Pavel Hartman
10. října 2009 • 04:00

Je tady bitva o všechno: Česko - Polsko

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Buď baráž o Afriku, nebo nic! Je tu adrenalinové finále kvalifikace mistrovství světa 2010. Aby ho Češi úspěšně přežili, musí Haškův tým zdolat Polsko a Slovensko porazit Slovinsko.



Fotbal na Facebooku

Před měsícem hráli na Slovensku zápas roku, teď je před nimi zápas o všechno. A Češi v něm nemohou šlápnout vedle! Pokud by se tak stalo, sami by si v kvalifikaci pod sebou uřízli větev. Tomu se říká adrenalinová koncovka. Bungee jumping je proti tomu čajový odvar.

Online Česko - Polsko Online Česko - PolskoFoto Sport

Online Slovensko - Slovinsko Online Slovensko - SlovinskoFoto Sport

„Ale já mám tyhle adrenalinové zápasy nejradši,“ hlásí útočník Milan Baroš. „Člověk se na hřišti vyhecuje ještě víc než obvykle,“ dodává.

„Naděje umírá poslední. Kdybychom tomu nevěřili, tak tu nemusíme být,“ říká brankář Petr Čech. „Věřím, že v listopadu budeme v baráži! Ještě se mi nestalo, že abych nepostoupil z kvalifikace.“

Finiš třetí kvalifikační skupiny opravdu nebude pro slabší povahy a kardiaky. A nejen v tuzemsku, nýbrž i na Slovensku a ve Slovinsku. Právě tahle trojka si mezi sebe rozdělí jednu přímou vstupenku na šampionát do Afriky a jednu do listopadové baráže. Naděje Polska a Severního Irska jsou mizivé.

Češi budou po remíze v Bratislavě útočit zezadu. K nutným triumfům nad Polskem a Severním Irskem potřebují i slovenskou pomoc. Ovšem nepřestávají věřit! Do internetové kampaně s názvem Věříme se zapojilo už téměř čtyřicet tisíc lidí.

„Ve fotbale se může stát cokoliv, i v poslední vteřině se dá dát gól. Věříme!“ řekl gólman Čech, když společně s reprezentačními kamarády přijal na zámku Štiřín vzkazy od této masy.

Fotbalová horečka však v republice nevypukla. Vstupenky na dnešní představení na Letné nešly na dračku. Naopak, ještě celé tři tisíce putovaly včera do pokladen.

Doping ze zaplněných ochozů by přitom mužstvo moc potřebovalo. Polsko totiž není San Marino, aby ho bylo možné lehce sfouknout sedmi góly. V úvodním vzájemném duely českého favorita porazilo 2:1. Teď se však také hrabe z bahna. Po tříbrankovém výprasku ve Slovinsku vyhodil prý lehce podnapilý svazový šéf Lato na hodinu nizozemského trenéra Beenhakkera, bývalý ředitel reprezentace Jan de Zeeuw pak listu Dzennik podal šokující svědectví: „Ve Slovinsku jsme prohráli 0:3 proto, že většina hráčů byla ještě opilá!"

Jenže teď už i Poláci udělali, podobně jako Češi, tlustou čáru za škaredou minulostí. Nový kouč Stefan Majewski vymetl bez milosti z kádru rozmařilé celebrity včetně Artura Boruce, brankáře Celticu Glasgow. Ke spolupráci přizval psychologa, jenž stavěl na nohy skokana Malysze, ale především vsadil na čerstvou krev. I když také na jednoho nečekaného navrátilce, Jerzyho Dudka, náhradního gólmana Realu Madrid a někdejšího spoluhráče Šmicra a Baroše z Liverpoolu. Nejspíš ho po více než dvouleté pauze vrátí mezi tyče.

„Trénovat každý den s hráči Realu je samo o sobě kvalitní příprava,“ glosoval to Čech.

Českou sestavu kouč Hašek tají. Není pochyb o tom, že režisérskou taktovku svěří Rosickému. Ale jestli to bude na celý zápas, to by nevyčetla ani kartářka. Maximální koncentraci vyžadoval už ve včerejším podvečeru, v němž mužstvo absolvovalo závěrečnou přípravu. Nikoli na Letné, nýbrž kvůli rychlejšímu přesunu ze Štiřína v Edenu. Když se Čech po skončení tiskové konference ještě zastavil u reportéra polské televize, Hašek na něj nekompromisně křiknul: „Petře, máme trénink. Konec!“

Ze stoprocentního soustředění by neměly české borce vytrhnout ani informace o průběžném stavu utkání Slovensko–Slovinsko. U „federálních sousedů“ vládne pravé šílenství. Počet žádostí o lístky na večerní souboj se vyšplhal na číslo 160 tisíc! Hráči se však nechtějí nechat zbláznit. „Nemusí to být hezké divadlo, nejdůležitější je bod,“ připomněl stoper Martin Škrtel, že k historicky první účasti slovenského národního týmu na mistrovství světa stačí remíza.

I Slovinci žijí životní šancí naplno. Kanonýr Novakovič dokonce tak, že odcestoval k zápasu do Bratislavy, i když byl v Kolíně nad Rýnem veden mezi marody. V klubu si kvůli tomu nadělal hodně zlé krve. „Prostě chci hrát,“ nebral na to ohled.

Ale zpátky do Prahy. V ní dnes kvůli nájezdu nechvalně známých polských fanoušků vypuknou policejní manévry. Všichni návštěvníci se musí připravit na důkladné prohlídky před vstupem na stadion.

Poté budou nejdřív tleskat Janu Kollerovi, který se z pozice nejlepšího kanonýra reprezentační historie rozloučí s národním mužstvem, a pak dalšímu důležitému boji o Afriku.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud