20. května 2009 • 23:13

Hübschmanův Šachtar vyhrál Pohár UEFA!

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Český fotbal má dalšího významného vítěze! Ačkoliv u toho ve středu kvůli karetnímu trestu nebyl, patří triumf Šachtaru Doněck i Tomáši Hübschmannovi.



Ten z tribuny instanbulského stadionu sledoval, jak jeho celek v historicky posledním finále Poháru UEFA zdolal Werder Brémy gólem v prodloužení 2:1!

Celé to vymyslel Chorvat Srna, pravý bek Šachtaru a jeden z nejlepších hráčů utkání. První část prodloužení se hrála sotva sedm minut, když právě doněcký kapitán poslal do šestnáctky Werderu přesnou přihrávku Jadsonovi.

A ten, protože je to Brazilec, dal jednoduše gól. I když štěstí mu přálo, protože Wiese si na jeho střelu sáhl. A tak se Šachtar Doněck dočkal svého prvního vítězství v Poháru UEFA. A posledního, protože tato soutěž končí. Od příští sezony se místo ní bude hrát Evropská liga.

Ačkoliv se v Istanbulu střetl ukrajinský celek s německým, dění na hřišti určovali právě Brazilci. Rumun Lucescu jich do sestavy Doněcku zařadil hned pět, jeho protějšek Schaaf, jenž se musel obejít bez Diega, kontroval alespoň stoperem Naldem.

SLEDOVALI JSME ONLINE >>>

Papírové předpoklady favorizovaly tým, v jehož diplomatických řadách pracuje také bývalý slovenský mezinárodní sudí Luboš Michel – tedy ukrajinský Šachtar. Brazilci v jeho dresu také úvod zápasu úplně ovládli. Posílali si míč z nohy na nohu a soupeř přihlížel.

Šachtar se díky tomu velice často dostával do Wieseho šestnáctky a hned v úvodu měl Ilsinho gólovou šanci. Pálil vedle. Přesto se asi nemohlo stát nic jiného, než co se přihodilo. A totiž, že první gól utkání vstřelil Brazilec.

Na dlouhý Ratův pas z poloviny hřiště si naběhl Luiz Adriano, vyhnul se stoperu Prödlovi a tváří v tvář Wiesemu vymyslel zakončení, jaké se v Jižní Americe snad vyučuje. Ačkoliv si před branku Werderu naběhl více zleva, dloubnul do balonu pravačkou, poslal Wieseho k levé tyči a sám balon nasměroval do středu branky.

Vyrovnání zařídil – opět Brazilec. Ovšem za vydatné pomoci doněckého gólmana Pjatova, jednoho ze tří Ukrajinců, kteří se do základní sestavy Šachtaru vešli. Pjatov si pečlivě postavil zeď proti Naldově přímému kopu a pak totálně nezvládl svůj zákrok.

Tvrdý zákrok na Fritze.
Tvrdý zákrok na Fritze.


Naldovu ránu dostihl, ale jen on ví, zda ji chtěl rovnou chytit, nebo si míč ještě sklepnout před sebe. Výsledek jeho snažení byl mrzutý. Pjatov si míč, který měl už už pod kontrolou, srazil do branky. Jen se tak za ním do sítě ohlédl, klekl na kolena a přál si ze hřiště zmizet.

Brzy na to spáchal Pjatov ještě jednu hrubku, když podskočil centr a Pizzaro tak mohl hlavičkovat do prázdné branky. Jenže ji minul, a tím byl výčet přehmatů ukrajinského gólmana uzavřen.

Další gól už v normální hrací době nepadl, až v prodloužení rozhodl Jadson o tom, že rumunský kouč Lucescu oslaví před istanbulským publikem, jež kouče díky jeho několikaletému působení v tomto městě dobře zná, svůj obří triumf.

Šachtar Doněck - Werder Brémy 2:1 po prodl. (1:1, 1:1)

Branky: 25. Luiz Adriano, 97. Jadson - 35. Naldo. Rozhodčí: Medina Cantalejo - Guadamuro, Perez Del (všichni Šp.). ŽK: Srna, Lewandowski, Ilsinho - Frings, Fritz, Tziolis, Boenisch. Diváci: 52.000 (vyprodáno).

Sestavy:

Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinskij, Rat - Lewandowski, Fernandino - Ilsinho (100. Gaj), Jadson (112. Duljaj), Willian - Luiz Adriano (90. Gladkij). Trenér: Lucescu.

Brémy: Wiese - Fritz (105. Pasanen), Prödl, Naldo, Boenisch - Niemeyer (103. Tziolis), Frings, Baumann, Özil - Pizarro, Rosenberg (78. Hunt). Trenér: Schaaf.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud