15. října 2009 • 14:58

Slovenský komentátor v extázi: Tak se slaví postup!

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
28
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenští fotbalisté slaví poprvé v historii postup na mistrovství světa. Pomohla jim k tomu výhra 1:0 na hřišti Polska.



Fotbalisté Slovenska si vybojovali historicky první účast na světovém šampionátu. Postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice jim zajistila dnešní výhra 1:0 v Polsku, o které rozhodl již ve 3. minutě vlastní gól domácího obránce Seweryna Gancarczyka.

Slováci vyhráli 3. kvalifikační skupinu o dva body před Slovinskem.

Svěřenci trenéra Vladimíra Weisse potřebovali v Polsku vyhrát, aby mohli slavit postup. Jenže těsně před zápasem začalo nad Chorzówem sněžit, což výrazně zhoršilo podmínky pro hru.

Utkání Polsko - Slovensko jsme sledovali v podrobné reportáži »

Paradoxně na to ale doplatili domácí, když při špatné viditelnosti neodhadl obránce Gancarczyk centr Hamšíka a vstřelil si vlastní gól.

Slovensko tak dostalo velmi brzy vítěznou vzpruhu, ovšem spíše mu to uškodilo. Po zbytek zápasu totiž byli lepší domácí, kteří jen vinou skvělých zákroků hostujícího brankáře Muchy nevyrovnali.

Gólman, který zná polské prostředí díky angažmá v Legii Varšava, se vyznamenal především při šanci Jeleně v závěru poločasu.

I po změně stran musel několikrát předvést své umění a jen díky němu Slováci udrželi potřebné vítězství. Zvláště když Šesták odmítl šanci na navýšení skóre.

Polsko ale z tlaku nevyrovnalo a Slovensko se tak stalo posledním devátým přímým postupujícím z Evropy na šampionát v Jihoafrické republice.

Fotbalisté Slovenska se radují z gólu.Foto ČTK/AP

"Chci poděkovat všem hráčům. Odvedli fantastický bojovný výkon. Dokázali to, v co málokdo věřil a vybojovali postup. Byla to velmi těžká skupina a náš tým v závěru ukázal svou sílu," uvedl slovenský trenér Vladimír Weiss.

"Jsem nesmírně šťastný. Je to fantazie. Celou kvalifikaci jsme hráli výborně jako tým a stejně tak i dnes," dodal útočník Stanislav Šesták.

Velkou radost z postupu měl i prezident slovenského svazu František Laurinec. "Jsem velmi rád, že jsem se dožil této chvíle. Věřili jsme, že trenér Weiss vytěží z týmu maximum. Je to úspěch nejen jeho, ale celého realizačního týmu, hráčů a fanoušků. Postup se nedá vyrovnat žádnými penězi," řekl Laurinec, který rovněž prozradil, jakou odměnu hráči dostanou.

"Celou kvalifikaci hráli za 1000 eur na zápas, teď dostanou 40 procent ze zisků ze závěrečného turnaje," dodal.

Polsko - Slovensko 0:1 (0:1)

Branka: 3. vlastní Gancarczyk.

Polsko: Dudek - Rzežniczak, Glowacki, Bieniuk, Gancarczyk - Blaszczykowski, Guerreiro (60. Peszko), M. Lewandowski, Obraniak - Jeleň (68. R. Lewandowski), Brožek (86. Janczyk). Trenér: Majewski.
Slovensko: Mucha - Pekarík, Petráš, Štrba, Saláta - Weiss (67. Novák), Hamšík, Kozák (85. Karhan), Kopúnek - Šesták (75. Švento), Jendrišek. Trenér: Weiss.

Vstoupit do diskuse
28

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud