Pavel Janega
14. října 2009 • 22:15

Češi do Afriky nejedou, rozhodlo San Marino

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to malá šance. Málokdo doufal, že San Marino uspěje. Přesto nad Edenem naděje poletovala. Každý v koutku duše věřil.



Věřil v to, že zázrak nastane, že to čtyři profesionálové a zbytek amatérů proti Slovincům zvládnou. Nezvládli.

Česko - Severní Irsko 0:0
San Marino - Slovinsko 0:3

„Možná to opravdu vyjde, zázraky se stávají,“ bavili se lidé přicházející na stadion. Těch dorazilo Do Edenu málo. Odpovídala tomu nevydařená kvalifikace. Do ochozů se naskládalo pouze 8002 diváků.

Ani atmosféra z české strany nebyla bůhvíjaká. Ve skandování měli jasně navrch Severní Irové, kterých přijelo téměř dva tisíce. Nevadila jim ani ukrutná zima, pár jedinců se dokonce svléklo do půl těla.

Pak sledovali, co se dělo na hřišti. Góly mohly klidně padat na obou stranách. Nejprve Necid poslal  balon těsně nad branku a Sivokovu hlavičku vykopl na brankové čáře Hughes.

Marek Jankulovski
Marek Jankulovski

Na druhé straně si nadělal velké problémy brankář Čech. Ten při snaze vytěsnit letící míč uklouzl, a pak šanci Severních Irů hasil na poslední chvíli.

Fotbalisté se sice o výsledek v San Marinu nestarali, ale diváci ho jedním okem sledovali. „Prvních dvacet minut zatím drží remízu,“ glosovali fanoušci.

Ovšem pak nastala 24. minuta, na rohový kop si naběhl Slovinec Novakovič a hlavou zavěsil. Je jisté, že v celém Slovinsku vypuklo totální nadšení. V Edenu zase pravý opak.

Lidé, kteří o výsledku věděli, okamžitě doufat přestaly. Veškeré naděje pohasly. „San Marino se už nevzchopí,“ říkali. A měli pravdu. Pak outsideři dostali druhý, třetí gól a bylo hotovo. 0:3, svítilo na tabuli.

Zklamaný Petr Čech po utkání.Foto Pavel Mazáč SPORT


Trpaslíci sice někdy obrat obra umí, ale dnes ne. Dnes to nešlo. V San Marinu k žádnému zázraku nedošlo. Ty se děly jinde. Finové remizovali v Německu a Rusové v Ázerbájdžánu.

„Vy do Afriky nejedete,“ poslali Sanmariňané jasný a zřetelný vzkaz do Česka.

Tak se alespoň poprat o čest a koeficient, zbývalo českým fotbalistům. Ti bojovali, chtěli potěšit alespoň to přítomné publikum, které dorazilo, a pochopitelně osladit spoluhráči Marku Jankulovskému konec v reprezentaci.

Jenže!

Ani Severní Irsko se reprezentantům porazit nepovedlo. S fanoušky se v posledním utkání rozloučili bezbrankovou plichtou.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud