Pavel Hartman
3. srpna 2009 • 10:14

Slavia v krizi! Bije na poplach

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovský poplach. Pražská Slavia po remízách s Mladou Boleslaví a v Tiraspolu padla v Brně. A ve středu hraje s moldavským Šeriffem v odvetě 3. předkola Ligy mistrů o všechno.



Do mužstva přes léto napumpovali desítky milionů. Vyhlásili útok na „zlatý mistrovský hattrick“ a základní skupinu Ligy mistrů.

Stačily však tři soutěžní zápasy a jsou dole. Hodně dole.
„Jsme v krizi a ve středu hrajeme nejdůležitější zápas roku,“ špitl Stanislav Vlček, kapitán Slavie včera v podvečer v Brně.

Na trávník přivedl tým, který si chtěl před odvetou třetího předkola Ligy mistrů zvednout sebedůvěru, ale místo toho celá slávistická rodina dostala další facku. Prohra 0:2, to je to nejmenší, co obhájce titulu nyní potřeboval.

„Musíme se z toho oklepat a připravit se na středu,“ burcoval po zpackaném utkání kouč Karel Jarolím. „Moc času není, ale věřím tomu, že se nám mužstvo podaří dát dohromady. Stejně jako vítězství patří k fotbalu i porážky,“ doplnil.

Jenže i v něm je malá dušička. Ještě dlouho po závěrečném hvizdu stál opřený o lavičku a s nevěřícnýma očima hleděl před sebe. Pak se posadil a až teprve snad pět minut po utkání odkráčel do šatny.

Jan Hanuš prochází po zápase kordonem ochranky, která hlídala v Brně slávistický kotel
Jan Hanuš prochází po zápase kordonem ochranky, která hlídala v Brně slávistický kotel

Je o čem přemýšlet. Nejdříve remíza 1:1 s Mladou Boleslaví korunovaná přehmaty zkušeného brankáře Vaniaka a špatnou komunikací s obránci. Pak 0:0 v Tiraspolu a nářky na absolutně bezzubou útočnou fázi. No a konečně včera? Nemohoucnost v útoku a díry v defenzivě.

Do mdlob výprava z Edenu padla už po dvanácti minutách. Ještě v kabině se hráči ujišťovali, že musí zachytit úvod, aby potom v ostrém žáru netahali kaštany z ohně. Všechno marné. Během prvních dvanácti minut selhali hned dvakrát. Dalekonosnou střelu Marečka dorazil do opuštěné brány Rabušic, poté krásný kontr zakončil Tomáš Došek.

„První situace? Tam jsem trošku zaspali. Byli jsme překvapení, že se to odrazilo do pole. Měli jsme na to reagovat líp,“ rekapituloval chyby Jarolím. „Při druhé brance jsme měli místo ustupování hráče, který zakládal útok, spíš atakovat. A když už to bylo takhle, tak určitě mělo dojít k rychlejšímu zavření z druhé strany,“ doplnil.

Související články

Nepomohl k tomu také on sám? Už když se před výkopem objevila na veřejnosti sestava hostí, budila u některých rozpaky. Kouč Jarolím se musel obejít bez zraněného Ragueda, který má lehce natažený sval, ale způsob, jakým to vyřešil, vyvolal diskuse.

Roli defenzivního záložníka totiž na povel trenéra převzal Suchý, jenž se do té doby sehrával ve středu obrany s novicem Vomáčkou. Tentokrát byl však tento tandem roztržen. K Vomáčkovi se posunul z pravého kraje Čelůstka, na jeho pozici zase naskočil poprvé po návratu z italského angažmá Krajčík.

Jinými slovy: z obrany, která proti Boleslavi a Tiraspolu vcelku obstála, zbyl kromě Vomáčky pouze levý bek Hloušek.

Neporušilo to kompaktnost? „To jsou spekulace. Že když by tam byl Marek Suchý, jestli by to bylo jiné,“ opáčil Jarolím. „Dali jsme ho do středu zálohy proto, že tam odehrál spoustu zápasů, a také proto, že umí hrát agresivně a nedělá mu ani problém rozehrávka,“ dodal.

V brance dal opět důvěru Hanušovi před Vaniakem. Mladík za obdržené góly nemohl, ale vydrží mezi tyčemi i ve středu, kdy půjde o všechno? A jak kouč stmelí obranu a co udělá s „impotentním“ útokem?

Mnoho otázek a středa tak blízko. Navíc včera z hráčů ždímalo síly více než třicetistupňové vedro. „Stálo nás to hodně sil psychických i fyzických. Ale věřím, že to dáme dohromady,“ zdůraznil Jarolím.

Musí. Nic jiného mu nezbývá.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud