Marek Bílek
1. září 2009 • 14:53

Kouč Weiss: Češi? Jsou silnější!

Autor: Marek Bílek, Michal Koštuřík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Juroška trefil ruku Kairinena, penalta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co řeší Slováci před sobotním duelem s Čechy? Tvrdí, že svoje problémy. Když ale měl kouč Vladimír Weiss odpovědět na otázku, jestli by postavil hráče po téměř dvouleté pauze, zasekl se. „Na to neodpovím,“ odmítl dál debatovat o „případu Rosický“.



Slováci pozorně sledují novinky kolem českého týmu. Trenér Weiss získal jako obvykle čerstvé informace, po Evropě má hromadu „zvědů“. Včera v poledne dávno věděl, že se v neděli vážně zranil záložník Anderlechtu Jan Polák. „Je to jeden z klíčových hráčů Česka,“ poznamenal při srazu v hotelu Dolphin v Senci.

Martin Škrtel na tréninku slovenské reprezentaceFoto Jaroslav Legner SPORT

O to víc musí Slováky zajímat, zda zůstane mimo hru také další středopolař Tomáš Rosický. Čeká ho Weiss v sestavě? „Čekám ho v Bratislavě,“ reagoval s lehkým úsměvem na dotaz Sportu. „Za normální situace to není hráč na lavičku. Určitě se v sobotu nepřijede podívat na Bratislavský hrad, ale ukázat své kvality na hřišti,“ dodal slovenský stratég, jenž nemá takové starosti jako jeho protějšek Ivan Hašek.

Vladimír Weiss vyhlíží utkání s ČeskemFoto ČTK
Weissovi se včera hlásili všichni nominovaní borci. Lehčí zdravotní problém trápil pouze beka Čišovského, což není člen základní sestavy. Také proto se slovenští novináři tázali především na soupeře. „Češi byli a jsou silní. Tipoval jsem je na lídra skupiny. To, že nyní nejsou první, je pouze záležitost jednoho nebo dvou nepovedených zápasů. V kvalifikaci se ale taková ztráta těžko dotahuje,“ uvedl Weiss, jemuž se zamlouvá nová generace rivala v čele s Necidem či Kadlecem.

Hvězda Slovenska Hamšík: Bude to zápas roku! »

Zapomeňte, že by se bývalý reprezentant na Haškovu partu vyvyšoval. Weiss stojí nohama pevně na zemi, ačkoliv má jeho tým k postupu na světový šampionát mnohem blíže. „Vezměte si, v jakých klubech Češi působí. A hlavně v nich pravidelně hrají. Jejich kvalita je vysoká,“ zdůraznil s tím, že v sobotu možná rozhodne jedna minichyba či úchvatná rána do šibenice. „Češi budou emočně jinak připraveni než při vzájemném utkání v Praze. Jsou silnější,“ tvrdil.

Vladimír Weiss vyhlíží utkání s Českem
Vladimír Weiss vyhlíží utkání s Českem


Proč si to myslí? Atmosféru v táboře soka podle něj pozvedl nástup trenéra Ivana Haška a jeho poradce Karla Brücknera. „Emoce hrají ve fotbale důležitou roli. Soupeři jde takřka o život ve skupině. Když máte nůž na krku, jdete do toho na maximum,“ nepochyboval o masivním odporu Čecha a spol. Zároveň se ale pevně drží víry ve své mužstvo. „Fotbal hrát umíme, což už jsme dokázali. Máme to dobře rozehrané. Chceme hrát ofenzivní fotbal a vyhrát,“ sdělil Weiss.

Čech: Máme na to, Slováky porazíme »

Pro úspěch jeho výběru na vyprodaném Tehelném poli (23 tisíc lidí) bude podle něj klíčové, jak se hráči připraví na prestižní bitvu po psychické stránce. „Věřím, že nepodlehneme emocím. Je třeba to zvládnout v hlavě,“ nabádal své chráněnce. Jedním dechem jim ale připomněl, že sobotní zápas o ničem nerozhodne. „I po sobotě budou mít oba celky šanci na postup,“ shrnul.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud