12. srpna 2009 • 03:00

Fellaini: Pozor, za Belgii hraje květák!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalově ho často zastíní jiní. Jak se totiž říká, belgický reprezentant Marouane Fellaini je hlavně na „černou práci“. Ale můžete se vsadit, že na hřišti hráče Evertonu nepřehlédnete. Koneckonců, uvidíte dnes při střetnutí Česka s Belgií.



Až si budou olomoučtí fandové vychutnávat atmosféru před zápasem Evropské ligy v okolí Goodison Parku, určitě v předzápasovém hemžení zahlédnou několik černých, hustě kudrnatých účesů.

Jako by tam Miloš Forman právě natáčel svůj slavný film Vlasy. To ale jen parukou àla Fellaini vzdávají fanoušci Evertonu hold své nové, strmě stoupající hvězdě.

Ale nepředbíhejme. Otázka, proč Fellaini nosí tak nemoderní účes ze sedmdesátých let, určitě zazní už dnes v Teplicích při zápase s českou reprezentací. Odpověď je jednoduchá. „Prostě se mi to líbí,“ říká.

Na začátku tohoto roku se Fellaini podle deníku Daily Mirror odmítl ostříhat, přestože si ho kvůli netypickému účesu spoluhráči často rádi dobírají.

A fanoušci mu začali říkat „Screech“ podle jedné postavičky z televizního seriálu, které se Fellaini nápadně podobá. Prý když jde občas s přítelkyní Liverpoolem, musí si nasadit kapuci. Po důvodu se netřeba pídit.

Čtěte dál: Nejšílenější účesy fotbalistů »

Nevrtá vám hlavou, zda mu takový „květák na hlavě“ nepřekáží při hlavičkování? „To ne, hlavičkuji čelem, tím dám největší ránu,“ směje se belgický reprezentant, jemuž však v žilách po rodičích proudí marokánská krev.

Podle expertů je jen otázkou času, kdy se Fellaini objeví v jednom z top evropských klubů. Už se o něj zajímal například Manchester United, Real Madrid či Bayern Mnichov.

„On je takovým nenápadným, no vzhledem nápadným, ale na hřišti nenápadným, ovšem udělá hodně práce,“ říká o něm gólman Chelsea Petr Čech.

Marouane Fellaini si hraje s míčem. Umí to s ním, ale na hřišti musí hlavně zametat chyby svých spoluhráčů.
Marouane Fellaini si hraje s míčem. Umí to s ním, ale na hřišti musí hlavně zametat chyby svých spoluhráčů.

Zatím hraje „pouze“ za Everton. Ten ho získal před rokem ze Standardu Lutych za téměř půl miliardy korun. Byla to rekordní suma. Předtím totiž „karamelky“ za hráče tolik peněz nikdy nevydaly.

„Je to jeden z hráčů, který nejvíce překvapil. Everton za něj utratil velkou částku, i když trenér Moyes neutrácí moc rád. Nikdo ho příliš neznal, ale on se od první chvíle ukázal jako velice užitečný hráč. Nejen u standadních situací, ale udrží i spoustu míčů a má dobrou rozehrávku,“ chválí jeho první sezonu v Premier League Petr Čech.

Fotbalista však na sebe na Ostrovech upozornil i jinak. Negativně. Ve třiceti zápasech dokázal nastřádat dvanáct žlutých karet!

„Vážně nevím, proč jich dostávám tolik. Nehraji nijak zákeřně. Nemyslím, že jsem kdy někoho zranil. Jsou zápasy, ve kterých fauluji všehovšudy třikrát čtyřikrát, ale stejně za to dostanu žlutou kartu,“ diví se Fellaini. Spolu s Palaciosem z Tottenhamu byl však napomínán nejvíce z celé Premier League.

„Je to velký bojovník, nevypustí žádný souboj, i Honza Koller měl podobné problémy. Jakmile si roztáhne ruce, někteří hráči jej mají v obličeji,“ připodobňuje ho Petr Čech k českému obrovi.

Fellaini měří bez pěti centimetrů rovné dva metry! Nejlépe se sice cítí jako defenzivní záložník, ale manažer Evertonu Moyes ho využívá i jako ofenzivního středopolaře. V minulé sezoně také nastřílel v anglické lize osm branek.

V letní pauze Fellainiho trápilo virové onemocnění, díky kterému hodně zhubl. Moyes měl dokonce obavy, zda jeden z jeho klíčových hráčů stihne úvod sezony. Podle všeho ano. A objevit by se měl i dnes Na Stínadlech.

Pro Fellainiho to bude již druhý zápas proti Česku. Ten první zažil před dvěma roky, kdy v národním týmu debutoval. Belgie tehdy prohrála 0:2. Jak to bude dnes?

Marouane Fellaini

Narozen: 22. listopadu 1987 v Bruselu
Výška/váha:
195 cm/85 kg
Pozice:
záložník

Kariéra: V mládežnických kategoriích hrál za Anderlecht, Mons, Francs Borains, Charleroi a Standard Lutych. Profiangažmá: Standard Lutych (2006–2008, 84 zápasů/11 gólů), Everton (2008–???, 30/8).
Reprezentace:
16 zápasů/2 góly

Zajímavost: Oba rodiče pocházejí z Maroka. Jeho otec byl také fotbalistou. V 70. letech chytal za Casablanku a Agadir. Měl hrát za Mechelen, ale kvůli administrativním překážkám nemohl. Odmítl se vrátit do vlasti a usadil se v Belgii, kde se živil jako šofér autobusu.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud