlouvy, netrváme ale na jejich dodržení. Víme, že naši partneři přišli o obchody a bojují o přežití," upozornil Syrovátko.

Oproti minulé sezoně šetří například i Pardubice, které v létě podepsaly smlouvu s hvězdným brankářem Dominikem Haškem a do mateřského klubu se vrátil také elitní střelec Petr Sýkora. Východočeši budou v nadcházející sezoně hospodařit s rozpočtem 147 milionů korun, což je o 20 milionů méně než v předešlém roce. Generální manažer Zbyněk Kusý tak za jeden z hlavních cílů sezony označil vyrovnaný rozpočet.

Kvůli ekonomické recesi a snižování rozpočtů musela řada hráčů souhlasit s nižším platem oproti minulosti a "dobrovolně" přistoupit na úpravu platných smluv. Jinak si museli hledat nové angažmá. Obecně se také předpokládá, že dostanou více příležitostí mladší hráči, kteří jsou levnější než ti starší. Řada zkušených hokejistů je navíc momentálně stále bez angažmá.

Prohlubuje se navíc spolupráce mezi extraligou a první ligou, v které má nyní řada týmů oficiální statut farmy. Úzkou spolupráci před lety začala jako první Slavia, nyní se k podobnému kroku rozhodla Sparta, stejný model už praktikuje například i Liberec. Úzce spolupracují s některým z celků první ligy také Mladá Boleslav, Pardubice, Třinec, Karlovy Vary, Vítkovice nebo České Budějovice.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud