18. listopadu 2009 • 22:45

Baráž o MS: Šok! Slovinci poslali ze hry Rusko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Posledními čtyřmi evropskými účastníky mistrovství světa se stali fotbalisté Francie, Řecka, Portugalska a Slovinska, které v kvalifikační skupině předčilo českou reprezentaci..



Tato čtveřice zvládla lépe barážové duely, když Řekové dnes ubránili Ukrajinu a vyhráli 1:0, stejně jako Portugalsko nad Bosnou a Hercegovinou a Slovinsko nad Ruskem. Francie pak postup vydřela až v prodloužení poté, co Irsko vyhrálo v normální hrací době 1:0 gólem Robbieho Keanea, ale ve 103. minutě rozhodl o postupu Francouzů stoper William Gallas.

Hrál jsem rukou, přiznal Henry >>>

Francie, mistr světa z roku 1998 a úřadující vicemistr, se tak představí na světovém šampionátu počtvrté v řadě. Na postup přes Irsko se však hodně nadřela, přestože měla před odvetou baráže nejlepší pozici. Vyhrála totiž na hřišti soupeře. O tuto výhodu však Francouzi přišli již po půlhodině hry, kdy mířil přesně Keane.Irové pak mohli několikrát dokonce vstřelit postupovou branku, ale v koncovce selhali.

Pykali za to v prodloužení, kdy stoper Gallas vyrovnal na konečných 1:1. Jeho rozhodující brance však předcházela ruka spoluhráče Henryho.Řekové si zahrají na šampionátu podruhé v historii. Po domácí bezbrankové remíze dnes na Ukrajině vyhráli 1:0. Branku, která rozhodla o postupu, vstřelil po půlhodině hry útočník Dimitris Salpingidis.

Řekové jakoby se v baráži rozpomněli na výkony z evropského šampionátu 2004, kde se stali pod vedením stávajícího trenéra Otty Rehhagela senzačními mistry Evropy, a důslednou obranou narušovali hru Ukrajinců. Ti se sice v úvodu zápasu dostali do dvou šancí, ale Ševčenko ani Alijev své příležitosti nevyužili.

To Řekové udeřili z prvního vážnějšího útoku. Samaras vysunul kolmou přihrávkou za obranu kolegu z útoku Salpingidise, ten tváří tvář brankáři Pjatovovi zachoval chladnou hlavu a střelou po zemi rozhodl.Ukrajinci v tu chvíli potřebovali vstřelit dva góly, ale přes dobře pracující soupeřovu obranu se neprosadili ani jednou.

Řekové si tak zahrají na mistrovství světa poprvé od roku 1994."Je to velké vítězství, které teď řádně oslavíme," uvedl po zápase šťastný střelec Salpingidis. "V průběhu kvalifikace jsme byli často kritizováni, a tohle je naše odpověď. Nikdy jsme nepřestali věřit sami v sebe a vyplatilo se," dodal.

Druhou účast na MS v historii vybojovali i Slovinci, kteří využili branky vstřelené na hřišti soupeře. Po porážce 1:2 v Moskvě totiž v dnešní domácí odvetě vyhráli 1:0 brankou útočníka Zlatka Dediče.Rusko dohrálo bez vyloučených Keržakova a Žirkova, přesto mohlo srovnat, ale Vasilij Berezuckij svou šanci nevyužil.

Zarmoutil tak trenéra Guuse Hiddinka, který v kvalifikaci MS poprvé selhal. Předtím na turnaj dovedl jak Nizozemce (1998), tak Austrálii (2006) a zahrál si i na MS 2002 s pořadatelskou Koreou.

Byla to pro nás historická noc, říká kouč Slovinska >>>

To Portugalci postoupili na velký turnaj už pošesté za sebou. V baráži si poradili s Bosnou a Hercegovinou, když po domácí výhře 1:0 uhráli stejný výsledek i na soupeřově hřišti. Jediný gól dnešní odvety v Zenici obstaral Raúl Meireles. Portugalsko tak na velké akci chybělo naposledy na MS 1998.

Odvetné zápasy evropské baráže o postup na mistrovství světa:

Doněck: Ukrajina - Řecko 0:1 (0:1)
Branka: 31. Salpingidis. Rozhodčí: Benquerenca (Port.). První zápas 0:0, postoupilo Řecko.

Zenica: Bosna a Hercegovina - Portugalsko 0:1 (0:0)
Branka: 56. Meireles. Rozhodčí: Rosetti (It.). ČK: 76. Salihovič (Bosna). První zápas 0:1, postoupilo Portugalsko.

Maribor: Slovinsko - Rusko 1:0 (1:0)
Branka: 44. Dedič. Rozhodčí: Hauge (Nor.). ČK: 66. Keržakov, 90.+2 Žirkov (oba Rus.). První zápas 1:2, postoupilo Slovinsko.

Paříž: Francie - Irsko 1:1 po prodl. (0:1, 0:1)
Branky: 103. Gallas - 32. Keane. Rozhodčí: Hansson (Švéd.). První zápas 1:0, postoupila Francie.

Účastníci MS v roce 2010 v JAR

Pořadatel: JAR.

Evropa (13): Anglie, Nizozemsko, Španělsko, Německo, Srbsko, Itálie, Dánsko, Švýcarsko, Slovensko, Francie, Portugalsko, Slovinsko, Řecko.

Afrika (5): Alžírsko, Ghana, Kamerun, Nigérie, Pobřeží slonoviny.

Jižní Amerika (5): Brazílie, Paraguay, Chile, Argentina, Uruguay.Severní a

Střední Amerika (3): USA, Mexiko, Honduras.

Asie (4): Austrálie, Japonsko, KLDR, Jižní Korea.

Oceánie (1): Nový Zéland.
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud