7. února 2010 • 13:03

Los kvalifikace byl k českým fotbalistům tvrdý

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Čeští fotbalisté narazí v kvalifikaci pro mistrovství Evropy v roce 2012 na obhájce titulu ze Španělska, což si trenér Michal Bílek nepřál. Dalšími soupeři jsou Skotsko, Litva a Lichtenštejnsko. Rozhodl o tom dnešní los ve Varšavě.



Přesný termínový kalendář skupiny bude určen na schůzce zástupců týmů 18. a 19. února v Madridu.

Dále čtěte:
Mohlo být i hůř, zní od reprezentantů po losu >>>
Del Bosque byl po losu opatrný: Čeká nás těžká zkouška >>>

Na šampionát v Polsku a Ukrajině postoupí přímo vítězové devíti skupin a tým s nejlepší bilancí na druhé příčce. Zbývajících osm mužstev z druhých pozic se utká v baráži o čtyři volná místa. Polsko a Ukrajina mají jako pořadatelé účast jistou.

Los skupin
Skupina A:
Německo, Turecko, Rakousko, Belgie, Kazachstán, Ázerbájdžán.

Skupina B:
Rusko, Slovensko, Irsko, Makedonie, Arménie, Andorra.

Skupina C:
Itálie, Srbsko, Severní Irsko, Slovinsko, Estonsko, Faerské ostrovy.

Skupina D:
Francie, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Bělorusko, Albánie, Lucembursko.

Skupina E:
Nizozemsko, Švédsko, Finsko, Maďarsko, Moldavsko, San Marino.

Skupina F:
Chorvatsko, Řecko, Izrael, Lotyšsko, Gruzie, Malta.

Skupina G:
Anglie, Švýcarsko, Bulharsko, Wales, Černá Hora.

Skupina H:
Portugalsko, Dánsko, Norsko, Kypr, Island.

Skupina I:
Španělsko, Česko, Skotsko, Litva, Lichtenštejnsko.

Hosté v sále varšavského Paláce vědy a kultury, mezi nimiž byla i česká delegace v čele s předsedou svazu Ivanem Haškem, si na velké obrazovce připomněli slavné okamžiky z historie evropských šampionátů. Pochopitelně nemohla chybět penalta Antonína Panenky, která v roce 1976 v Bělehradě otevřela dveře ke zlatu pro československý tým.

A pak už slavní fotbalisté z obou hostitelských zemí - Poláci Zbigniew Boniek s Andrzejem Szarmachem a Ukrajinci Andrej Ševčenko s Olegem Blochinem - rozdělovali lístečky se jmény 51 členských zemí UEFA do devíti kvalifikačních skupin.

Češi zbyli ve druhém losovacím koši jako poslední, a to je zařadilo do skupiny I se Skotskem, Litvou a Lichtenštejnskem. Jako poslední k nim pak k malé radosti českého trenéra přibylo z prvního koše Španělsko. Na druhé straně může být Bílek spokojen, že skupina je jen pětičlenná. Český tým tak bude mít volné termíny pro přípravné zápasy.

Španělsko je v současné době považováno za nejlepší světový tým. Vede žebříček FIFA, kvalifikací o postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice vyhrálo bez ztráty bodu. Od listopadu 2007 Španělé vyhráli 33 z 34 zápasů, jedinou porážku utrpěli na Poháru FIFA od Spojených států.

Čeští fotbalisté s nimi hráli naposledy v boji o postup na mistrovství světa v roce 1998. Po domácí bezbrankové remíze prohráli ve Valladolidu 0:1 po nafilmované penaltě a na šampionát nepostoupili.

Naopak se Skotskem Češi všechny tři dosavadní zápasy vyhráli, naposledy v přátelském utkání v Praze v roce 2008 3:1 dvěma góly Sionka a jedním Kadlece. Skoty si Bílek vybral i jako prvního soupeře pro jarní přípravu, hrát se bude 3. března v Glasgowě. S Litvou čeští fotbalisté v dosavadních čtyřech zápasech neztratili ani bod. S Lichtenštejnskem to bude premiéra.

Trenéři týmů, které se utkají v kvalifikaci v rámci skupiny IFoto ČTK


Zástupci jednotlivých zemí teď mají třicet dnů na to, aby se dohodli na kalendáři skupiny. Pokud se jim to nepovede, určí pořadí zápasů los.

Zástupci jednotlivých zemí teď mají třicet dnů na to, aby se dohodli na kalendáři skupiny. Termínová schůzka se uskuteční už 18. a 19. února v Madridu. Pokud se neshodnou, určí pořadí zápasů los. Kvalifikace začne 3. září a uzavře se na konci příštího roku.

Závěrečný turnaj otevře 8. června 2012 zápas ve Varšavě. Dalšími hostitelskými městy budou Poznaň, Vratislav, Gdaňsk, Kyjev, Doněck, Charkov a Lvov. Naposledy se bude hrát se šestnácti týmy, o čtyři roky později jich bude o osm víc.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud