8. května 2009 • 13:10

Hübschman: Jen naplňujeme cíl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani smolná třetí žlutá karta nezabránila českému fotbalistovi Tomáši Hübschmanovi oslavovat čtvrteční historický postup Šachtaru Doněck do finále Poháru UEFA. A to i přesto, že právě kvůli trestu za karty o rozhodující duel přijde.



Zároveň prozradil, že nečekaná účast Šachtaru ve finále není pro ukrajinský celek takovým překvapením, jelikož cílem klubu je Pohár UEFA vyhrát.

Šachtar ale už teď slaví historickou chvíli. Nejlepším výsledkem týmu z hornického města bylo v Poháru UEFA dosud jen osmifinále. "Historický postup byl už do čtvrtfinále, pak do semifinále a teď do finále, což byl sen fanoušků. Dali jsme jim tak důvod k oslavám," řekl Hübschman v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Prozradil, že s postupem do finále se v Doněcku v podstatě počítalo. "Naším cílem bylo postoupit v Lize mistrů. Když se to nepovedlo, chtěli jsme vyhrát Pohár UEFA," řekl k ambicím Šachtaru.

Sám však k celkovému vítězství spoluhráčům nepomůže. Ve finále nebude moci nastoupit kvůli třetí žluté kartě v sezoně. "Určitě u mě převládají pozitivní pocity z postupu než zklamání z karty. Šel jsem do zápasu s tím, že žlutá může přijít. Takový je fotbal," uvedl Hübschman. "Prý jsem ji dostal za hraní rukou. Možná byla přísná, ale s tím nic nenadělám. Hlavní je, že se postoupilo," nenechal si pokazit radost.

O postupu Šachtaru rozhodl dvě minuty před koncem Brazilec Ilsinho. O vítěznou branku se však ještě dříve mohl postarat právě Hübschman, ale ve vyložené šanci přestřelil. "Vyřešil jsem to zbrkle. Měl jsem si to zastavit a vystřelit v klidu, ne z první. Ale teď je to už jedno, ten gól jsme nakonec přece dali," řekl.

Radost fotbalistů Šachtaru Doněck. Radost fotbalistů Šachtaru Doněck.Foto ČTK/AP


Závěr první půle a neuznaný gól Dynama rozdmýchal emoce a především hostující hráči začali být v soubojích více agresivní. Podle Hübschmana to však bývá v zápasech s Dynamem běžná věc. "Zápasy s Dynamem jsou vždy tvrdé. V jednom z posledních musel rozhodčí dát čtyři červené karty. Tentokrát to nebylo až tak hrozné," poznamenal.

Zatímco fanoušci zahájili bujaré oslavy postupu, sami hráči si budou muset počkat. "Na oslavy teď není čas. O víkendu nás čeká těžký zápas s Charkovem a pak znovu hrajeme s Dynamem Kyjev ve čtvrtfinále Ukrajinského poháru," vyjmenoval nejbližší povinnosti sedmadvacetiletý odchovanec pražské Sparty.

Vrchol sezony pak přijde 20. května v Istanbulu, kde bude Hübschman ve finále držet spoluhráčům fandit z tribuny. Pokud Šachtar vyhraje, stane se Hübschman po roce dalším českým vítězem Poháru UEFA a celkově šestým v historii. Loni se to povedlo Radku Šírlovi se Zenitem Petrohrad, kterého úspěch vynesl do české reprezentace.

Defenzivní záložník Šachtaru však nechce spekulovat, zda se i on do reprezentace probojuje. "To není otázka pro mě. O tom rozhodují jiní," uvedl Hübschman stroze, ale nepopřel, že by se rád do národních barev vrátil, poté co je naposledy nosil v roce 2005. "Samozřejmě. Kdo by nechtěl hrát za národní tým. To je to největší, čeho může fotbalista dosáhnout."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud